in

Marvel Unlimited maakt me eindelijk wegwijs in comics – Column


Ik heb comics altijd al intimiderend gevonden. Sinds de onthulling van Thanos hunker ik naar meer verhalen, meer avonturen en meer superhelden, maar de wirwar aan series, cross-overs en tijdlijnen is een ontzettend hoge drempel om wegwijs te worden in comics. Sinds kort gebruik ik Marvels Unlimited-dienst en comics lezen voelt opeens als een warm bad.

marvel

Oneindige keuze

Marvel Unlimited is om veel redenen een fantastische service. Voor een tientje per maand of zo’n zeventig dollar per jaar kun je alle Marvel-comics lezen tot zes maanden terug. Dat betekent alle uitgaven van 1939 tot momenteel eind 2018, inclusief alle speciale edities. De keuze uit de sloot aan Marvel-helden is oneindig en sinds Marvel ook canon-Star Wars-verhalen schrijft kun je ook je kennis over dat universum bijbenen.

Met meer dan 25.000 comics is het aanbod vrij overweldigend, maar voor iemand die er geen plezier uit haalt om urenlang door bakken te spitten om enkel Thanos #1, #4 en #6 te vinden is het een verademing om alles compleet te hebben. Het is een kwestie van gewoon beginnen met lezen en op de knop voor de volgende klikken om het verhaal te hervatten. En de volgende. En, vooruit dan, de volgende. Net als bij Netflix is het heerlijk om opeens onbeperkt toegang te hebben tot zoveel comics en neem ik op de koop toe dat ik ze niet écht bezit. Ik hoef geen comics meer te kopen, niet op zoek te gaan naar nieuwe, want ze zitten allemaal in je zak. Geen gezeur meer dus.

Bovendien helpt de app je goed op weg met verschillende leeslijsten over bepaalde personages, gebeurtenissen, schrijvers, series en actuele films. Zo zijn er bijvoorbeeld lijsten om je voor te bereiden op Endgame en lijsten om meer te weten te komen over de Kree uit Captain Marvel. Persoonlijk vind ik met name de beginnerslijst ontzettend waardevol, omdat je direct aan de slag kunt met de beste en populairste verhalen en daaruit blijkt dat de X-Men eigenlijk helemaal geen douchebags zijn. Sorry, Gambit.

marvel

Beter dan fysiek

De manier van lezen met Unlimited vind ik ook ontzettend fijn. De meest gangbare optie is één frame per keer lezen, waardoor je niet in je ooghoek al spot wat er gebeurt. De vloeiende overgang van frame naar frame maakt de ervaring zelfs soort van filmisch, door bijvoorbeeld eerst enkel de tekst te tonen en vervolgens uit te zoomen om een onverwachte onthulling te doen. De scherpte van comics is alleen niet altijd even consistent op met name het gebied van tekst, maar over het algemeen zien ze er prachtig uit en is alles voldoende leesbaar. Tijdens sommige verhalen gebruik ik de dienst zelfs meer als de ideale wallpaper-machine dan een digitaal boek.

Ik geef dus inmiddels de voorkeur aan digitale comics, mede omdat je ze niet hoeft mee te slepen. Vrezen dat het papier gekreukeld raakt in je tas – ondanks zo’n hoes waar je ze never nooit meer in krijgt – is er niet meer bij en de drempel om de applicatie op te starten in de trein is laag. Bladeren is ook ontzettend fijn: je tikt gewoon aan de rechter- of linkerkant van het scherm om naar het volgende plaatje te gaan en er is ook een optie om de hele bladzijde nog eens te bekijken voor de volgende.

Hoewel de applicatie veel toeters en bellen bevat, zijn er op zowel iOS en Android wat tekortkomingen. Dat de boel op beide besturingssystemen zo nu en dan crasht valt nog te overzien, maar het is echt zonde dat je slechts twaalf comics mag downloaden voor offline gebruik terwijl je er waarschijnlijk veel meer kwijt kan. Ook is er geen optie om een hele serie toe te voegen aan je bibliotheek of te downloaden, in plaats van losse delen, en is er geen knop die linkt naar comics die je moet lezen voor cross-overs. Door dit laatste was ik de draad in Spider-Man volledig kwijt, maar dat is wellicht een veelgemaakte beginnersfout.

marvel

The Mad Titan

Ondertussen heb ik redelijk wat comics gelezen, zij het slechts een aantal verschillende series. Om meer te weten te komen over Thanos, zonder eventuele plotlijnen uit Avengers: Endgame te lezen, begon ik met Thanos uit 2016. Een heel tof verhaal dat meer vertelt over het verleden van de gestoorde titaan, zijn familie en zijn zwaktes. De bijbehorende epiloog Thanos Wins is ontzettend duister qua toon en schetst het einde van al het leven. Heel cool als toetje na 22 Marvel-films.

Verder verken ik de personages uit Into the Spider-Verse met Spider-Man (2016) en Spider-Gwen. Die eerste is het oorsprongsverhaal van Miles Morales en geeft ook een blik op de Young Avengers, die ooit ongetwijfeld hun debuut maken in het MCU. Spider-Gwen vind ik los van de cross-over met Spider-Man wat minder boeiend, vooral door de slordig ogende tekenstijl. Maar dat is geen probleem, want ik heb nog Captain Marvel, Black Panther, Immortal Hulk, Infinity Wars, X-Men Grand Design en Old Man Logan in de wachtrij staan. Een hoop dus, maar laat vooral weten wat ik nog meer moet lezen.

marvel

Evolutie

Misschien heb je jezelf op zitten vreten gedurende deze column (en verhulde vraag om leestips) en moet je als hardcore lezer niks hebben van Marvel Unlimited. Ik zie het zelf als de natuurlijke verschuiving naar digitaal die ook plaatsvindt in het gamelandschap, waar vanzelfsprekend ook nog ruimte is voor fysieke comics. Het een sluit het ander namelijk niet uit, maar zonder Unlimited was ik immers nooit écht begonnen met comics lezen. En dat is fijn, want als je eenmaal weet waar je moet beginnen zijn ze ontzettend leuk.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Adidas komt met Pokémon-schoenen

Tijdelijke verbanning op Piggy Backen in Apex Legends