Het is een beetje irritant wanneer je tijdens Gamescom (of welke gamebeurs dan ook) achter gesloten deuren een presentatie krijgt van een langverwachte game, om vervolgens wanneer je aan het schrijven slaat erachter te komen dat de uitgever diezelfde gameplay al lang en breed op het internet heeft geslingerd. Wat kunnen we dan nog toevoegen aan die beelden om dit artikel toch meerwaarde te geven? Gelukkig mochten we de game zelf spelen, waardoor we je in ieder geval kunnen vertellen hoe het nou precies voelt om met de Avengers de held uit te hangen.
I hit you 3000
Om kort te zijn: als een koud kunstje. We gingen aan de slag met de intro van de game, dat dienstdoet als een soort tutorial. Er breekt een groots gevecht uit in San Francisco, de nieuwe thuisbasis van de Avengers, wanneer de Taskmaster de aanval op de superhelden opent en de iconische brug van de Amerikaanse stad opblaast. In pakweg een halfuurtje tijd krijg je alle vijf de leden van het superheldenteam (Thor, Captain America, Iron Man, Hulk en Black Widow) onder de knoppen. De game schakelt vanzelf tussen deze personages en laat zo zien wat elk van hen doet om orde in de chaos te scheppen.
Zoals gezegd levert dat weinig echte uitdaging op, wat natuurlijk ook niet heel vreemd is in de intro van het spel. Elk van de vijf helden heeft een reeks unieke moves waarmee je vijanden met het grootste gemak een tandje later laat zingen. Met de actieknoppen op de controller deel je reguliere en zwaardere klappen uit en spring je in het rond, en met de schouderknoppen en diverse knoppencombinaties ram je er speciale moves uit. Elk personage voelt niet alleen anders aan – zo vlieg je met Iron Man vooral rond terwijl je vijanden verhit met laserstralen en is Thor juist een meester in het rondgooien van zijn hamer – elke held heeft ook een heroic attack, een soort finisher waarmee je iedereen op het scherm met het nodige grafische geweld uitschakelt. Dit wordt aangevuld met spetterende tussenfilmpjes en de nodige quick-time events om het geheel nog filmischer aan te laten voelen.
Zo’n tutorial is broodnodig in elke game – zeker wanneer het om een dergelijke mainstream franchise als Avengers gaat – maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we na dat halfuurtje spektakel vooral graag de diepte in wilden duiken. Hoe uitdagend worden gevechten later in de game en wat omvat de gameplay buiten de gevechten? Helaas blijft dat in nevelen gehuld tot een latere speelsessie, maar we werden gelukkig al wel getrakteerd op een uitgebreide presentatie waarin wat meer details werden onthuld over de structuur van de game.
Mis geen missie
Na de intro, waarin na een catastrofale ramp het volk de schuld bij de Avengers zelf legt, skippen we vijf jaar naar de toekomst. De Avengers zijn uit elkaar en doen allemaal hun eigen ding. Thor is louter nog bezig met het beschermen van Asgard, Bruce Banner geeft zichzelf de schuld van de ramp, Black Widow is weer een ‘normale’ geheim agente, Tony Stark heeft toegang tot zijn technische snufjes verloren en heeft nodig een knipbeurt nodig en Captain America heeft zichzelf tijdens de gebeurtenissen van vijf jaar geleden opgeofferd. Een mysterieus bedrijf genaamd A.I.M. beschermt de mensheid nu met een leger aan robots, maar al snel blijkt het slechte bedoelingen te hebben en moeten de Avengers uit hun vervroegd pensioen komen om de wereld eens te meer te redden.
Op dat moment klim je aan boord van de bekende Helicarrier van de Avengers en open je de War Table, een virtuele map waarop alle missies verschijnen. Die missies zijn onder te verdelen in twee types: Hero-missies en War Zone-missies. De Hero-missies beslaan de campagne van het spel, en geven je elke keer controle over een andere Avenger. Deze missies vertellen het verhaal van de game en kun je in je uppie spelen. De War Zone-missies zijn een ander soort missies; actievolle setpieces die niet zozeer het verhaal van de game beslaan (al vindt er volgens Crystal Dynamics ook zeker karakterontwikkeling in plaats), maar echt om de actievolle gameplay draaien en met maximaal vier mensen gespeeld kunnen worden. Overigens kun je er ook voor kiezen om deze missies in je eentje te spelen.
Doordat je beide soorten missies – en dus zowel de singleplayer- als coöperatieve ervaring – vanuit de War Table selecteert, blijft de illusie van jouw aanwezigheid op de helicarrier intact. Het is overigens de bedoeling dat er na de release van de game missies en nieuwe locaties worden toegevoegd deze wereldkaart, zodat het verhaal jarenlang doorgaat. Alle dlc wordt verder gratis.
Custom hero
Die gewenste diepgang die we in de verder lekker opzwepende intro van de game nog niet konden spotten, lijkt er overigens wel te komen. Spelers kunnen hun eigen draai geven aan de superhelden die ze ontgrendelen door unieke skill trees waarin bekende en compleet voor de game bedachte moves te verkrijgen zijn. Al deze moves maken de diverse personages behoorlijk krachtig, en het zou opmerkelijk (en een gemiste kans) zijn als je die moves niet nodig hebt voor meer uitdagendere vijanden.
Het customizen van je speelervaring stopt daar niet. Er zijn talloze pakjes, wederom bekenden uit films en strips en gloednieuwe, beschikbaar. Deze zijn gedurende het spelen te ontgrendelen, al zal er ook kledij zijn die via een in-game winkel gekocht moet worden. Hoe dan ook hebben deze pakjes geen invloed op de skills van je personage en zijn ze puur cosmetisch. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de vele loot die je in de game vindt, bestaande uit ‘gear’. Gear wordt onderverdeeld in de bekende categorieën (zoals legendary en epic) en komt met unieke perks die je speciale krachten geeft.
Tonny Stork
Rest ons alleen nog een vermelding te maken van het acteerwerk. Er is al veel gezegd over het desoriënterende gevoel dat je ervaart wanneer je de Avengers in de game ziet en hoort. Ze lijken en klinken nét niet als de superhelden uit de Marvel Cinematic Universe-films. Is dat erg? Niet per se, want Marvel is natuurlijk zoveel meer dan alleen het MCU. Daarbij wenden we vrij snel aan het nieuwe uiterlijk van de helden, en viel vooral Nolan North als Tony Stark ons in positieve zin op – de stemacteur heeft een soortgelijke sarcastische ondertoon in zijn stem. Toch viel niet alle dialoog even goed in de smaak en kwamen vooral Black Widow en Captain America nog wat houterig over.
Hopelijk wordt dat nog opgelost voor de release volgend jaar en krijgen we voor die tijd ook meer te zien van het spel om onze naar uitdaging snakkende gamersziel gerust te stellen. De Avengers is een ultieme mainstreamfranchise, maar dat wil niet zeggen dat we de superhelden niet op de proef willen stellen!
Marvel’s Avengers komt op 15 mei 2020 uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.