in

Metroid Prime 4 – Alles wat we tot nu toe weten


Metroid Prime 4

Toen Metroid Prime 4 aangekondigd werd, kwam ook snel naar buiten dat Retro Studios – verantwoordelijk voor de eerste drie titels en de meest recente Donkey Kong Country-spellen – niet verantwoordelijk was voor de titel. In plaats daarvan werkt Namco Bandai Singapore aan Prime 4. Niet heel gek als je bedenkt dat deze studio heeft gewerkt aan franchises als Mario Kart en Super Smash Bros.

Er gingen maanden voorbij zonder echt hard nieuws over de game. En als buitenlandse journalisten destijds aan de toenmalige Nintendo-president van Amerika, Reggie Fils-Aimé, hoe het nou zat met de ontwikkeling, dan was de man goedgemutst. ‘Het gaat goed met de ontwikkeling’, was altijd de boodschap. Echter, iets meer op de game ingaan of vertellen wat er dan allemaal goed ging, kon Aime niet. En achteraf bleek dat een reden te hebben.

Metroid Prime 4 is dood, lang leve Metroid Prime 4

Ongeveer een jaar geleden, eind januari 2019, bracht Nintendo namelijk het onfortuinlijke nieuws naar buiten dat Metroid Prime 4 in zijn huidige vorm geannuleerd was. Dat kwam hard aan bij fans van de serie. Maar al snel kwam er een pleister op de wond: Nintendo kondigde namelijk meteen aan dat het project nieuw leven ingeblazen werd, met hulp van Retro Studios. De Japanse spellenboer stelt hoge eisen aan zijn games en vond dat Prime 4 niet voldeed aan die eisen. Daarom is het project helemaal opnieuw begonnen.

Uitstel is nooit leuk nieuws, maar in veel gevallen levert het een betere game op. Fans waren in elk geval enthousiast dat Retro Studios zou helpen. Afgelopen juni zocht de studio nog een nieuwe art director voor het project. En naar verluidt heeft de voormalige personageontwerper van de Halo-franchise zich voor deze positie aangemeld. Het is echter niet bevestigd dat Kyle Hefley daadwerkelijk aan Metroid Prime 4 werkt.

Nog niets bevestigd

Vooralsnog heeft Nintendo nog niets bevestigd over Metroid Prime 4. We weten dus nog niet wat voor soort nieuwe features we mogen verwachten. Nintendo kennende zal het ook nog wel even duren voordat we dergelijk nieuws krijgen, omdat het bedrijf traditiegetrouw niets over games meldt wanneer er niets te melden valt. Daarom was het op zich al opmerkelijk dat Prime 4 zo vroeg aangekondigd werd, maar mogelijk probeerde Nintendo daarmee gamers te enthousiasmeren voor de Nintendo Switch.

Naar verluidt werkt de helft van het originele team dat eerder aan Metroid Prime-titels heeft gewerkt nu aan de franchise. Slechts tien man, maar mogelijk minder, werkte aan het eerste deel. Dat is nog steeds aanzienlijk meer dan wanneer Bandai Namco aan het spel werkt, dus laten we hopen dat de oude rotter de newbies de goede richting op krijgen.

Dit willen we voor Metroid Prime 4

Omdat er nog niets bekend is, is er ruimte zat voor speculatie. Zo hopen we op een écht goed verhaal. Het hoeft geen sturend verhaal te zijn, maar wel eentje die de speler blijft boeien dankzij een interessant mysterie. In de ruimte gebeurt er nog steeds van alles wat we niet weten – en er vallen nog genoeg verhalen te vertellen in de Metroid-wereld – dus heeft Retro Studios meer dan genoeg opties om iets gaafs neer te zetten.

Daarnaast zou het tof zijn wanneer we in Metroid Prime 4 de keuze hebben uit twee type besturingen. Deel drie heeft bewezen dat motion controls goed kunnen werken, waardoor het tof zou zijn als we straks hetzelfde kunnen met de Joy-Cons. En als alternatief hopen we op een dual stick-besturing, feitelijk de standaardbesturing in first person shooters. Zo heeft elke type speler de bedieningsmogelijkheden die hem of haar het beste liggen, net zoals in Splatoon.

Het lijkt ons ook gaaf als Samus een stuk behendiger wordt. In gameseries als Super Smash Bros. en in verschillende tussenfilmpjes zien we waartoe de premiejager in staat is, terwijl we dat helemaal niet in de Prime-games kunnen. Laten we hopen dat de ontwikkelaar zich bijvoorbeeld laat inspireren door de ondergewaardeerde titel die Titanfall is, en Samus straks ook kort over de muren kan rennen.

Metroid Prime 4 hoeft overigens geen openwereldgame te worden. Als het een ruimteavontuur voor spannende gangen en overweldigende grote levels wordt, dan zijn we allang tevreden. Gewoon de metroidvaniastructuur van het eerste deel aanhouden en dan zul je ons niet horen klagen. Het zou verder tof zijn als er een multiplayermodus aanwezig is, maar wel eentje die iets met de basismechanieken doet. Het hoeft niet zozeer een deatchmatch-variant te worden, want daarvoor spelen we Metroid Prime niet echt. Coöperatieve multiplayer lijkt ons daarom de beste zet, misschien wel met een geheel eigen verhaal.

Oh en GameCube-controllerondersteuning, please (of GameCube Joy-Cons zoals hieronder natuurlijk!).

Geruchten over de Metroid-serie

Ondertussen gonst het van de geruchten over de Metroid-serie. Als remake van Metroid 2: Samus Returns voor de Nintendo 3DS iets bewezen heeft, dan is het wel dat fans hongerig zijn voor nieuwe avonturen. Of oude avonturen op een nieuwe console. Zo wordt de remake van de Metroid Prime Trilogy al maanden verwacht en gokken geruchtenmakers op een release in 2020. Bovendien zou het supervet zijn wanneer we alle vier de Metroid Prime-delen straks op de Nintendo Switch zouden kunnen spelen.

Ondertussen denk ik aan de release van The Legend of Zelda: The Wind Waker en de Collector’s Edition die je destijds in de Sterrencatalogus kon kopen bij Nintendo. Dat was het moment waarop je alle Zelda-titels die tot dusver verschenen waren op één console kon spelen. Ik mag dan misschien wat ouder zijn dan de gemiddelde InsideGamer-lezer, maar dat was een gaaf moment. En zulke momenten gun je ook andere spelers – zeker wanneer ze een serie als Metroid Prime zo hoog hebben zitten.

Een ander, ietwat minder, hardnekkig gerucht is dat Nintendo de SNES-game Super Metroid in HD wil uitbrengen voor de Nintendo Switch. Heel erg nodig is dat niet, aangezien je het spel al kunt spelen middels Nintendo Switch Online. Bovendien heeft het spel de tand des tijds perfect doorstaan, waardoor enige aanpassingen misschien wel een negatieve impact op de ervaring kunnen hebben. Sommige games staan simpelweg te hoog in het vaandel.

Releasedatum Metroid Prime 4

Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer Metroid Prime 4 uitkomt. Aangezien de ontwikkeling van de game nog maar een half jaar geleden begonnen is, verwachten we dat het nog wel minstens drie jaar kan duren. Wellicht is er dan een Switch Pro of hebben we het tegen die tijd over een release op twee platformen, net zoals Zelda: Breath of the Wild destijds uitkwam. Wie het weet, mag het zeggen.

Hoewel we op de redactie niet kunnen wachten totdat we met Metroid Prime 4 aan de slag kunnen, gonzen de beroemde woorden van Shigeru Miyamoto dagelijks door het hoofd: “A delayed game is eventually good, but a rushed game is forever bad.” Dat biedt enig soelaas in deze heftige periode.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Warcraft 3: Reforged-spelers kunnen geld terugkrijgen van Blizzard

Temtem verbant 900 valsspelers