in , ,

Mini-Reviews #15: 8 Ball, Reverse Crawl & Soul for Two

In een van de vorige Mini-Reviews die ik schreef, sprak een van de lezers in de comments zijn bewondering uit voor het feit dat ik games doorspeel én recenseer die gamers doorgaans geen seconde aandacht zouden gunnen. In een andere kreeg ik de vraag waarom ik dat doe.

Er zijn meerdere redenen voor, maar de voornaamste is om de spelden in de hooiberg te zoeken. De paar goedkope games die hun aankoop dubbel en dwars waard zijn. Want als iets is gebleken, dan is het wel dat Steam reviews slechts zelden een betrouwbare maatstaaf zijn.

Zo ook bij 8 Ball die, als je de reviews moet geloven, nagenoeg onspeelbaar is óf de beste game aller tijden is. Feitelijk is die geen van beide. Het is een korte platformer waarin je een biljartbal over een obstakelkoers laat rennen en waarbij de pooltafel raken je terugstuurt naar het begin van het level. Er zijn tien levels die je iets meer dan een uur bezighouden, maar die nooit bijzonder boeiend of uitdagend worden. Bovendien lijkt het vaak alsof je bal door stroop rent. Geen aanrader dus, maar ook niet verschrikkelijk. Zoiets wat je een gamer wiens leeftijd slechts één cijfer heeft voorschotelt als je hem tijdens een bezoekje even stil wil hebben. Al heb je daar ook betere (gratis) alternatieven voor.

Conclusie:
8 Ball is absoluut niet de verschrikkelijke game of de GOTY-deelnemer die het lijkt in de Steam reviews. Het is een matige platformer met weinig boeiends, maar die tenminste op technisch vlak prima in orde zit. Een passing grade voor een game van nog geen euro.

56/100

+
Technisch in orde

Maar niet erg bijzonder of leuk om te spelen

Reverse Crawl

Toen ik de intro schreef, wist ik enkel dat 8-ball in dit artikel zou verschijnen. Hoe bijzonder is het dan ook dat onze tweede entree een van die zeldzame spelden is gebleken! In Reverse Crawl wordt een koninkrijk binnengevallen door de Red Queen, die de huidig heerser doodt. Zijn dochter is echter een necromancer en brengt hem terug tot leven zodat ze samen zijn land kunnen bevrijden en de indringers kunnen verslaan. Niet met zijn tweetjes, maar met een leger van ondoden en vijanden van de Red Queen.

In de praktijk uit zich dit in vrij simpele, maar wel erg degelijke gameplay. In duidelijk afgebakende levels mag je een select aantal units oproepen, die vervolgens middels turn-based combat elkaar te lijf gaan. Hierbij is positionering een factor waarmee je rekening moet houden, zodat je soms niet kunt aanvallen, maar moet verplaatsen in je beurt om je beter op te stellen. Middels sidequests krijg je meer units, speciale skills, nieuwe magie om tussendoor te gebruiken en andere troefkaarten om je klaar te maken voor de confrontatie met de in rood geklede vijand, die je na een uurtje of twee á drie zult bereiken. Die paar uurtjes zullen je niet eeuwig bijblijven, daar de diepgang en graphics van het niveau flash game zijn, maar dan wel een van die zeldzame flash games die het stempel klassieker opgedrukt had gekregen als het vijftien jaar geleden was verschenen. Voor nu is het een uitstekende time waster voor een klein prijsje.

Conclusie:
Laat de screenshot je niet misleiden. Reverse Crawl mag dan wel ogen als een flash game, maar het is stukken beter dan de meeste vroeger waren. Daarvoor zorgt een simpele gameplay-loep met voldoende diepgang wel voor. En soms is dat genoeg om je avond te vullen.

80/100

+
Good old fun
Voldoende diepgang
Simpel op te pakken


Graphics zijn zo 2005

Soul For Two

Als je iemand vraagt wat nou precies wel of niet Shovelware is, is de kans groot dat RPGmaker games worden genoemd als een voorbeeld van iets dat zeker in die categorie thuishoort. En dat terwijl ik al hele toffe games heb gevonden die met die engine zijn gemaakt. Star Stealing Prince bijvoorbeeld. Maar toen kwam Soul For Two, die precies liet zien waar dit stigma vandaan komt.

Het beste deel van deze game is namelijk het feit dat het in RPGmaker is gemaakt. Hierdoor is het stabiel, oogt het clean en werkt het zoals bedoeld. De rest is echter een drama. Het verhaal is niet enkel dramatisch slecht op alle fronten, maar probeert ook nog pretentieus te zijn door zware onderwerpen op een filosofische wijze aan te halen. Tel daarbij op dat de combat lachwekkend simpel is en dat het lastigste van het spel het ontcijferen van het gebrekkige Engels is en er is eigenlijk geen reden te bedenken waarom je deze rommel zou willen spelen.

25/100

+
RPGmaker is stabiel als altijd


Al het andere is ruk

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
okidokie-1
2 jaren geleden

Leuk dat je weer een topper hebt gevonden tussen al die andere minigames!

RuanMoleman
2 jaren geleden

Reverse Crawl klinkt er tof! Misschien zelf checken.

Screenshot Sunday #24

Mogge! – Forbidden West-upgrade toch gratis & remaster Alan Wake