in , ,

Top 6 MS-DOS games

Wat fijn dat ze aan dit platform ook een RETRO-sectie hebben toegevoegd. Dit geeft mij weer de ruimte om even lekker te blaten over de games van weleer. Vandaag wil ik dan ook een klein lijstje vol MS-DOS games met jullie delen, in de hoop dat jullie in de reacties wat eigen suggesties plaatsen. 

Afbeeldingsresultaat voor ms-dos

  1. Crystal Caves:

Een lekker spelletje dat weinig om het lijf heeft maar toch heerlijk wegspeelt. In deze game is het de bedoeling dat je al platformend in ieder level alle kristallen weet te verzamelen. Is je dit gelukt? Dan kun je via de uitgang vertrekken. De game oogt simpel, maar dit was het voor mij als kind lang niet altijd. Door de verschillende vijanden die zich allemaal anders gedragen en de vele vallen legde ik al snel het loodje. desalniettemin bleef ik terugkeren naar deze game omdat de uitdaging en de vele variatie in de levels mij maar bleef lokken.

Afbeeldingsresultaat voor crystal caves dos

2. Keen 6

Inmiddels lijkt Bethesda alweer gestopt te zijn met de reboot van deze franchise (gezien de eerste trailer is dit naar mijn menig maar beter ook). Maar toch vraag ik mij af waarom Rayman vandaag de dag nog relevant is, maar Commander Keen uit onze moderne cultuur verdwenen lijkt te zijn. Deze franchise kent toch écht wel wat games en heeft menig gamer (die nu rond de 30 is) uren vermaakt. Dus ik heb geen idee waarom het zo van de radar gevlogen is. Mijn favoriet was in ieder geval altijd Keen 6, dit omdat deze titel het meest ‘groots’ aanvoelde. Ook het cartooneske stijltje dat in deze game nog strakker uit de verf kwam sprak mij erg aan. Dit is dan ook echt een game die ik vandaag de dag nog steeds aan kan slingeren. En dat zegt wat. 

Afbeeldingsresultaat voor keen 6

3. Cartooners.

Een verrassend innovatieve ‘game’, want echt een game was het eigenlijk niet. Cartooners is namelijk een editor om je eigen tekenfilms mee te maken! Als je kijkt hoe primitief de technologie toen was, is het echt prijzenswaardig hoe de ontwikkelaar hier toch een heel toegankelijk animatie-programma voor kinderen van heeft weten te maken. Ik en mijn broertje hebben in ieder geval tal van uren gestopt in het regisseren en produceren van onze eigen tekenfilms, en lieten deze resultaten altijd vol trots aan onze ouders zien (mits de inhoud van deze niet te schunnig was). Een bijzondere eend in de bijt, en zijn tijd best een beetje vooruit. 

Afbeeldingsresultaat voor cartooners

4. Hugo’s Hous of Horrors.

Een titel die heerlijk over de tong rolt. Dit was één van de weinige games waarvoor ik een Engels-Nederlands woordenboek naast mijn pc had liggen (hoezo games zijn niet educatief?). In deze game speelde je namelijk Hugo die in een spookhuis op zoek ging naar zijn vriendin. Destijds was dit voor mij een super spannende maar ook super moeilijke zoektocht. Want ook al bestuurde jij Hugo gewoon via de pijltjes toetsen, je moest hem commando’s in het Engels geven om hem daadwerkelijk dingen te laten doen. Het invoeren van verschillende commando’s was voor een kind die de Engelse taal amper beheerst niet altijd even makkelijk. Hierdoor was de voldoening echter des te grotere wanneer een commando correct bleek te zijn. Een game die ik nooit heb uitgespeeld (de in-game vragen aan het eind van het spel waren ook niet bepaald van een kinderlijk niveau), maar waar ik wel zeer veel plezier aan beleefd heb. 

Afbeeldingsresultaat voor hugo's house of horrors

5. Ducktales : The Quest for Gold

Hoewel je velen hoort over Dagoberts avontuur op de NES, hoor ik toch weinig mensen praten over de MS-DOS versie. Jammer, want deze game heeft best veel leuks te bieden. In dit spel gaat het er namelijk om dat jij als Dagobert moet proberen binnen een bepaald tijdsbestek meer goud te vergaren dan jouw grote rivaal Govert Goudglans (sorry voor deze zwemvliezen krommende Nederlandse vertaling). Hiervoor reis jij de hele wereld over en probeer je op verschillende wijze geld te verdienen. De game is dan ook eigenlijk een grote compilatie van verschillende mini-games : Fotografeer wilde dieren, beklim een berg, overleef een jungle-parcours of doorzoek een grot met een enge mummie. Een toffe game met voldoende variatie die helaas na verloop van tijd toch wat in herhaling begon te vallen. Gelukkig waren daar dan nog de vliegsecties met Laucnhpad McQuack, want die verveelden nooit. 

Afbeeldingsresultaat voor ducktales dos

6. Sim-farm

Vandaag de dag zijn farming-games door Story of Seasons (Fuck it, dit is gewoon Harvest Moon), Stardew Valley en Farming Simulator weer helemaal hip. Vroeger waren deze games echter een stukje schaarser. Gelukkig heeft mijn oom mij ooit een met balpen beschreven floppy met daarop Sim-Farm toegeschoven. Deze ging mijn pc in en is er vervolgens ook enkele maanden niet meer uit geweest. Wat een plezier heb ik met deze titel gehad! Waar je in andere farming-games namelijk vaak bezig bent met de taken op het boerenbedrijf zelf, ben je in Sim-Farm veel meer bezig met het grotere geheel. Je functioneert haast eerder als een manager dan dat je daadwerkelijk de boer bent. Deze game zorgde er dan ook voor dat ik de smaak binnen dit genre goed te pakken heb gekregen, en eigenlijk nooit meer los heb kunnen laten. 

Afbeeldingsresultaat voor simfarm

Herbeleven?

Mocht je deze oude games op een makkelijke manier willen herbeleven, check dan deze link:

https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games?and%5B%5D=emulator_start%3A%2Aiafix%2A&sin=&sort=-publicdate

Deze site laat je via de browser een hele bibliotheek aan MS-DOS games spelen. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
coola
2 jaren geleden

Jij houd er van om mensen oud te laten voelen eh?

Jebus wat een blast to the past.

coola
2 jaren geleden
Antwoord aan  Dokter Caspari

Ja, ben weliswaar maar van 1988 maar ben opgegroeid met MS-DOS met dank aan mijn pa.

Uit jou lijstje heb ik vooral ducktales grijsgespeeld. Het level met de Mummy vond ik altijd leuk. En of course net vliegen met Turbo McKwek

coola
2 jaren geleden
Antwoord aan  Dokter Caspari

Thja ik weer wel waarom ik dat krijg, omdat ik een ander mening heb die heel erg tegendraads is. En ik denk dat ik daardoor sommige mensen boos heb gemaakt en inplaats van dat ze er wat van zeggen gaan de het plus/min systeem misbruiken.

Maar laten we al dat negatieve gebeuren lekker vergeten. Cosmo’s Cosmic Adventure: Forbidden Planet dat is een game waar ik nog wel eens aan terug denk

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Oef, wat knap dat je een top-6 kunt maken. Ik denk ook Doom, Monkey Island, C&C, Warcraft, Prince of Persia, Rise of the Triads etc etc. Ik had zoveel van die piraten Cd-roms ook. Twilight heette dat.

mightybundy
mightybundy
2 jaren geleden

Er was 1 game waar ik echt van baalde dat ik niet meer kon spelen vroeger omdat DOS wegging en dat was Rayman 1.

adutchman
adutchman
2 jaren geleden

Dank je voor het artikel en de link. Leuk om die games weer is te checken!

Rainking
2 jaren geleden

Leuke post. Commander Keen 6 heb ik alleen de trial van gespeeld, Crystal Caves heb ik niet gespeeld, maar wel die andere serie, Secret Agent, en van Cartooners was ik het bestaan alweer helemaal vergeten. Leuk om dat weer eens voorbij te zien komen.

Enkele spellen die ik vroeger veel gespeeld heb…

Supaplex

https://www.youtube.com/watch?v=8dMF3jU-nwc

D/Generation

https://www.youtube.com/watch?v=SiaaNGuuSaQ

Star Goose

https://www.youtube.com/watch?v=JjzzSqCxwG8

Dark Ages

https://www.youtube.com/watch?v=JRMiDHqKT-8

Arcade Volleyball

https://www.youtube.com/watch?v=coEwcqD5cUY

Descent

https://www.youtube.com/watch?v=3uq9B4LYPfY

Fysieke editie Bloodstained: Curse of the Moon 2 binnenkort te pre-orderen

Honest Opinions – Assassin’s Creed Valhalla