in , , , ,

Muppet Treasure Island

Het is 1996 en na de zomervakantie ga ik naar de middelbare school. Daar had je een PC nodig en die hadden wij nog niet. Ik speelde nog gewoon op mijn good old NES. Een paar dorpen verderop zat de computerkrakers, waar mijn vader voor 5000 gulden onze eerste PC kocht. Dikke beeldbuis, losse speakertjes met draaiknopjes, Windows 3.11 en een 56k modem. Dit allemaal kwam in een hoek van de woonkamer te staan in zo’n lelijk meubel verstopt achter deurtjes.

Op deze nieuwe PC stond een icoontje van Kermit. Blijkbaar installeerde computerkrakers na het bouwen een spel om de PC te testen en verwijderden zij dit spel vervolgens niet. Ik kon het spel openen en op wat dingen klikken, maar dan kreeg ik de melding dat er een cd in moest die ik niet had. Ik weet nog dat ik behoorlijk wat uren heb doorgebracht in het openingsscherm van dit spel. Er kwamen namelijk zo nu en dan muppets door beeld lopen die grappige dingen deden. Uiteindelijk kreeg ik van mijn ouders het spel. Een prachtige bigbox waarvan de voorkant open kon vouwen. In de doos de felbegeerde cd’s waar het spel altijd naar vroeg.

Treasure Island is een point-and-click game, maar dan zonder de moeilijke puzzels. Je klikt op van alles op het scherm waarna er kleine FMV scenes afspelen. Meestal komt er een muppet het scherm binnen lopen, die een typische muppet mop/pun vertelt.

Op sommige momenten laat het spel je een minigame spelen om verder te komen. Hierbij moet je denken aan taarten schieten op slechteriken, wat niet veel meer inhield dan op ongeveer het juiste moment op de linkermuisknop drukken. Een poosje later moet je een deuntje op een orgel naspelen. Dit was gewoon Simon Says. Tijdens elke mini game komen er muppets langs met hun flauwe grappen. Zo klik je door het spel heen en kom je uiteindelijk terecht op *spoiler alert* treasure island. In de schatkist aan het eind vind je als beloning een aantal videoclips van muppet treasure island liedjes.

Zoals ik het spel beschrijf klinkt het misschien als een stom spel, maar ik viel helemaal voor de charme van het spel. Tijdens het schrijven stond een volledige walkthrough op Youtube van het spel aan. De statische achtergronden met hun gekke perspectief, de lage resolutie FMV’s en vooral de flauwe humor vind ik nog net zo fantastisch.

Ik had gedacht wel meer over het spel te kunnen vertellen, maar dit is eigenlijk alles wel. De mooie bigbox heb ik niet meer. De dvd van de film heb ik nog wel. Vele jaren na het spelen van het spel kwam ik deze tegen bij een mediamarkt. Ze hebben gewoon een film gemaakt van het spel dat ik zo leuk vond, dacht ik toen. Wat een muppet, die John.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rainking
1 jaar geleden

Ja joh, komt-ie gewoon meteen met een leuk stukje. Leest lekker weg, wat humor erin, vind ik leuk. In die tijd verkochten ze bij De Computerkrakers zelfs nog consolespellen. Ik heb daar Tomb Raider II nog vandaan. Later verkochten ze alleen nog maar PC spellen, maar ondertussen ook dat al jaren niet meer, volgens mij.

Zelf ben ik niet echt fan van The Muppets, maar ik heb er ook geen hekel aan. Als jongere lijkt me zo’n big box ontdekking toch wel leuk in de oldschool PC tijd.

Dit vind ik eigenlijk het leukste stukje van The Muppets dat ik ooit gezien heb:

https://www.youtube.com/watch?v=B7UmUX68KtE

Rainking
1 jaar geleden
Antwoord aan  CarnifeX

Geboren in Oud-Beijerland, woon tegenwoordig in Puttershoek, hahaha. Dus ja, da’s echt om de hoek.

Als ik me niet vergis had De Computerkrakers vroeger ook een vestiging in Spijkenisse.

velocityx
velocityx
1 jaar geleden

Grappig. Dit spel heb ik nog.

Majora’s ontmaskering

De transitie van Assassin’s Creed – Deel 1