in

Musical Monday: A Balladeer – Panama

Eind 2006. Berichtje van mijn zwager.

– Hé, man!
– Heya!
– Ik kwam iets tegen dat je misschien wel lekker vindt klinken.
– Oh, daar ben ik altijd wel voor in.
– A Balladeer heten ze. Hier heb je een YouTube link van het nummer Fortune Teller.
– Dat klinkt wel lekker, ja.
– Zei ik toch?
– Hoe stuur je dit eigenlijk via YouTube, terwijl die site nog pas net in de kinderschoenen staat?
– Oh, dat is voor als je Musical Monday start over zestien jaar.
– Eh, ok…

Toegegeven, het zal niet precies zo gegaan zijn, maar in grote lijnen komt het aardig in de buurt. Ik heb de band leren kennen door mijn zwager. Het nummer dat hij me liet horen, kwam wel lekker binnen. En dat voor een Neederlandsche band! Ik kon het nu zo gauw nergens vinden, maar er staat me bij dat er een rode draad door alle nummers van het eerste album loopt, maar daarover later meer!

A Balladeer – Fortune Teller

Summer klinkt als een rustig begin van het album. Richting de helft van het lied komt er toch even wat power in en later nog een keer. Het zorgt voor een beetje variatie, maar het gaat toch goed samen.

A Balladeer – Summer

All I Wanted heb ik zo ongelofelijk vaak geluisterd. Het is een langzaam nummer, maar het ritme in combinatie met de stem van de zanger vind ik gewoon geweldig.

A Balladeer – All I Wanted

Pre-Berlin is denk ik mijn favoriete nummer van het album. Er zit een leuke opbouw van rustig tot iets drukker en het refrein vind ik erg goed. Lekker om mee te brullen in de auto. Oh, van auto’s gesproken…

A Balladeer – Pre-Berlin

Weet je nog die rode draad waar ik het over had? In meerdere nummers hebben ze het over autorijden gehad. Zo had het vorige liedje ook de titel Pre-Berlin. Maar een andere vraag. Heb je de albumcover goed bekeken? Dat is een foto van een auto ongeluk dat de zanger in Duitsland in 1982 heeft meegemaakt. De tekst bekijkt de gebeurtenis vanuit de ogen van zijn vader. Erg sterk nummer dat vertelt wat er in die man z’n hoofd om is gegaan.

A Balladeer – Sirens

En van het hardste nummer van de plaat gaan we volledig de andere kant op. Winterschläfer is een rustig pianolied. Helemaal perfect vind ik het niet, maar wel heerlijk relaxed.

A Balladeer – Winterschläfer

Copper Shades had zo de plaats van Summer in kunnen nemen, met het verschil dat, in plaats van dat het een paar keer iets harder wordt, er juist een nog wat rustiger piano deuntje tussendoor komt. Erg lekker.

A Balladeer – Copper Shades

Swim With Sam is gewoon een lekker popnummer. De naam Sam komt in dit geval uit het boek Held Van Beroep en hebben we in een eerder nummer ook al voorbij komen. De titel van het album komt trouwens ook van een boek, over een tijger en een beer die naar Panama willen.

A Balladeer – Swim With Sam

Volgende week een band die ik achteraf al bleek te kennen.

Door wat onderzoek voor dit stukje, kwam ik erachter dat ze al die jaren gewoon door zijn gegaan. Zelf ben ik niet verder gekomen dan de eerste twee albums. Het tweede vond ik een beetje tegenvallen en ik ben ze daarna eigenlijk gewoon uit het oog verloren. Ik heb nog wat van de latere albums geluisterd, maar het kan voor mij toch niet tippen aan Panama. Welcome To Vegas van het tweede album vind ik dan nog wel goed te luisteren. Het klinkt net weer even anders, maar toch weer erg goed.

A Balladeer – Welcome To Vegas

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.7/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Screenshot Sunday #88

Wat spelen we dit weekend? 21 en 22 januari