in

Musical Monday: Athlete – Black Swan

Vandaag een band waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord. Ik zal het je nog sterker vertellen. Ik was zelf ooit eens vergeten dat ik ze al kenden. Ze stonden, net als Snow Patrol, in het voorprogramma van U2 toen ik daar in 2005 naartoe ging. Ze speelden op een gegeven moment een nummer dat ik herkende. Ik had het ooit een paar keer op tv gezien, maar blijkbaar was de naam van de band toen niet echt blijven hangen. Gelukkig heb ik dat later meer dan goedgemaakt. De band in kwestie? Athlete.

Het liedje dat ik al bleek te kennen is… Weet je wat? Ik gooit er eerst een anekdote tussendoor en daarna gaan we terug naar het geplande programma. Zoals ik al zei ben ik naar U2 geweest in 2005. Een vriendin was een groot fan en vroeg vrienden en bekenden of die ook wilden gaan. Ik bleek de enige andere geïnteresseerde. In die tijd ging je nog naar het postkantoor als je kaarten voor een concert wilde. De bejaarden onder ons kunnen zich de rijen voor de deur nog wel herinneren als er een grote act in de verkoop ging. Soms stond zo’n rij er de dag ervoor al en misschien heb jij er ook nog wel in gestaan. Ik dacht dat het handiger zou zijn om in een kleiner dorp naar het postkantoor te gaan in plaats van in de grote stad, waar zij vandaan kwam. Ze zou dus bij mij overnachten en vroeg in de ochtend reden we naar Oud-Beijerland. Daar stond al een aardig rijtje, maar het leek me nog aardig te doen. Op een gegeven moment werd er zo’n rood nummertjesapparaat buiten gezet, die je ook bij de bakker en slager ziet. Dus iedereen pakt netjes op volgorde een nummertje en ja, toen had het weinig zin om daar te blijven staan, aangezien het nog zo’n anderhalf uur zou duren tot het postkantoor open ging. Dus we zijn lekker terug gereden om te ontbijten.

Toen we terug kwamen was het al stukken drukker, maar we hadden ons nummer, dus geen probleem. Toen de deuren open gingen, begon ik ‘m toch wel een beetje te knijpen. Door het hele land wilden mensen natuurlijk kaarten hebben, dus zouden we het gaan redden? Er gingen wel geruchten over meerdere concerten, maar officieel was er maar eentje aangekondigd. Toen we halverwege de gang stonden, werd er meegedeeld dat het concert was uitverkocht. Shit… Maar de verkoop voor het tweede ging van start. Ik begon te rekenen. Gezien de afstand die we hadden afgelegd, zag ik ons ook niet bij het tweede concert aanwezig zijn. Als er echt drie zouden zijn, dan zouden we die nog wel eens kunnen redden. Ik had gelijk. Het tweede ging ‘m ook niet worden, maar er werd meteen een derde aangekondigd, dus er was nog hoop. Ondertussen stonden we in de rij voor de balie zelf. Alles ging redelijk (of relatief) vlot, totdat er een stel voor ons tien kaarten wilde, terwijl er een maximum van zes tegelijk gold. Dus die staan daar te beslissen wie er wel en niet mee kon, en wij stonden alleen maar te denken ‘SCHIET OP! SCHIET OP!‘ Gelukkig hebben we het nog gered en niet lang nadat we onze kaarten hadden, was het uitverkocht. Op dat moment was het best wat stress, maar achteraf kan ik er hard om lachen.

Oh ja, El Salvador, daar moest ik het over hebben. Ik had de clip een paar keer op tv gezien en vond het wel een aardig nummer, maar niet echt geweldig. Ik vind het wel het beste nummer van het album Vehicles And Animals, maar daar is ook alles mee gezegd.

Athlete – El Salvador

Black Swan is het vierde album van de band en de twee ervoor vond ik al heel wat beter dan Vehicles And Animals. Black Swan bleek wat meer mainstream te zijn dan het voorgaande, maar goed = goed, zeg ik altijd maar. Superhuman Touch is daarbij een fijne opener. Lekker uptempo, al is dat toch wel iets dat dit album iets meer heeft dan de eerdere.

Athlete – Superhuman Touch

The Getaway blijft één van mijn favoriete nummers van deze plaat. Als het zou blijven zoals het begint, dan had ik het al goed gevonden, maar langzaam maar zeker klimt het op en na twee minuten komt een gedeelte dat ik heerlijk vind om mee te brullen. Top nummer!

Athlete – The Getaway

Mijn andere favoriete nummer is Black Swan Song. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het er zelf nooit uitgehaald zou hebben, maar het gaat over de opa van de zanger, gewond in de bossen van Arnhem, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms ontdek ik dit soort informatie door deze stukjes, maar dit wist ik toevallig al. Erg mooi nummer, vind ik dit.

Athlete – Black Swan Song

Light The Way is weer zo’n uptempo liedje, dat aan de ene kant klinkt als een simpel popnummer, maar het refrein is gewoon lekker. Ik hoor hier en daar ook nog wat restanten van hun beginperiode erin terug, al is met dit album al aardig aan het slijten.

Athlete – Light The Way

The Unknown is een beetje het meest basic popnummer op het album. Het blinkt in principe nergens echt in uit, maar het is gewoon lekker vlot. Perfect radio materiaal, al is het volgens mij niet op single uitgebracht.

Athlete – The Unknown

De derde plaats zou naar Magical Mistakes gaan. Op de één of andere manier lijkt de opbouw van het nummer wat minder logisch, en dat is juist wat me trekt. Afgezien daarvan loopt het gewoon prettig.

Athlete – Magical Mistakes

Zo af en toe doen ze wat rustigere nummers. Die kunnen wel eens wat depressiever overkomen, maar dat heb ik met dit nummer wat minder. En het mag dan wel rustig beginnen, maar dat betekent niet dat het zo eindigt.

Athlete – Rubik’s Cube

Volgende week gaan we wat meer de punk kant op.

Het eerste album had ik dus weinig mee, dus we gaan meteen door naar het tweede. En daar vinden we zo’n depressiever liedje. Nou kan de zanger toch al wat triestig overkomen, maar in de rustige gedeeltes hoor je dat wel erg goed. En dat gaan we straks nog een keer zien. Of eigenlijk horen.

Athlete – Chances

Chances is ook gebruikt in de Doctor Who aflevering Vincent And The Doctor. Ik vond die aflevering al goed, maar de combinatie van deze scene met het nummer maakt dit één van mijn favoriete stukken televisie aller tijden.

Doctor Who – Vincent Van Gogh Visits The Gallery

Toen ik dit nummer hoorde, had ik meteen het gevoel dat ze (voor mij) een betere kant op gingen. Het klinkt al minder experimenteel en meer als muziek.

Athlete – Half Light

Dit is dat andere nummer waar je die triestige stem goed kan horen en ik vind het geweldig. Je wil niet weten hoe vaak ik deze de afgelopen jaren al meegezongen heb.

Athlete – Wires

Twenty Four Hours vind ik goed. Heel erg goed zelfs. Maar als je me vraagt waarom, heb ik daar niet echt een duidelijk antwoord op. Het refrein vind ik lekker om mee te zingen, dat weet ik. De muziek is ook best goed. Ik denk dat het gewoon het geheel is. En dat er om de één of andere reden een deadline is. Ik doe alles graag op het laatste moment. Druk moet ik voelen. GAAN!

Athlete – Twenty Four Hours

Van dit nummer vergeet ik eerlijk gezegd altijd dat het bestaat. Het is een instrumentaal nummer, waar het derde album mee opent. Daardoor ben ik al gauw geneigd het over te slaan. Nu ik het weer eens gehoord heb, blijk ik deze toch altijd beter te vinden dan veel van hun andere nummers.

Athlete – In Between 2 States

Hurricane is gewoon een leuk vlot popnummer en daar is helemaal niets mis mee. Een beetje de eerste bouwstenen voor Black Swan.

Athlete – Hurricane

Als je mij zoekt, ik lig even op de bank. Even helemaal zen.

Athlete – Flying Over Bus Stops

Second Hand Stores is echt all over the place, maar wel op de goede manier. Het is een redelijk gevarieerd nummer, dat wel precies in elkaar lijkt te passen. Ook eentje die ik kan blijven luisteren.

Athlete – Second Hand Stores

Best Not To Think About It is er zo eentje waarvan ik was vergeten hoe goed ik die eigenlijk vind. Toen hij begon te zingen, had ik echt zo’n ‘oh ja’ moment. De zang vind ik hier erg fijn en ook hier bouwt het weer langzaam op. Erg mooi.

Athlete – Best Not To Think About It

In 2010 bracht de band nog een ‘best of’ album uit, met al hun singles erop. Ik heb de plaat zelf niet, maar één nummer dat ik erdoor heb leren kennen, luister ik nog zeer regelmatig. De titel alleen bevalt me al en dan moet het nog beginnen. En toch weer die triestige stem die het hem doet. Het toetsendeuntje maakt het ook af.

Athlete – With You I Never Lose

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Screenshot Sunday #89

Wat spelen we dit weekend? 28 en 29 januari