in

Musical Monday: Counting Crows – August And Everything After

Een paar weken geleden had ik het over mijn favoriete nummer aller tijden. Deze week gaat over een andere favoriet van me, namelijk mijn favoriete band. Daar moet ik meteen een kanttekening bij maken, want na een album of vijf begon ik mijn interesse een beetje te verliezen, maar de beginjaren zal ik blijven koesteren. Beste Inside.Gamers, ik presenteer… Counting Crows!

Afhankelijk van je muzieksmaak kunnen er verschillende manieren zijn hoe je met ze in aanraking bent gekomen, de mogelijkheid dat je er nog nooit van hebt gehoord niet meegeteld. De eerste is het nummer Accidentally In Love van de animatiefilm Shrek 2. Dit bracht echter, mijns inziens, een probleem met zich mee. Kort daarvoor kwam er een Best Of album uit, waar dat nummer niet op stond. Aan de ene kant een gemiste kans, aan de andere misschien wel slim omdat Accidentally In Love wel heel erg vrolijk klonk in vergelijking met hun overige werk. Zelf vind ik ‘m zeker niet verkeerd.

Counting Crows – Accidentally In Love

Wat ook goed mogelijk is, is dat je eerste aanraking het nummer Holiday In Spain is, samen met de nederlandse band Bløf. Dit lijkt al meer op een Counting Crows nummer, maar samen met Bløf klinkt dit helemaal niet verkeerd in twee talen.

Counting Crows & Bløf – Holiday In Spain

En dan is er de manier hoe ik met ze in aanraking gekomen ben. Toegegeven, ik ben geen fan van het eerste uur, maar het eerste dat ik echt van ze hoorde was een live versie van een nummer van hun eerste album. Samen met mijn zus had ik het derde album van de band Live gekocht. Daar kregen we toen een gratis Pinkpop sampler cd bij. Het eerste nummer daarvan was een bijna twaalf (!!!) minuten durende versie van Round Here.

Counting Crows – Round Here (Live In Paris)

Dit maakte zó’n indruk op me, ik moest meer van deze band horen.

Het album opent met de studio versie van Round Here en vergeleken met de live versie, die ik ondertussen meerdere malen geluisterd had, klinkt het best wel rustig. Wat niet minder is, is de melancholie. Ik kan me best voorstellen dat mensen zijn stem niet trekken. Zelf vind ik het juist wel wat hebben.

Counting Crows – Round Here

Tot dat moment was ik dus alleen bekend met Round Here. Alles hierna was onbekend terrein. Het tweede nummer, Omaha, klonk weer totaal anders. Ja, dat was even wennen. Zou de rest van het album me wel bevallen? Ik begon te twijfelen. Toch vond ik dit nummer wel wat hebben.

Counting Crows – Omaha

Het derde nummer, Mr. Jones, komt nog het dichtste bij een pop nummer. Goed mogelijk dat je het wel eens op de radio hebt gehoord, want deze hoor je nog wel eens voorbij komen. Ik vind het altijd wel een lekkere meezinger, met toch wat van dat melancholieke erin verwerkt.

Counting Crows – Mr. Jones

Erg veel vrolijker gaat het voorlopig ook even niet worden. De klagerige stem van zanger Adam Duritz komt bijvoorbeeld geweldig tot zijn recht in het nummer Anna Begins. Dit is met gemak één van de beste liedjes van het album. Het nummer gaat alle kanten op, maar dat betekent niet dat het vrolijk wordt.

Counting Crows – Anna Begins

Ik weet wat je wil zeggen. “Dat MOET toeval zijn!” Nope! Hier komt mijn screen name vandaan. Rain King is een lekker uptempo nummer, maar het zou Counting Crows niet zijn als het toch niet een beetje depressief klinkt. Een tijdje geleden werd het een keer op de radio gedraaid en ik heb het toen uit volle borst meegezongen, alleen maar omdat je het normaal gesproken nooit hoort. Mijn diepste verontschuldigingen aan mijn collega, die het allemaal heeft moeten ondergaan. Mea Culpa!

Counting Crows – Rain King

Ghost Train is een nummer waar Duritz zijn stem wel goed tot zijn recht komt. Naast de bekende klagerige stem, komen hier ook wat orgelklanken voorbij en dat vind ik altijd wel wat hebben. Het hele nummer vind ik ook wat mysterieus klinken. Wat dat betreft heb ik wel wat met luistermuziek.

Counting Crows – Ghost Train

Eerder zei ik dat het voorlopig niet vrolijker zou worden. Dat betekent dat het dat later dus wél wordt, en wel in de vorm van het laatste liedje van het album, A Murder Of One. Naast Mr. Jones is dit het vlotste nummer op dit album. Je bent natuurlijk nooit te oud om te leren, want toen ik het album leerde kennen, dacht ik dat de titel zich vertaalde naar de moord op één persoon. Jaren later leerde ik dat een groep kraaien in het engels een ‘murder’ wordt genoemd en een ‘murder of one’ dus één kraai is. Mocht jij het anders zien of meer informatie hebben, let me know. Ik ben altijd bereid om te leren.

Counting Crows – A Murder Of One

Volgende week voeren we het tempo wat op! Voor nu eerst nog even een paar standaard bonus liedjes.

Het tweede album, Recovering The Satellites, is ook erg goed. Mijn favoriete nummer daarvan is A Long December. Mijn zwager heeft dat geloof ik als ringtone ingesteld als ik hem bel.

Counting Crows – A Long December

Naast Rainking gebruik ik op sommige websites ook wel eens de naam Kingoftherain. Ook al klinkt dat als een simpele variant, ook dát is een verwijzing naar Counting Crows. Het komt namelijk voor in hun liedje Goodnight Elisabeth.

Counting Crows – Goodnight Elisabeth

En mochten er hier toevallig fans van Acda En De Munnik zitten, ja, hun nummer Slaap Zacht, Elizabeth is daar een vrije vertaling van.

Acda En De Munnik – Slaap Zacht, Elizabeth

Sterker nog, weet je nog die samenwerking tussen Bløf en Counting Crows waar ik het eerder over had? Dat was oorspronkelijk een volledig engelstalig liedje van het vierde album van Counting Crows. Vandaar dat het als een nummer van ze klinkt, ghehehe.

Counting Crows – Holiday In Spain

Normaal gesproken zou ik de post hier eindigen, maar ik heb nog één extraatje. Jaren geleden, in de tijd van Napster, Limewire en Kazaa, raakte ik in contact met een amerikaanse genaamd Shannon. Voor de grap ben ik toen in één van die drie downloadprogramma’s gaan zoeken op haar naam. Ik kwam toen uit op dit nummer.

The Himalayans – River Shannon

Wat the fuck!? Die stem kwam me wel héél bekend voor. The Himalayans bleek de oude band van Adam Duritz te zijn. Dat niet alleen, ook het Counting Crows’ paradepaardje Round Here was oorspronkelijk een nummer van The Himalayans. Door dit soort dingen vraag ik me wel eens af of toeval wel echt bestaat.

The Himalayans – Round Here

Als je de Round Here versie van live album Across A Wire hoort, dan klinkt het het begin ervan verdacht veel als de The Himalayans variant. En ja, ik weet dondersgoed dat ik in dit artikel vier versies van hetzelfde nummer heb behandeld. Geen zorgen, dit is meteen de laatste keer, lol.

Counting Crows – Round Here (Across A Wire)

Zowel Counting Crows als The Himalayans heb ik regelmatig ‘s avonds laat geluisterd tijdens het uitlaten van de hond. Het klinkt misschien cheesy, maar als ik de nummers hoor, zie ik de wandelingen voor me. Arno, beessie, ik mis je jongen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
adutchman
adutchman
1 jaar geleden

Dit album is goed maar Recovering The Satellites is in mijn ogen het beste wat ze gemaakt hebben. Staat nog in mijn geheugen gegrift en ga ik toch maar weer ff luisteren binnenkort. Leuk stukje!

Lavalera
1 jaar geleden

Gaaf om te weten waar je naam vandaan komt, dat wist ik helemaal niet. Ik ken de counting crows uiteraard wel, zit even te denken welk liedje ik van ze ken als eerst. Ik vermoed dat het Big Yellow Taxi is geweest, maar helemaal zeker weten doe ik het niet. Mr Jones, Accidently in Love (Shrek rules!!!) en Holiday in Spain ken ik uiteraard ook wel. Toch liedjes waar ik altijd prima naar kan luisteren helemaal zo op de radio tijdens werktijd of een top 2000 of zo, dan zing ik toch altijd wel een beetje mee als ik kan.

JaccoPeek
1 jaar geleden

Ik moest altijd al denken aan Counting Crows als ik je gebruikersnaam zag, maar nu is het eindelijk bevestigd. Mooi overzicht van een prachtig album! Die ‘cover’ van Acda en de Munnik kende ik nog helemaal niet. Het is ook een van mijn favoriete bands, luister Recovering the Satellites nog steeds kapot!

Ga je ook naar het concert deze maand?

JaccoPeek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Vett. Geef me een high five als je me ziet!

Luigi1985
1 jaar geleden

Goed stukkie weer! Counting Crows is niet echt mijn smaak, maar sommige nummers, zoals Rain King en Mr. Jones vind ik wel lekker om naar te luisteren.

Screenshot Sunday #74

Back to the Past with Coola deel 4