in

Musical Monday: Harrie Jekkers – Mijn Ikken

Mijn favoriete cabaretier is Herman Finkers. Ik hou van flauwe humor en woordspelingen, ook al heeft Herman zelf wel eens aangegeven dat hij zelf eigenlijk niet zo’n fan is van dat laatste. Op de tweede plaats staat Harrie Jekkers en dat zal ik misschien even moeten uitleggen. Voor mij is hij een cabaretier en geen zanger, terwijl hij eigenlijk zanger is en geen cabaretier. Jekkers was vroeger namelijk zanger van Het Klein Orkest, maar dat had ik helemaal gemist, dus mijn eerste kennismaking met hem was een cabaretvoorstelling, genaamd Het Gelijk Van De Koffietent. En wat vond ik hem goed! Bij de verhalen die hij vertelde had je het gevoel dat ze echt gebeurd konden zijn, ook al waren ze waarschijnlijk verzonnen en op zijn minst lichtelijk overdreven.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik hem voor het eerst op tv zag. Ik zat met mijn moeder naar zijn eerste show Het Gelijk Van De Koffietent te kijken. Die was erg leuk, maar zijn volgende show, Met Een Goudvis Naar Zee, maakte hem pas écht populair als cabaretier. En over die laatste gaan we het deze week een beetje hebben, want een aantal nummers van het album Mijn Ikken komen van die voorstelling, al zijn ze wel wat aangepast, aangezien de liedjes van de voorstelling akoestisch waren.

Ik begin gewoon lekker met een liedje dat niets met de cabaretvoorstelling te maken heeft en bij mijn weten gewoon voor dit album geschreven is. Nooit Meer Terug gaat over een vrouw die door haar vriend mishandeld wordt, dus we beginnen lekker vrolijk. Triest genoeg, natuurlijk. Toen ik het album kocht, was ik benieuwd of ik de liedjes die niks met de voorstellingen te maken hadden goed zou vinden. Nou, deze sowieso wel. De manier hou hij alles beschrijft en hoe hij de nadruk op bepaalde stukken legt, maken dat ik dit één van de betere nummers van het album vind.

Harrie Jekkers – Nooit Meer Terug

Ik Hou Van Mij is wél een liedje van de voorstelling en die vind ik altijd erg leuk. De titel klinkt ergens een beetje kinderachtig, totdat je het nummer in zijn geheel hoort.

Harrie Jekkers – Ik Hou Van Mij

Het kwam zelfs nog voorbij in Beste Zangers in de aflevering over Sanne Hans, oftewel Miss Montreal.

Tabitha – Ik Hou Van Mij

En als we dan toch persoonlijk bezig zijn, er zijn twee nummers die dat erg zijn. Zowel Mijn Moeder als Papa gaan logischerwijs over zijn ouders. Beide nummers vind ik wat hebben, ook al klinken ze totaal anders.

Harrie Jekkers – Mijn Moeder

Harrie Jekkers – Papa

Een nummer dat ik ook erg mooi vind, gaat over hoe hij opgroeit. Je kan van alles meemaken, maar het wordt nooit meer zo mooi als die eerste keer.

Harrie Jekkers – Zo Mooi

En als je het me eerlijk vraagt, de live versie vind ik toch meer hebben dan de album versie. Er zit net wat meer passie in verwerkt.

Harrie Jekkers – Zo Mooi (Met een Goudvis Naar Zee)

Ik hoop dat je ondertussen klaar bent voor wat voor wat humor, want Partnerjacht gaat wel die kant op. In het nummer stelt hij zichzelf een grens waaraan zijn toekomstige vriendin moet voldoen. Maar hoe dichter we bij middernacht komen, hoe meer hij minder eisen stelt. Erg grappig, vind ik zelf.

Harrie Jekkers – Partnerjacht

Mijn Ikken is een liedje dat door de hele show door loopt. Voor het album hebben ze alle delen aan elkaar geplakt. Zowel de album- als de voorstellingsversies vind ik erg leuk. Het gaat over zijn gevoelens over verschillende leeftijden, en ja, daar zitten natuurlijk verschillende perspectieven in.

Harrie Jekkers – Mijn Ikken

Een positief lied over de dood, zo omschreef Harrie het volgende nummer. Ik heb het vroeger ook veelvuldig meegezongen. ‘Kom maar langs nu ik nog leef’, klinkt ergens gewoon logisch. Het heet dus ook Nu Ik Nog Leef. Als ik heel eerlijk ben vind ik de live versie wat beter, dus dat is degene die ik hier link. Het heeft nét wat meer impact.

Harrie Jekkers – Nu Ik Nog Leef (Met Een Goudvis Naar Zee)

Volgende week is mijn favoriete band aan de beurt. Zet je maar vast schrap, want het gaat geen gezellige bedoening worden.

Tot slot wil ik nog even twee liedjes in het zonnetje zetten, die beiden niet op het album staan. Ik begin even met De Kerstezel. Dit nummer ken ik oorspronkelijk van Kinderen Voor Kinderen, maar bleek later door Harrie Jekkers geschreven te zijn. Hij zong het ook in zijn show Het Gelijk Van De Koffietent. Ken je die vraag die wel eens voorbij komt? “Als je onder schot gehouden zou worden en je enige redding zou het foutloos zingen van een liedje zijn, welk nummer zou je kiezen?” DIT! Zonder probleem. Ik vond de Kinderen Voor Kinderen als klein kind altijd al grappig, maar de draai die Jekkers er later aan gaf maakte het extra leuk.

Harrie Jekkers – De Kerstezel

In het hele artikel heb ik het nog niet gehad over mijn favoriete nummer. Dat moment is nu aangebroken. Het staat niet op dit album, maar op zijn vorige. De Man In De Wolken is een liedje van bijna 7,5 minuut, maar ik vind het altijd voorbij vliegen. Ik denk dat je dit gewoon zelf moet ervaren en ook zelf moet bepalen wat je ervan vindt. Zoals ik vorige week al aangaf, ik ben niet zo’n fan van nederlandstalig, maar dat betekent niet dat er geen uitzonderingen bestaan. Dit zul je waarschijnlijk nooit op de radio horen, maar het is één van mijn favoriete nederlandstalige liedjes.

Harrie Jekkers – De Man In De Wolken

Wat? Tuurlijk heb ik gelogen! Er is nog een nummer dat ik nog even aan wou halen. Je hebt vast wel eens gehoord van het liedje Oh Oh Den Haag. Die gozer die je in de clip ziet is gewoon aan het playbacken. De stem die je hoort is dan ook van Harrie Jekkers. Sterker nog, Klorkestein is een anagram van Klein Orkest. Op zich vind ik dit geen geweldig nummer, maar ik vind dit altijd wel een grappig feitje. Ik kan me voorstellen dat dit voor de echte hagenezen een leuk, herkenbaar nummer kan zijn.

Harry Klorkestein – Oh Oh Den Haag

Eeeeeeehhh….. Ik heb nog één nummer om te delen. Ik noemde eerder al Het Klein Orkest. En als er één nummer synoniem staat met die band, dan is het wel Over De Muur, dat over de Berlijnse Muur gaat.

Klein Orkest – Over De Muur

Mocht je nog wat diepgang zoeken, Top 2000 A Gogo heeft nog een video waarin Harrie vertelt over de geschiedenis achter het lied.

Top 2000 A Gogo – Het verhaal achter Over De Muur

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mhnl1979
mhnl1979
1 jaar geleden

Herkenbaar! De stem van Harrie raakt me op de een of andere manier ook. Prachtig. En zijn kracht zit inderdaad in het vertellen van grappige verhalen.

Lavalera
1 jaar geleden

Aaaah Harry Jekkers. Fantastisch. Je begon al goed door Herman Finkers te noemen, als 100 % import tukker ken ik die wel goed ook al versta ik amper een woord Twents. Harry Jekkers kende ik al van oh oh den haag en klein orkest en toen ik later zijn shows zag bleek hij ook nog eens enorm grappig. Ik hou van mij is zo’n ontzettend goed nummer en een waarheid als een koe. De boodschap van hoe kan je van een ander houden als je neit eens van jezelf houdt is een waarheid als een koe natuurlijk en dat nummer raakt me nog steeds kei hard als ik het hoor.

Ruaidri1981
Ruaidri1981
1 jaar geleden

Harry Jekkers helemaal goud, ik heb een dubbel cd geloof ik, van zijn show Met een Goudvis naar zee.

Moet ik ergens aangeschaft hebben tussen 1999 en 2002. Dat was de tijd dat ik met de trein elke dag op Leiden CS kwam, daar zat een hele kleine free record shop in een hoekje van het station weggestopt. Elke vrijdagmiddag liep ik daar even naar binnen toe. Ze hadden daar altijd aanbiedingen bak staan, ik denk in de begin tijd, dat ik daar kwam, dat het zelfs een heel rek was, van de 4 rekken die er in het kleine winkeltje waren. En elke vrijdagmiddag liep ik wel met een cd eruit. Zo heb ik bij elkaar een hele collectie cd’s gekregen voor weinig geld. Ja, ik was student dus moesten wel op de centen letten. Latere jaren werd het winkeltje steeds gestroomlijnder en was het uit met de pret van kleine pareltjes vinden.

Maar goed, ik had de cd van Harrie Jekkers en had nog nooit van hem gehoord dacht ik. Later begreep ik dat hij veel kinderen voor kinderen liedjes had geschreven en natuurlijk 2 zeer bekenden nummers met over de muur en oh oh den haag.

Van zijn show vind ik vele nummers goed. Het allermooist vind ik zo mooi. Ik hou van mij heb ik vaak gegeven aan mijn vele vriendinnen, die hard op zoek waren naar liefde, maar vergaten dat het bij jezelf begint.

Als ik het goed heb, zit het nummer ik hou van mij, ook in DWDD item het mooiste liedje dacht door Racoon.

Hartelijk dank voor het delen en het opfrissen van mijn geheugen. En mocht de dood het vragen, ik zou het wel nog een keertje over willen doen, want ik ben een gamer en game over betekend nooit het einde, maar we beginnen opnieuw en doen het deze keer beter!

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Ruaidri1981

Screenshot Sunday #73

TBT: De perfecte racegame die toch wel een beetje ‘Burnoud’ is geworden