in

Musical Monday: KT Tunstall – Tiger Suit

Ik heb een ietwat egoïstisch trekje wat betreft muziek. Zolang een artiest of band algemeen bekend is, is er geen enkel probleem, maar zodra ik iets ontdek dat niet bij het grote publiek bekend is, dan hou ik het maar wat graag voor mezelf. Hopelijk lukt het me via deze rubriek om dat egoïsme te laten slinken, ook al is het maar een heel klein beetje. Maar… hoe werkt dat dan bij onbekende artiesten die bijna iedereen kent?

Heb je wel eens zo’n video op YouTube gezien, waarin één of meerdere amerikanen nederlandse muziek te horen krijgen? Die worden pas echt leuk als er één bepaald nummer voorbij komt, namelijk…

2 Unlimited – Get Ready For This

IE-DE-RE amerikaan kent dat nummer, doordat het vaste prik is bij sportevenementen. Dat moment als je die onmiddelijke herkenning op het gezicht van iemand ziet, vind ik altijd erg grappig om te zien. Ik weet namelijk een beetje hoe dat eruit ziet, want ik zie het wel vaker als ik begin over mijn favoriete zangere, KT Tunstall.

Ok, vóór ik aan de muziek zelf ga beginnen, eerst een paar feitjes. Ze heeft onlangs haar zevende album uitgebracht. Het eerste verscheen waaaaaay back in 2004. Het werd een behoorlijk succes. Twee van de singles hoor je zelfs nog regelmatig op de nederlandse radio. Alles wat daarna kwam is hier zowat volledig onbekend. Zo erg dat de naam van de artiest door bijna iedereen vergeten geraakt te zijn. Maar toch, het gebeurt regelmatig dat als ik de eerste noten van haar bekendste nummer laat horen, mensen reageren met “Ooooooh, ja tuurlijk ken ik die.” Dat nummer?

KT Tunstall – Black Horse And The Cherry Tree

Ik ga niet beweren dat het 100% gegarandeerd is dat je het nummer herkent en dat je het per sé MOET kennen, maar de kans is altijd aanwezig. Zelf vond ik het toen ook al een erg lekker nummer. Het had een lekker ritme en klonk een beetje anders dan de rest dat je op de radio hoorde.

Het andere nummer dat je zou kunnen kennen is Suddenly I See. Ook deze hoor je nog best vaak op de radio. Het is een lekker upbeat nummer, waarin haar manier van zingen later ook weer goed naar voren komt.

KT Tunstall – Suddenly I See

Deze serie gaat min of meer over mijn favoriete albums. In principe is dat maar gedeeltelijk waar. Het zijn albums die ik kan blijven luisteren. Mevrouw Tunstall brengt me namelijk in een lastige positie. Elke van de eerste vier albums heeft er een paar geweldige nummers op staan. Met name de eerste twee hadden in aanmerking kunnen komen voor deze rubriek. Toch heb ik voor het derde album gekozen. Gek genoeg een plaat die wat meer de kant van de popmuziek op gaat als je ze vergelijkt met het voorgaande. Maar zoals ik al zei, het gaat in dit geval over albums die ik kan blijven luisteren, dus me erg goed in het gehoor klinken. En dat brengt me terug naar mijn allereerste stukje van Musical Monday, namelijk die over Snow Patrol’s A Hundred Million Suns. Ik noemde die toen als één van twee albums die me op het idee brachten voor deze rubriek. Yup, KT Tunstall’s derde album, Tiger Suit, is de andere.

Het album begint meteen goed. Ik vind dit nummer een heel erg lekker ritme hebben. Alleen… in al die jaren dat ik dit nummer luister heb ik de naam nooit ge-Goole’d. Uummannaq blijkt een plaats in Groenland te zijn. Nou ja… plaats? PlaatsJE! Het dorp waar ik in woon is al bijna vijf keer groter.

KT Tunstall – Uummannaq Song

Glamour Puss vind ik altijd wel lekker om mee te fluiten. Aan de ene kant is het niet zo’n heel bijzonder nummer, maar het ligt me gewoon goed in het gehoor.

KT Tunstall – Glamour Puss

Push That Knot Away is wel één van de lekkerste nummers van het album. Het begint meteen lekker vlot, wordt al redelijk gauw nog wat verder aangekleed, maar juist als het een stap terug neemt wordt het wat rockiger. Definitief één van mijn favorieten.

KT Tunstall – Push That Knot Away

Als je het begin van Difficulty hoort, denk je eerst te maken te hebben met een hele slechte, hedendaagse popsong. Dat verwarde me in eerste instantie ook. Maar als het op gang komt (als je dat tenminste zo kan noemen) blijft het toch nog een redelijk rustig nummer. Apart, maar wel lekker.

KT Tunstall – Difficulty

Fade Like A Shadow is gewoon een heel catchy nummer. Dat betekent niet dat het meteen corny is, want de vocals van KT (ik mag KT zeggen) zijn gewoon goed. Dit gaat me dan ook nooit vervelen.

KT Tunstall – Fade Like A Shadow

Lost is zo’n nummer dat ‘kalig’ begint, maar gaandeweg wordt uitgebreid. Dat vind ik altijd wel mooi. Niet meteen al je kaarten laten zien, maar langzaam maar zeker de luisteraar verrassen.

KT Tunstall – Lost

Met gemak het meest KT Tunstall-ige nummer op de hele plaat. Vergeleken met haar voorgaande werk, in ieder geval. Lekker funky, upbeat en heerlijk om op het stuur van de auto mee te trommelen. Zorg er alleen wel voor dat je binnen de lijntjes blijft en het overige verkeer in de gaten houdt.

KT Tunstall – Come On, Get In

Heel apart nummer, al was de titel al een beetje een giveaway natuurlijk. Afgezien daarvan is het erg rustig en luistert het lekker weg.

KT Tunstall – (Still A) Weirdo

Volgende week gaan we lekker lachen!

Vanaf dit punt link ik gewoon lekker al mijn favoriete nummers van mevrouw Tunstall. Er zijn er gewoon teveel die ik erg goed vind. Te beginnen met mijn favoriete nummer, dat nog op haar eerste album staat. Heerlijk nummer vind ik dit. Muziek goed, zang goed, redelijk relaxed. Tot dit punt zat ik zonder koptelefoon op te luisteren. Daar ga ik even verandering in brengen.

Zo, da’s beter. Effe onderuitgezakt genieten.

KT Tunstall – Other Side Of The World

In maart 2019 trad ze op in Paradiso, Amsterdam. Het was de tweede keer dat ik haar live zag. Ik heb toen een kort stukje van dit nummer opgenomen als herinnering. Ik zie wel eens mensen de hele tijd met de telefoon omhoog staan. Zelf geniet ik liever van de muziek in het moment zelf.

Kingoftherain – Short clip of KT Tunstall’s Other Side Of The World

17 februari 2023 is ze weer in Nederland. Reken maar dat ik er weer bij ben!

Ze heeft af en toe een beetje een aparte manier van zingen. Another Place To Fall is daar wel een aardig voorbeeld van. Ik vind het altijd wel wat hebben en ik mis het helaas dan ook een beetje op haar laatste paar albums.

KT Tunstall – Another Place To Fall

Het is weer even tijd voor een rustmomentje. Hier kom ik altijd lekker van bij. En dan begint het refrein opeens en trekt het toch even soortvan aan. Niet dat het meteen wild wordt ofzo, dat nou ook weer niet, maar ze haalt toch nog een paar keer lekker uit.

KT Tunstall – Universe & U

Ik hoop dat je het niet erg vindt, maar dat rustmoment wordt nog heel even doorgetrokken. Deze keer meer de blues-achtige kant op. Al meteen de eerste keer dat ik het hoorde vond ik het begin een beetje lijken op het begin van Een Slecht Geheugen van Herman Finkers. Als Through The Dark begint kan ik het dan ook nooit laten om de eerste paar zinnen van Een Slecht Geheugen op te zeggen, ghehehe. “Iedere man…”

KT Tunstall – Through The Dark

Herman Finkers – Een Slecht Geheugen

Toen ik jaaaaaaren geleden een best of cd-tje brandde met mijn favoriete nummers van haar, toen moest en zou het met dit nummer openen. Ik vind dit één van haar betere nummers. Vlot, aangekleed en met een beetje power. Door de titel besefte ik eigenlijk pas dat ze waarschijnlijk uit Engeland ofzo moest komen. Het bleek Schotland te zijn. In Amerika schrijven ze ‘favour’ namelijk zonder ‘u’, vandaar.

KT Tunstall – Little Favours

Dit nummer vind ik best goed, maar het moet altijd even op gang komen voor me. Als ik er dan eenmaal in zit, dan loopt het ook gewoon goed en is het helaas te vroeg afgelopen. Jammer, hoor.

KT Tunstall – Funnyman

Hold On is een beetje vergelijkbaar met Come On, Get In en dat is helemaal geen straf. Lekker catchy en vlot met die typische Tunstall sound en vocals. Ik zou graag in de toekomst nog wat van dit soort liedjes van haar horen, maar ik ben bang dat dat niet zo gauw meer zal gaan gebeuren.

KT Tunstall – Hold On

Saving My Face doet me dan weer wat meer denken aan Fade Like A Shadow. Meer een fijn popnummer dat je goed kan meezingen en op mee kan drummen. Sorry, stuur.

KT Tunstall – Saving My Face

De laatste tijd vond ik het opeens enorm lekker om dit nummer als eerste op te zetten op weg van huis naar werk. Op de één of andere manier vind ik dit een perfect nummer om je hoofd bij leeg te maken. Als ik de eerste noten hoor, dan zie ik mezelf ook van de parkeerplaats wegrijden. Even helemaal zen.

KT Tunstall – Invisible Empire

No Better Shoulder klimt langzaam op. Het begint rustig en wordt gaandeweg voorzien van nieuwe instrumenten en geluidjes. In principe wordt het niet sneller, maar wel drukker. Aan het einde is het voor haar doen zelfs redelijk wild.

KT Tunstall – No Better Shoulder

Één van mijn favoriete nummers om in de zomer in de auto op de snelweg te luisteren is Don Henley’s The Boys Of Summer. Ik was dan ook een beetje huiverig toen ik erachter kwam dat ze het had gecovered. Achteraf had ik me gelukkig geen enkele zorgen hoeven te maken, want met haar eigen draai vind ik ‘m ook erg leuk.

KT Tunstall – The Boys Of Summer

Don Henley – The Boys Of Summer

Vanaf KIN, haar vijfde album, werd haar muziek wat rockiger. Gelukkig zaten er hier en daar nog wel een paar leuke nummers tussen, maar ze begonnen wel wat zeldzamer te worden. Dit is er sowieso wél eentje van.

KT Tunstall – It Took Me So Long To Get Here, But Here I Am

Run On Home heb ik eerlijk gezegd dit jaar pas echt ontdekt. De zang vlak vóór het refrein doet me een beetje denken aan The Beatles. Die zongen ook wel eens op zo’n manier.

KT Tunstall – Run On Home

Was het mogelijk? Had ze nog een nummer gemaakt met die aparte zangstijl van haar? Dat was echt tof om weer eens te horen. Prachtig nummer vind ik dit dan ook. Grappig genoeg vind ik het refrein nog de zwakste schakel, hahaha.

KT Tunstall – Love Is An Ocean

Hoor je dit? Klinkt nogal anders, he? Helaas ben ik er wat minder van gecharmeerd. Dat komt misschien doordat ik nogal hang aan het oudere werk, maar toch vind ik dit nummer wat hebben. En in tegenstelling tot Love Is An Ocean heeft In This Body juist weer wel een heerlijk refrein en dat tilt het nummer naar grotere hoogten.

KT Tunstall – In This Body

Ik voel het. We hebben weer even een afkoelmomentje nodig. Geen nood, Tiny Love zorgt daarvoor. Na een minuut of drie lijkt het alsof het lied is afgelopen, maar het gaat toch nog anderhalve minuut door met een beetje een andere klank.

KT Tunstall – Tiny Love

Ik weet het, ik heb jullie behoorlijk wat nummers van KT Tunstall laten ondergaan. Maar waar staat KT eigenlijk voor? Echt heel simpel. Katie, alleen dan anders geschreven. Haar voornaam is dus ook gewoon Kate. De reden? In de tijd dat ze doorbrak waren Katy Perry en Katie Melua al redelijk populair en ze wou niet zomaar weer een Katie/Katy zijn, dus heeft ze het zo aangepast dat het schrijfsgewijs in ieder geval afweek en opviel. Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn.

Ok, nog eentje dan, maar niet per sé één die ik nou echt geweldig vind. Meer omdat ik het ergens wel apart en grappig vind. Vooruit, het refrein is wel catchy. Iemand toevallig bekend met de corona crisis? Ja? Mooi, hoef ik niks uit te leggen.

KT Tunstall Ft. Grace Savage and The Freelance Hellraiser – Was Ya Hands

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.7/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 jaar geleden

Behalve suddenly I see kende ik hier niets van. Maar dat is het leuke aan deze serie ik leer veel nieuwe nummers kennen zo.

Mr.Saturn91
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Same here. Lekker vrolijke nummers om het weekend mee in te gaan. +5 voor Herman Finkers 😉

Screenshot Sunday #78

De Nintendo Switch: tijd voor een opvolger!?