in

Musical Monday: Laserdance – Discovery Trip

Ik ben geboren in 1978 en groeide dus op in de jaren ’80. Grappig genoeg ben ik pas echt muziek gaan luisteren tijdens de 90s. Daardoor heb ik minder met het decennium ervoor dan veel van mijn leeftijdsgenoten. Gelukkig had ik een neef die van jongs af aan meer into muziek was dan ikzelf en dankzij hem heb ik dingen leren kennen die ik anders geheid had gemist.

Ik noem het meestal De Vergeten Muziekstijl, want je hoort er nooit iemand over. Italo, de 80s variant van de disco. Twee nummers hoor je nog wel eens op de radio voorbij komen. Tarzan Boy van Baltimora en Boys van Sabrina. Jeweetwel, die met die, eh… Die, ja!

Baltimora – Tarzan Boy

Sabrina – Boys

De hele stijl was langs me heen gegaan, net als de rest van de muziek uit de jaren ’80, totdat mijn neef een bandje voor me had samengesteld met wat nummers van het derde album van Laserdance, getiteld Discovery Trip.

Dit is een wat instrumentalere variant, die bij mijn weten ook wel italo dance genoemd wordt, maar hang me er niet aan op. Ik was rond die tijd al een beetje into de house en diens voorganger, waarvan ik nooit weet hoe het ik het moet noemen. De periode van de eerste tien Turn Up The Bass verzamel albums, zegmaar. Ik noem het zelf meestal hithouse, maar echt geen idee of dat de lading dekt. Afijn, mijn neef had dus een keer een mixtape gemaakt, waar onder andere drie mixes van het nummer Cosmo Tron op stonden. Ik had zoiets nog nooit gehoord, maar ik was er meteen van gecharmeerd. De electronische melodietjes spraken me wel aan en ik vond het eigenlijk wel wat hebben dat er verder niet in werd gezongen.

Laserdance – Cosmo Tron (remix)

Een tijdje later had hij nog een bandje voor me, met nog vijf liedjes van dezelfde artiest. Daar was ik erg blij mee, want Cosmo Tron vond ik erg gaaf. De beste daarvan was met gemak Flying Planet. Ja, het begint een beetje cheesy, maar na bijna anderhalve minuut vind ik ‘m echt goed worden. Als kind heb ik dit nummer ooit aan mijn ouders laten horen. Op die leeftijd denk je nog dat anderen het ook wel leuk zullen vinden omdat jij het ook leuk vindt. Ja, zo werkt het nou eenmaal niet. Mijn ouders zijn nog van de generatie van The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Pink Floyd en Meatloaf. Die hebben gewoon niet veel met electronische muziek.

Laserdance – Flying Planet

Elk album bevat wel één rustiger nummer. In dit geval is dat Time Zone, dat ik erg relaxed vind en voor een mooie afwisseling zorgt. Hun album Ambiente bestaat uit alleen maar van dit soort nummers.

Laserdance – Time Zone

Een nummer dat ik echt heel lekker vind om naar te luisteren is Endless Dream. Als je de titel ziet of hoort, dan verwacht je een liedje vergelijkbaar met Time Zone, maar deze is wel lekker vlot. Sterker nog, tussen het schrijven van de zinnen door heb ik mijn koptelefoon er maar even bij gepakt om dit nummer nog van wat dichterbij te ervaren.

Laserdance – Endless Dream

En dan is er nog Discovery Trip, de titeltrack. Wederom een lekker vlot nummer met synths die mijn oren weten te strelen. Ik heb een cd map waar tientallen cd’s in kunnen en dit album zat er bijna standaard in. Voor onderweg vind ik het heerlijke muziek die me in een trance-y state kunnen krijgen, waardoor ik me geen moment verveel.

Laserdance – Discovery Trip

Okay, confession time! Het is waar dat ik het erg lekkere muziek vind, maar het is ook heel veel van hetzelfde. Ik zou bijna durven stellen dat als je één album gehoord hebt, je ze allemaal wel een beetje kent. En ze hebben best wat albums geproduceerd, waarvan ik er twee of drie mis. Althans, dat dacht ik. Tijdens het schrijven van dit stukje kwam ik erachter dat er in 2016 nog een album is uitgebracht dat wat moderner is, maar toch weer als vanouds klinkt. Ik kan er niets aan doen, maar die moet ik toch ook hebben. Zeker als er dit soort nummers op staan.

Laserdance – Fire storm

Aan het begin van deze eeuw kwamen de downloadprogramma’s op. Jullie zullen ze vast nog wel kennen. Napster, Kazaa, BearShare, LimeWire, Warez, er waren er zat. Bij Free Record Shop kon ik de albums helaas niet meer krijgen, dus dan maar wat nummers downloaden. Later kwam ik erachter dat ze ze bij Bertelsmann On-Line wél hadden. Daar heb ik besteld wat ik kon krijgen en daardoor heb ik bijna het volledige oeuvre compleet. Wat!? Ga me niet vertellen dat je dacht dat de naam BOL kwam van dat dikke poppetje met zijn blauwe pakje. Nope! BOL is gewoon een afkorting. Maar het leukste van alles? Er is niets italiaans aan Laserdance. Gewoon gemaakt door een paar nederlanders, hahaha.

Volgende week een eendagsvlieg van een band die hier maar één van hun vele albums heeft uitgebracht.

Oh, als ik dan toch even een link met games mag maken… Een vergelijkbare groep, Koto, heeft ooit een nummer gemaakt genaamd Dragon’s Legend, dat over het spel Dragon’s Lair gaat.

Koto – Dragon’s Legend

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

7 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Screenshot Sunday #69

Officiële Pokémon-keycaps: welke kies jij?