in

Musical Monday: Live – Throwing Copper

Er zijn groepen en bands die heel lastig te Googelen zijn. Fun is daar een goed voorbeeld van, maar deze week had ik een andere band in gedachten; Live. Half jaren ’90 was ik meer de rockmuziek aan het verkennen en één van de eerste albums waar ik mee in aanraking kwam was Throwing Copper, het tweede van deze band. En ook al hebben ze flink wat albums geproduceerd, beter dan dit ging het nooit worden.

Er zijn twee nummers van dit album die nog wel eens voorbij komen. De eerste is Selling The Drama. Vergeleken met de rest van het album is dit nummer wat rustiger, maar toch schiet het er hier en daar wat uit. Zeker één van de betere nummers van Throwing Copper.

Live – Selling The Drama

Het andere nummer is I Alone. Ik kan me nog een keer herinneren een paar jaar geleden dat we onderweg de Radio 2 Top 2000 op hadden staan. We reden lekker door de polder, op weg naar het volgende adres, en opeens kwam dit nummer kwam voorbij. Ik zette het wat harder en zong lekker mee. Mijn collega, die me voornamelijk als redelijk rustige jongen kende, stond behoorlijk te kijken. Dat had hij niet verwacht. Het zijn altijd die rustige introverten die je kunnen doen verbazen, ghehehe.

Live – I Alone

Ik heb het album nu al twee keer genoemd, dus het mag geen verrassing zijn. Vandaag hebben we het over…

De eerste keer dat ik dit album ervaarde was via een cassettebandje van mijn zus. Ik had hem even geleend en opgezet tijdens het uitlaten van de hond. Het eerste nummer is The Dam At Otter Creek. Het begon lekker rustig, maar ging al gauw een wat wildere kant op. Op dat moment wist ik nog niet veel over de band, maar het beloofde wel een hoop.

Live – The Dam At Otter Creek

Iris bleek één van de betere nummers van het album. Lekker stevig en lekker vlot. Precies waar ik van hou.

Live – Iris

Het nummer daarna, Lightning Crashes, gaat juist weer een gevoeligere kant op. Het bouwt langzaam op naar een climax, waarin bepaalde elementen regelmatig terug keren. Dit is echt een klassieker, die ik kan blijven luisteren.

Live – Lightning Crashes

De rust is ook meteen weer voorbij, want Top is weer een lekker vlot nummer. Het duurt nog geen drie minuten, maar het klinkt gewoon zó enorm goed, ik kan er alleen maar van genieten. Ik wil dit album nog eens op LP hebben en dit nummer is één van de redenen daarvoor.

Live – Top

Een aparter nummer is Waitress, over het achterlaten van wat fooi. Blijkbaar was het een beetje een trut, maar was ze wel goed genoeg om wat geld voor achter te laten. Okay…

Live – Waitress

Jaaaaaaaaaaren geleden, Ik denk in 2003, was ik bij een live concert van Live (Live live) en daar speelden ze maar liefst drie uur lang. Naar eigen zeggen was dat hun langste concert tot dan toe. Het mooie is dat ze dan, naast de bekende hits, ook het minder bekende werk gaan spelen, zoals Dance With You en Pillar Of Davidson. Laat die laatste nou net één van mijn favoriete nummers van Throwing Copper zijn. Het is een wat langer rock nummer, dat nooit als single zou werken. Don’t care, it’s friggin’ awesome!

Live – Pillar Of Davidson

Volgende week keren we terug naar een Spider-Man soundtrack.

Waar was jij op 11 september 2001? Ik weet het nog goed. Ik was op dat moment werkloos. Bij het caravanbedrijf waar ik werkte, was ik ontslagen omdat ik niet in de toekomstplannen zou passen. Op dat moment baalde ik daar wel van, maar ergens was het wel beter, want eerlijk gezegd was het nou ook weer niet echt een baan waar ik een toekomst in zag. Op een zekere dinsdagmiddag was ik in gesprek met een medewerker van uitzendbureau Randstad. We waren zo goed als klaar, toen een collega hem opeens met een lichte paniek aansprak. “Heb je het gehoord? Er is een vliegtuig in het World Trade Center gevlogen!” The fuck!? Dat was echt te bizar voor woorden. Ik fietste zo snel mogelijk naar huis en zette de TV in mijn slaapkamer aan. Met ongeloof keek ik naar de beelden van CNN. Ondertussen had een tweede vliegtuig zich in de andere toren geboord. Dat was geen ongeluk meer, maar een regelrechte aanslag. Niet veel later kwam mijn moeder thuis. Ik riep dat ze moest komen kijken naar wat er gebeurd was. Ze keek ernaar en zei “Ah, da’s toch niet echt.” Ze dacht dat het één van mijn spellen was in plaats van een ondenkbare, gruwelijke waarheid.

Een korte tijd later bracht Live het nummer Overcome uit, wat al gauw geassocieerd werd met de aanslagen. In één van de videoclips zijn beelden van de reddingswerkzaamheden te zien. Ik ben toen naar een concert van ze in Ahoy geweest en ik weet nog goed het kippenvelgevoel toen ze dit nummer speelden met de beelden van de aanslagen op de schermen. Het nummer werd een gigantische hit in Nederland, wat ergens niet heel vreemd is. Zanger Ed Kowalczyk noemt Nederland namelijk vaker als één van de landen die de band groot heeft gemaakt. Yer welcome, Eddy!

Live – Overcome

Ik had het al eerder genoemd. Dance With You is één van mijn favoriete minder bekende nummers van de band. Ik vond het erg gaaf om het tijdens het concert voorbij te horen komen. Het is een wat rustiger nummer, maar toch met een wat rauwig randje. De stem van Ed Kowalczyk is onmiskenbaar en komt hier echt tot zijn recht.

Live – Dance With You

Het bekendste nummer van het vierde album is waarschijnlijk The Dolphin’s Cry, maar die sla ik lekker over en ik ga gewoon voor Run To The Water. Die vind ik persoonlijk veel beter en zet ik dus ook nog wel eens op de USB stick van mijn autoradio. Heerlijk!

Live – Run To The Water

Je ziet wel vaker dat bands van naam veranderen voordat ze bekend worden. We zagen het eerder al met Counting Crows. Live is ook zo’n geval. Daarvoor heetten ze namelijk Public Affection. Hun nummer Saviour For A Day vind ik altijd erg lekker klinken.

Public Affection – Saviour For A Day

Maar ook hier zie je weer dat een liedje van de oude band naar de nieuwe is doorgegroeid. Good Pain staat namelijk ook op Live’s eerste album, Mental Jewelry.

Public Affection – Good Pain

Na het vijfde album begon ik het helaas ietsjes minder te vinden. Gelukkig kan ik de oudere albums altijd nog draaien.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 jaar geleden

Lekkere muziek!

Screenshot Sunday #81

Wat spelen we dit weekend? 3 en 4 december