in

Musical Monday: ‘Weird Al’ Yankovic – Running With Scissors

Heeft deze artiest nog wel een introductie nodig? Hij is ondertussen al maar liefst 46 jaar bezig om ons te vermaken. Dat is geen typefout. Zijn carriëre nadert de 50 jaar. En voor iemand die in principe ‘alleen maar’ grappige liedjes en parodieën produceert is dat best bijzonder. Zelf hou ik er wel van. Je kan er van alles mee. De draak steken met de originele artiest, iets verzinnen met een vergelijkbare titel of er iets heel anders van maken. En wie is hier beter in dan ‘Weird Al’ Yankovic?

Het allereerste nummer dat ik van hem hoorde was Fat, wat natuurlijk een parodie op Bad van Michael Jackson is. Als ik het me goed herinner, was mijn eerste gedachte toen dat de video me wel erg bekend voorkwam. Ik was nog redelijk jong en ik volgde toen nog niet echt veel muziek. In de huidige maatschappij zou dit alweer niet meer kunnen of mogen, helaas.

‘Weird Al’ Yankovic – Fat

Michael Jackson en voedsel bleek eerder al een goeie combinatie, want op een eerder album stond dit nummer. Erg flauw, maar best leuk.

‘Weird Al’ Yankovic – Eat it

Als je de King Of Pop doet, dan kan de Queen niet achterblijven, toch? Ik ben eerlijk gezegd nooit echt fan van Madonna geweest. Deze parodie vond ik dan ook wel aardig, net als het origineel.

‘Weird Al’ Yankovic – Like A Surgeon

Rond de eeuwwisseling deed ik een poging tot een studie economie in Rotterdam. In de pauzes ging ik vaak met een paar klasgenoten naar het centrum. Daar zat toen nog de Virgin Megastore. Die hadden zoveel cd’s, daar zat van alles waar je zelfs nog nooit van gehoord had. Bij de ingang stonden een aantal luisterzuilen, waar een stuk of zes cd’s in zaten. Één daarvan was het nieuwe album van ‘Weird Al’ Yankovic. Die kende ik nog wel van vroeger. Ik wist niet eens dat hij nog steeds bezig was. Ik wou toch wel even horen of hij het nog steeds had.

In principe is dit gewoon een samenvatting van de film Star Wars Episode I: The Pantom Menace en voor mij meteen het beste nummer op het album. American Pie is hier echt perfect voor.

‘Weird Al’ Yankovic – The Saga Begins

Het originele nummer van The Offspring was ook al een beetje flauw, dus mooi om te zien dat Al dat gewoon doorzet.

‘Weird Al’ Yankovic – Pretty Fly For A Rabbi

Bijna iedereen keek in de jaren ’90 wel naar Jerry Springer en z’n aparte gasten. Dacht je dat die in de show al vreemd waren, Al komt met nog veel ergere.

‘Weird Al’ Yankovic – Jerry Springer

Elk album heeft wel zo’n polka compilatie erop staan en dit vind ik toch wel de leukste. Dat komt denk ik door de nummers van de jaren ’90.

‘Weird Al’ Yankovic – Polka Power!

Als je de horoscopen leest, dan zie je vaak raakvlakken met meerdere sterrenbeelden. Deze horoscoop is wel erg eeeeehh… oddly specific. Er is ook nog een World Of Warcraft parodie op gemaakt, die ik zelf erg leuk vind.

‘Weird Al’ Yankovic – Your Horoscope For Today

That’s The World Of Warcraft That You Play!

Persoonlijk is dit nooit een favoriet van me geweest, maar het was een behoorlijk populair nummer, evenals het origineel. Alle referenties vind ik dan wel weer grappig.

‘Weird Al’ Yankovic – It’s all About The Pentiums

Zo, even tijd voor een hillbilliedje. Tenminste…?

‘Weird Al’ Yankovic – Truck Drivin’ Song

Albuquerque is zo’n nummer dat echt nergens over gaat. Meer dan elf minuten lang. Geweldig!

‘Weird Al’ Yankovic – Albuquerque

Volgende week een band met een simpele, maar lastige naam.

Alfred is ondertussen al zo lang bezig, dat hij behoorlijk wat liedjes heeft geproduceerd. Hieronder een ‘paar’ van mijn favorieten. Ik heb er zelfs een paar verwijderd, omdat zelfs ik het te lang vond worden.

Gouwe ouwe! Ik hou wel van zelfspot en dit nummer is precies dat.

‘Weird Al’ Yankovic – I Lost On Jeopardy

Het origineel vind ik altijd al heel leuk klinken, dus deze gaat er ook zeker wel in.

‘Weird Al’ Yankovic – I Think I’m A Clone Now

Een lekker rustig nummer van Weird Al, kan dat? Ja hoor! Komt nog bij dat ik deze ook heel leuk vind om mee te zingen.

‘Weird Al’ Yankovic – The Biggest Ball Of Twine In Minnesota

Af en toe hebben zijn nummers echt creatieve video’s. Jurassic Park is daar een heel mooi voorbeeld van.

‘Weird Al’ Yankovic – Jurassic Park

Dit is een ontzettend flauw nummer over iemand die een gigantische tv heeft. Heb je het niet gehoord? Ik hou van flauw!

‘Weird Al’ Yankovic – Frank’s 2000″ TV

Amish Paradise is wel één van zijn bekendste nummers. Ook omdat Coolio het destijds helemaal niets vond. Tegenwoordig kan hij er wel om lachen, al zal hij flink balen dat hij de royalties had afgeslagen.

‘Weird Al’ Yankovic – Amish Paradise

Hardware Store is toch wel één van mijn favoriete nummers. De energie die het nummer uitstraalt vind ik geweldig. En dan doet hij er op tweederde van het nummer nog een schepje bovenop. Fantastisch!

‘Weird Al’ Yankovic – Hardware Store

Toen Avril Lavigne doorbrak, was ik best fan van haar. Ik ben zelfs nog naar een concert geweest in de Heineken Music Hall, met Our Lady Peace als voorprogramma. Al heeft er weer zo’n lekker vaag nummer van gemaakt.

‘Weird Al’ Yankovic – A Complicated Song

Ik vind Spider-Man leuk en ik vind Piano Man een mooi nummer. Let’s put those hands together!

‘Weird Al’ Yankovic – Ode To A Superhero

Dit soort nummers vind ik erg grappig. Er zitten ook een paar leuke cameo’s in en dan zal ik ze geeneens allemaal kennen.

‘Weird Al’ Yankovic – White & Nerdy

Oh kijk, hij heeft een liedje over mij gemaakt. Eh, ik bedoel… vergeet wat ik zei!

‘Weird Al’ Yankovic – Do I Creep You Out?

Man en vrouw gaan naar fast food restaurant in lied van 11 minuten.

‘Weird Al’ Yankovic – Trapped In The Drive-Thru

Word Crimes is het perfecte nummer voor de taalnazi in mij. Ik weet niet in hoeverre het opvalt, maar als ik een stukje heb geplaatst, dan ga ik er meteen nog even grondig doorheen om te kijken of er nog taal- en spelfouten zijn blijven staan.

‘Weird Al’ Yankovic – Word Crimes

Foil begint als een leuke parodie, but takes a dark turn halfway through.

‘Weird Al’ Yankovic – Foil

Ook weer zo’n nummer waarvan ik de parodie leuker vind dan het origineel. Een liedje over niets doen. Dat moet toch veel mensen aanspreken.

‘Weird Al’ Yankovic – Inactive

Er zit een film over Weird Al aan te komen en je zal me vast niet geloven, maar de timing van dit stukje is puur toeval. Toen ze Daniel Radcliffe aankondigden als Al had ik wel erg mijn twijfels, maar ik heb wel vaker meegemaakt dat je niet te vroeg moet oordelen en toen ik ‘m in de trailer zag, snapte ik ‘t. Als het goed is, is het geen echt waargebeurd verhaal. Het heeft een aantal raakvlakken, maar er schijnt het één en ander bij verzonnen te zijn. Het lijkt me in ieder geval een vermakelijke film. Oh, en kijk even goed naar die man achter het bureau. Someone you know?

Weird: The Al Yankovic Story filmtrailer

Hebben jullie nog favorieten die ik niet genoemd heb?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

6 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Screenshot Sunday #79

Assassin’s Creed Chronicles: China is verrassend leuk