in

Mutant Year Zero – Sleeper Hit van 2018?


Sleeper Hits zijn misschien wel de leukste games die er zijn. Een verwachtingspatroon is zó bepalend voor een spelervaring. Veel AAA-titels worden zo aangezwengeld door de marketingmachines dat ze eigenlijk bijna alleen maar kunnen tegenvallen. Maar games die onder de radar blijven en dan opeens heel veel plezier opleveren, dat zijn de leukste verrasngen van het jaar. Terugkijkend op de afgelopen jaren kan je dan bijvoorbeeld denken aan Arkham Asylum, Undertale of Life is Strange. Op dit vlak was 2018 ook niet mis. Vanuit het niets was daar opeens Celeste, of wat te denken van de succesvolle ‘verwestering’ van Monster Hunter World? Maar misschien staat de grootste sleeper hit van dit jaar wel op het punt van uitkomen; Mutant Year Zero: Road to Eden.
Het is goed mogelijk dat je nog nooit van Mutant Year Zero hebt gehoord. De game van de Zweedse studio The Bearded Ladies lijkt wel moeite gedaan te hebben om onder de radar te blijven. Maar als je je wat verdiept in deze titel, is het makkelijk om de potentie te zien. Maar wat is het? De meest voor de hand liggende uitleg is een vergelijking met Xcom, want met die franchise toont het nogal wat gelijkenissen. In de bas is ook MYZ een turn based strategy game, maar er zijn een aantal eigen elementen die ervoor zorgen dat dit wel eens een heel interessante game kunnen zijn.

De titel kan zo in een rijtje met games als Metal Gear Solide of Horizon Zero Dawn; generieke titels die gewoon drie stoer klinkende woorden achter elkaar plakken.

Dit universum komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is gebaseerd op een pen and paper RPG en speelt zich af in een interessant ogende post-apocalyptische wereld vol met mutanten. De personages die je onder de knoppen krijgt zijn allerlei kruingen tussen mens en dier met bijzondere abilities. Een pratende eend, een vos die met scherp schiet of een jonge vrouw met een huid van steen bijvoorbeeld. Het spel heeft een fraaie stijl die een grimmige, duistere wereld lijkt te combineren met humor en fantasy. Veelbelovend ten opzichte van bijvoorbeeld Xcom, is dat de characters geen willekeurige mannetjes zijn, maar geschreven zijn met een eigen achtergrond. Dit belooft een ervaring die iets meer leunt op een verhaal waardoor dit universum hopelijk ook echt tot leven komt.
Met je party van een aantal van deze personages trek je door de wereld vanuit een topdown perspectief. Toch speelt het anders dan je zou denken van een strategy game. Het speelveld is namelijk niet zo afgebakend als in ‘dat andere’ spel. In eerste instantie kan je vrij rondlopen in The Zone, in realtime! Zo heb je interactie met npc’s met hun eigen verhalen en verzamel je grondstoffen en items die je kunnen helpen in de gevechten. Maar wellicht het belangrijkste is dat Mutant Year Zero op deze momenten een volledig stealth-systeem heeft om enemies te ontwijken of geruisloos uit te schakelen. Het is dan ook geen toeval dat de Zweedse developer meerdere oud-degners van Hitman in dienst heeft.

De toevoeging van stealth geeft je veel vrijheid om objectives aan te pakken op jouw eigen manier. Als je een plan hebt bekokstoofd en in potie staat, switch je naar een combat modus die vertrouwd zal zijn wanneer je een recente Xcom-game hebt gespeeld. Een grid, twee zetten per personage, hoe veel procent kans je hebt om een vijand te raken et cetera. Xcom heeft een uitstekend voorbeeld gegeven voor dit soort combat en daar lijken The Bearded Ladies weinig aan te willen tornen.

Toch proberen ze ook hier een eigen sausje aan mee te geven. Jouw squad van mutanten is namelijk te upgraden door te kiezen tussen allerlei verdere mutaties. Zo kun je ervoor kiezen om je sniper-karakter te voorzien van vleugels om een gunstige, hoge potie te bereiken. Dit is echter onbruikbaar als je ondergronds moet, dus het is zaak om een gebalanceerde party samen te stellen.

The Zone zit vol gevaar, maar gelukkig heb je al snel beschikking over een veilige haven in de vorm van The Ark. In het begin is dit niet meer dan een krakkemikkige verzameling gebouwen waar je kan handelen en upgrades door kan voeren. Maar naarmate je vordert en meer grondstoffen verzamelt, bouw je dit visueel en functioneel uit tot echte uitvalsbas. Helaas ziet er ernaar uit dat deze hub niet in realtime te verkennen is, maar meer weg heeft van een visueel menu. Een beetje een gemiste kans, maar verder klinkt het allemaal veelbelovend toch?

Mutant Year Zero gaat meer zijn dan alleen maar ‘Beyond Good and Xcom’.

Hoe kan het dat deze game over een paar dagen, op 4 december om precies te zijn, gaat lanceren met een groot gebrek aan aandacht? Ik kan het je niet vertellen.

Toen ik voor het eerst las over Mutant Year Zero: Road to Eden was vrijwel direct mijn interesse gewekt. Als dit ook voor jou geldt, ben je waarschijnlijk ook blij om te horen dat het je ook niet al te veel kost om de game te proberen. De prijs van minder dan €40 lijkt mij een goede zet, maar ook is hij vanaf release direct beschikbaar via Xbox Gamepass!

Nu is het dus eigenlijk te hopen dat niemand dit leest. Anders krijg je weer die verwachtingen waar ik het bovenaan de pagina over had. Als niemand deze game ziet aankomen, kijk ik er niet gek van op als we zo tegen het eind van het jaar met Mutant Year Zero een titel te pakken hebben die de boeken in kan als sleeper hit van 2018. Ons geheimpje, oké?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Speler is dankzij glitch naakt in Red Dead Redemption 2

Decider raadt aan: “Oxygen not Included”