in

Nederlandse gamegeschiedenis – World of Nintendo en Hans Kazan


Dus heb jij misschien nog oude publicaties liggen, of ken jij toevallig mensen die in de jaren ’70, ’80 en ’90 zich op welke wijze dan ook bezig hielden met games, drop gerust een bericht in de comments, of stuur een mailtje naar info@gamegeschiedenis.nl. Sterker nog: als je hem wilt helpen met dit prachtige project, kan dat natuurlijk ook.

We trappen af met een beknopte terugblik op het tijdschrift World of Nintendo.

WORLD OF NINTENDO 1991/1992 BLAD

World of Nintendo

Bandai BV, distributeur van Nintendo spelcomputers in Nederland totdat Nintendo dit zelf ging doen, bracht naast het bekende Club Nintendo blad ook een aantal publicaties uit die gratis te verkrijgen waren bij verkopers van hun producten. Dit World of Nintendo uit 1991 is daar een voorbeeld van. Ooit door iemand meegenomen uit een Intertoys in de Bijlmermeer.

Het blad is natuurlijk 1 grote advertentie voor hun producten. De NES en de Game Boy komen uitgebreid aan bod. Opvallend daarbij zijn de vele kaders waarin Bandai waarschuwt tegen import producten die niet goed zullen werken. De op dat moment of binnenkort beschikbare games komen in lijsten met afbeeldingen van de dozen inclusief prijzen voorbij. Ook het Club Nintendo blad en het nemen van een lidmaatschap daarop komen voorbij.

Hilarisch zijn de bekende Nederlanders die voorbij komen in het blad met lyrische uitspraken over hun ervaringen met Nintendo producten. Ik had de quote van Hans Kazan al op twitter geplaatst en nu kunnen jullie ook genieten van de uitspraken van onder andere Martijn Krabbé, Chiel van Praag, Karin Vlasblom en Micha Meyer. Wie kent ze niet.

Gamegeschiedenis

In het blad is ook een kort stukje te vinden over gamegeschiedenis. Mijn oog viel gelijk op het jaartal 1976 en de uitspraak dat Pong toen op de markt kwam. Zitten ze 4 jaar naast (1972). Daarnaast staan er nog aardig wat onjuistheden in. Het is een voorbeeld van de laksheid waarmee er soms met de geschiedenis om word gegaan.

De inhoud van het blad is ook in een andere variant te vinden waarin naast de Nintendo producten ook ander speelgoed dat Bandai verkocht aan bod kwam.

De volledige scan van het blad in hoge kwaliteit heb ik op archive.org geplaatst. Je kunt het daar ook downloaden.

Gamegeschiedenis

Gamegeschiedenis

Meer toffe en intrigerende artikelen over de Nederlandse gamegeschiedenis kun je vinden op de site. En volg ook zeker het Twitter-kanaal waar veel grappige, rare en/of intrigerende tweets voorbij komen over games in Nederland.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Dit is wat Overcooked een geweldige game maakt

Overcooked 2 review – Een feestmaal om naar terug te komen!