Niet alleen bloed in games is verboden. Het is ook niet meer toegestaan om het woord “Kill” te gebruiken, imperialistische historie van China mag niet in games voorkomen en spelers zullen ook geen poker meer tegenkomen in games.
Dit levert een hoop werk op voor ontwikkelaars. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om simpelweg de kleur van bloed aan te passen. Alles wat bloed is of er ook maar een beetje op lijkt is verboden. Deze specifieke regelgeving is ingevoerd, omdat bloed al eerder verboden was, maar ontwikkelaars slimme manieren vonden om hier omheen te werken. Zo veranderden ze onder andere de kleur van het bloed. Ondanks dat het veel werk is voor ontwikkelaars om het bloed te verwijderen, levert het toch grappige scenes op. Zo kan je in PUBG wel iemand uitschakelen, maar in plaats van dat diegene dood neervalt, komt deze overeind, zwaait en verdwijnt vervolgens. Verder moeten ook botten en lichamen uit games verwijderd worden.
Ook games waarin poker voorkomt, worden afgekeurd. Naast de aanpak wat betreft online Poker en Mahjong, is de overheid ook bezig met het aanpakken van de fysieke versies hiervan. Dit komt voort uit de zorg voor de illegale gok scene in China.
Chinese cultuur goed in beeld
Als je denkt dat China stopt bij het verbieden van bloed, poker en mahjong, dan heb je het mis. Ook imperialistische geschiedenis van China mag niet voorkomen in games. Hieronder vallen volgens Techcrunch de woorden ‘gongdou’, wat grofweg vertaalt naar het verzamelen van vrouwen voor een Harem, en ‘guandou’, waarvan de grove vertaling ‘officiële paleis competitie’ is.
Verder moeten ontwikkelaars ook de titels van de games veranderen, zodat de Chinese cultuur naar voren komt en deze, wanneer een game populair wordt, door de hele wereld goed afgebeeld wordt. Daarnaast moeten uitgevers meer informatie bieden over een titel. Dit vertaalt zich naar gedetailleerde scripts en screenshots, maar ook naar welke features toegevoegd zijn aan een game om verslaving te voorkomen onder jongeren. Gameverslaving is namelijk een langlopend probleem binnen China. Dit probleem werd in 2007 voor het eerst aangepakt, met regelgevingen rondom pc-games. Deze regels gelden nu ook officieel voor mobiele games.
Opbrengst game-industrie China
Games die eerder goedgekeurd werden, zijn niet per se veilig voor de nieuwe wet. Ondanks de goedkeuring kan de overheid nog steeds de rechten van deze games ontnemen. Aangezien China een populatie van meer dan 1,4 miljard mensen heeft, levert het beschikbaar maken van een game in dat land een duidelijke verhoging van verkopen op. Vooral nu Tencent, het grootste gamebedrijf van de wereld, recent goedkeuring heeft gekregen voor het verkopen van de Nintendo Switch in China, verspreid de game-industrie van China zich naar de rest van de wereld. De industrie van dit land is ongetwijfeld zeer voordelig voor ontwikkelaars en uitgevers, maar er zullen wel alternatieve versies van bepaalde games ontwikkeld moeten worden, willen deze in China verkocht mogen worden.
Er wordt een verhoging verwacht in de opbrengsten van verkopen in 2019. Hier wordt elk jaar al ongeveer 30 miljard dollar uitgehaald, maar nu China weer verder gaat met het goed- en afkeuren van games, wat negen maanden heeft stilgestaan, zal dit nog verder oplopen.