in

Nintendo dreigt met juridische acties tegen pokémon fan-games


Eén van de games gemaakt met deze toolkit is het onofficiële Pokémon Uranium, die na 9 jaar ontwikkeling al snel een hit werd bij Pokémon-fans met 1,5 miljoen downloads in slechts een week. De game werd 2 jaar geleden offline gehaald door Nintendo. Het komt daardoor niet geheel onverwachts dat Nintendo nu achter de kern van het probleem aangaat: de toolkit Pokémon Essentials zelf.

Pokémon

Ophef

De kit gebruikt volledige tilesets, maps, muziek en sprites van de officiële games, inclusief alle klassieke gameplay die nodig is voor het vangen en gebruiken van pokémon. De toolkit is opgezet in 2007 en is door de dreiging van de copyright claim van de Amerikaanse tak van Nintendo per direct offline gehaald van de PokéCommunity-forums.

Ondanks het slechte nieuws dringt Marin, een member van PokéCommunity, fans aan om rustig te blijven: “Er is geen reden om boos te worden op Nintendo of andere betrokkenen.” De actie van Nintendo waait echter de discussie weer op of Nintendo niet te streng is in haar copyright-beleid.

Er heerst vooral veel verwarring waarom Nintendo heeft besloten achter een 11 jaar oude kit te gaan. Zeker omdat de kit gratis is om te downloaden (buiten het benodigde programma RPG Maker, waar $24,99 voor neergelegd moet worden) en de makers er dus geen winst mee maken door de kit beschikbaar te stellen.

PokemonEssentials

Eigendomsrechten

Hiertegenover staat dat Nintendo het recht heeft haar eigendommen te beschermen, en dat ondanks dat de kit al 11 jaar oud is, deze wel steeds geüpdatet is. Hierdoor verschijnen weer nieuwe releases en updates van oude versies, zoals in 2016 het geval was met Pokémon Uranium. Dit maakt de kit ook een probleem van het heden voor Nintendo.

Uiteraard is nog maar de vraag hoeveel de copyright claim van Nintendo nu echt gaat uithalen, aangezien te verwachten is dat de verspreiding gewoon weer opgepakt zal worden als Nintendo haar pijlen weer op andere projecten richt.

Deze actie van Nintendo wakkert voor de zoveelste keer een discussie aan over de relatie tussen Nintendo en diens fan-base. Heeft Nintendo het volste recht haar eigendommen te beschermen, of slaan ze door en is dit een overdreven heksenjacht naar gepassioneerde fans?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pokémon Go heeft Zes nieuwe shiny Johto-Pokémon

Assassin’s Creed Odyssey preview – Grieks theater