in

Nintendo Labo Vehicle Kit – Hoogvlieger die ook de diepte in gaat


We zijn inmiddels bij het derde Labo-pakket aanbeland en al mijn twijfels zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Nintendo Labo is ontzettend leuk en dit derde pakket, de Vehicle Kit, is het beste pakket dat je kunt kopen. Nintendo slaat ermee een nieuwe weg in binnen zijn Labo-serie, een weg waar ik graag op rijd, met mijn kartonnen stuurtje.

De naam verklapt het al: deze Labo-set staat in het teken van voertuigen. Je bouwt niet de voertuigen zelf, maar de manieren om ze aan te sturen. Zo maak je een indrukwekkend goede stuurknuppel met werkende kartonnen trigger, een ietwat onhandig werkend roer voor je duikboot, een enorm stuur met pookjes, en een gaspedaal dat met alle voorgaande onderdelen samenwerkt om je vliegtuig, auto of boot van de nodige snelheid te voorzien.

Nintendo Labo

Kartontovenaars

Zeggen dat de Toy-Cons goed in elkaar steken is een understatement. Al bij het eerste Labo-pakket verbaasde ik me bij elk onderdeel hoe goed alles is uitgedacht, maar in de Vehicle Kit schuiven, klikken en vallen onderdelen soms zó vernuftig in elkaar dat ik er tijdens het bouwen even verwonderd naar bleef kijken. Hier is echt veel tijd en liefde in gestoken, door hele kundige kartontovenaars.

De Toy-Cons in de Vehicle Kit hebben daarbij meer (bewegende) onderdelen dan eerdere Toy-Cons, maar zijn minstens zo stevig als hun voorgangers. Alles dat kan draaien, klikken of op een andere wijze beweegt zit goed vast en is, tot een zeker hoogte, hufterproof.

Dat laatste is niet geheel overbodig, wanneer je een Toy-Con aan je vierjarige dochter geeft. Overigens is het zo dat de Vehicle Kit zich duidelijk richt op iets oudere kinderen. Mijn dochter is net wat te jong om zelfstandig Toy-Cons in elkaar te zetten. Maar ook al zou ze het zelf kunnen, samen een Toy-Con in elkaar knutselen is veel leuker.

Nintendo Labo

Open wereld

Dat is ook de ware kracht van Nintendo’s toverkarton: het is voor jong én oud ontzettend leuk om karton om te zetten in de Toy-Cons. Je blijft voortdurend een beetje sceptisch over de mogelijkheden en elke keer blijk je weer ongelijk te hebben, en is dat wat net nog een plaat karton was, weer een inventief en bijzonder tof speeltje geworden.

Bij de vorige Labo-sets is het punt waarop alles gebouwd is, het moment waarop voor volwassenen de magie wat van z’n glans verliest, en vooral kleine kinderen nog lol konden beleven aan de simpele, als kleine demo’s aanvoelende spelletjes. Dat is totaal anders bij deze set: er zitten leuke en vrij uitgebreide spelletjes in, die je veelal ook samen kunt spelen. Al zul je daar meerdere sets voor nodig hebben.

Maar deze set biedt ook nog een compleet spel: de Adventure-modus. In deze modus ga je, door middel van de Toy-Cons, op avontuur in een behoorlijk grote open wereld die je naar hartenlust kunt verkennen. Overal zijn (kleine) opdrachten te vervullen. Je kunt er zeker een flink aantal uren vertoeven. Het wordt nog leuker om dat samen met een zoon, dochter, broertje, zusje of wie dan ook te doen en samen ontspannen rond te vliegen, zwemmen en rijden. Het wisselen van Toy-Con (waardoor je voertuig verandert in een vliegtuig, auto of duikboot) gaat heel soepel, waardoor ook meerdere personen prima samen kunnen spelen met één Vehicle Kit, mits je het niet erg vindt om even op elkaar te wachten.

Nintendo Labo

Compleet geslaagd

Deze derde Labo-set is een heel compleet pakket. Het biedt uren aan ontzettend leuk knutselwerk, is leuk voor jong én oud, en biedt, in tegenstelling tot de eerdere sets, daarnaast een volwaardige game waar de Toy-Cons volledig tot hun recht komen en die garant staat voor nog meer uren plezier.

Nintendo lijkt daarmee een hele fijne weg in te zijn geslagen, waarbij de Toy-Cons niet alleen leuke, losse gimmicks zijn, maar onderdeel worden van een groter geheel dat goed in elkaar steekt. Het zou helemaal leuk zijn als Nintendo deze wereld verder zou uitbreiden met meer content of andere Toy-Cons. Dat zou ook een goede reden zijn om te investeren in andere Labo-sets.

Het prijskaartje dat aan deze Labo set hangt is niet mals, maar dit is de eerste keer dat het prima te verantwoorden is, wanneer je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt. Alleen al het plezier dat mijn dochter uitstraalt tijdens het knutselen en spelen is voor mij genoeg. Wij zijn allebei heel nieuwsgierig naar wat Nintendo’s kartontovenaars in te toekomst bedenken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mega Man 11 review – Bewijst dat Capcom’s mascotte bestaansrecht heeft

Q-n-A Special – Jouw vragen beantwoord na een dag Red Redemption 2