in , , ,

Nintendo, neem alsjeblieft de tachtig euro, maar stel ons niet teleur

De hype is groot. De hype is ontzettend groot. Tijdens de Nintendo Direct van februari dit jaar werd Metroid Prime Remastered aangekondigd. De digitale release was na afloop van de stream direct beschikbaar, maar op de fysieke versie moest ik, hoe moeilijk het ook was, nog een weekje of drie wachten. Ondertussen vlogen de lovende recensies me om de oren en kon ik het bijna niet volhouden. Metroid Prime Remaster zou vanwege de aangepaste besturing en de flink opgepoetste graphics bijna ‘remakewaardig’ zijn. In die drie weken verscheen het gerucht dat het tweede en derde deel uit de trilogie ook een remaster zouden krijgen, maar dat men verwacht dat het hier slechts om een simpele port zou gaan. Kom op Nintendo, dat kan je na deze fenomenale remaster echt niet maken.

Metroid Prime is een zeer speciale game voor me. Het was niet alleen mijn kennismaking met de serie, maar het heeft er ook, samen met enkele andere games voor gezorgd dat ik Nintendo, na jaren lang Sega en PlayStation, opnieuw in de armen sloot. De release herinner ik me ontzettend goed en vooral de eerste scene op het ruimtestation, de landing op Tallon IV en de eerste stappen in de Chozo Ruins zijn me altijd bij gebleven. Het zag er destijds zo fantastisch uit en nooit eerder voelde ik de spanning van het avontuur zo goed in een game. Daarom voelde het opstarten van de remaster vorige week als thuiskomen. Thuiskomen op een planeet waar ik al meerdere malen, maar zo’n vijftien jaar geleden voor het laatst, heb rondgestruind. Het gevoel van die eerdere ontdekkingsreizen en het gevoel dat je op jezelf bent aangewezen op de desolate planeet, kreeg ik direct weer terug.

Hoewel de graphics echt wel flink opgepoetst zijn en de framerate een stuk hoger ligt, lijkt het nog steeds als 21 jaar geleden. Het enige dat ik bij het betreden van iedere ruimte denk is: “Wow, is deze game echt zo lang geleden uitgekomen?” Metroid Prime was haar tijd al ver en ver vooruit. In de periode tussen het origineel en de remaster zijn er weinig games uitgekomen die kunnen wedijveren met de geweldige opzet die Retro Studios heeft neergezet. Het was eigenlijk de perfecte overstap van de tweedimensionale games uit de serie naar 3D en zou anno 2023 nog steeds een plekje tussen de echte toppers krijgen.

Metroid Prime is namelijk een Metroidvania pur sang, waarin je steeds meer eigenschappen krijgt die je naar plekken kunnen brengen waar je voorheen niet terecht kon. De verschillende wapens en suit upgrades zijn een ding, maar waardoor ik destijds (en nu nog steeds) echt weggeblazen werd, zijn de verschillende vizieren die je krijgt, waardoor je zicht ineens totaal anders is en je dingen kan waarnemen die voorheen niet zichtbaar waren. Al deze upgrades zal je ook nodig hebben in de spectaculaire boss fights waarin je verzeild raakt. Metroid Prime kent zelfs een van de tofste bossfights ooit als je het mij vraagt. Wat een game, wat een game.

Met mijn lofzang over deze game zou ik tot in het oneindige door kunnen gaan, maar dat gzal ik jullie besparen. Metroid Prime moet je zelf ervaren, want het is ongekend. Daarom sloeg me de angst een klein beetje toe toen ik het gerucht over de simpele ports vernam. Nee, ik zou het niet kunnen verkroppen als ze dit met Metroid Prime 2: Echoes en Metroid Prime 3: Corruption zouden doen. Ze zijn het aan de fans verplicht om ook deze twee toppers met evenveel liefde te behandelen als het eerste deel. Mijn tachtig euro mogen ze dan in ieder geval hebben, dan zal ik gelijk een oogje dichtknijpen voor het feit dat we dan in totaal veel duurder uit zijn dan toen de trilogie in 2009 in zijn geheel op de Nintendo Wii uit gebracht.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.7/5 volgens 17 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rainking
11 maanden geleden

Zou zeker zonde zijn als ze na deze mooie opgepoetste versie ze het zich erg makkelijk maken.

Lavalera
11 maanden geleden

Een luie port zou ontzettend zonde zijn. Je kan met oppoetsen van graphics wat quality if life upgrades en wat besturing aanpassen een game veel moderner laten maken. Zeker als dan deel 1 zo goed gedaan is, zou het een luie cash grab zijn als ze het gewoon met hooguit een grafisch schilletje of een port overzetten.
Niet alles kan je simpel remastered maar als je een deel 1 kan uit zo’n serie dan lijkt me 2 en 3 ook gene probleem. Maar hopen voor je op een goede versie van die 2

Screenshot Sunday #95

Wat spelen we dit weekend? 11 en 12 maart