in

Nintendo Switch Lite kopen? Hier moet je rekening mee houden


Of je nu al een Nintendo Switch hebt of niet, de Nintendo Switch Lite is een fijne handheld die lekker in de hand ligt en garant staat voor veel speeluren. Het apparaat is lekker compact, heeft fijne knoppen, kost 100 euro minder en kan dezelfde games aan als zijn grote broer. Hoewel het apparaat een aantal voordelen heeft, zijn er ook een aantal minder fijne aspecten waar je even rekening mee moet houden. Denk aan het aanschaffen van een nieuwe micro-sd-kaart en het feit dat de Lite handheld only is.

Switch lite

Het scherm van de Nintendo Switch Lite

Maar we beginnen bij het scherm. Met zijn formaat van 5,5-inch is het een stuk kleiner dan dat van de reguliere Switch, die 6,2-inch groot is. Daardoor kan de console compact blijven en zien games er – technisch gezien – scherper uit. In de handheldmodus draait de Switch namelijk op 720p (1280 bij 720 pixels) wat een pixeldichtheid oplevert van 236 pixels per inch. Op de Nintendo Switch Lite is de pixeldichtheid 267 pixels per inch: de resolutie is verder hetzelfde.

Een hoger pixeldichtheid betekent een scherper beeld. In dit geval is het verschil voor het menselijk oog verwaarloosbaar, maar desondanks is het fijn om te weten. Echter, er zit wel een merkbaar verschil in de weergave van kleuren en wit. Er worden namelijk nieuwe schermen gebruikt voor de Lite en het gereviseerde model. De nieuwe schermen hebben, ten opzichte van de eerste versie van de Nintendo Switch, een lagere maximale helderheid. Bovendien kunnen de kleuren op de Lite ietwat tegenvallen, in vergelijking met de nieuwe en oude Switch. Datzelfde geldt voor de wittinten. Tijdens het spelen, zonder directe vergelijking, merk je het mogelijk niet op.

Wisselen tussen Switch en Switch Lite

Mocht je van een reguliere Switch willen overgaan op de Nintendo Switch Lite, dan kun je vrij simpel je digitale spellen en savegames via een lokaal netwerk overzetten. Helaas gaat dit niet automatisch, zoals op een Xbox of PlayStation. Het is niet zo dat je inlogt met je Nintendo Online-account (want je hebt hier wel een Nintendo Online-abonnement voor nodig) en meteen door kunt gaan waar je gebleven was: je dient handmatig de spellen en save games te downloaden vanuit de cloud. Wil je later weer spelen op je andere Switch-model, dan dien je de opslagdata opnieuw te uploaden (dit gaat automatisch als je dat ingesteld hebt) en te downloaden op het andere model. Later verschijnt op Insidegamer een handige gids hoe je je save games van Switch naar Switch kunt overzetten.

Daarnaast is het zo dat je helaas niet zomaar even de micro-sd-kaart kunt overzetten van de ene naar de andere spelcomputer. Je digitale gamesverzameling is gekoppeld aan de kaart én het systeem. Wissel je van systeem, dan moet je de games opnieuw downloaden. Stop ook alsjeblieft geen volle micro-sd-kaart in de Nintendo Switch Lite, want voor je het weet heb je de kaart klaargemaakt voor de Lite en ben je alle gegevens kwijt die er voorheen op geïnstalleerd waren.

Missende Nintendo Switch-functies

De Nintendo Switch Lite mist kernfuncties van de Nintendo Switch, dat moge duidelijk zijn voor menig gamer. Het apparaat wordt geleverd met een oplader en zonder dock – en dat laatste is niet zonder reden. De Switch Lite ondersteunt de dock namelijk niet. Je kunt de Lite ook niet in een andere dock plaatsen (of in één van de third-party alternatieven), omdat de benodigde hardwarecomponenten niet in de handheld aanwezig zijn (check de teardown van iFixit).

Verder is het zo dat de controllers dit keer in het systeem zitten: het zijn dus géén losse Joy-Cons die je eraf kunt schuiven en aan je vrienden kunt geven voor een potje Mario Kart. Als je wil kun je wel draadloos controllers met de Nintendo Switch Lite koppelen, waardoor multiplayergames op de handheld mogelijk zijn. Echter, er zit geen kickstand op het apparaat, waardoor je hem dan tegen een stapel objecten moet laten rusten voor een goed zicht (als je dat al wil op dat kleine scherm).

joycon

Langere batterijduur

Naast de bovengenoemde missende features, moet je het ook zonder trilmotor en verschillende sensoren doen. Dat betekent wel dat de batterij langer meegaat. Het scherm is kleiner en het systeem hoeft in principe minder te doen en met name de zuinigere chip van de Lite waardoor je in theorie drie tot zeven uur moet kunnen gamen. Het nieuwe Switch-model bevat echter ook de zuinigere Tegra-chip en heeft vanwege de grotere batterij volgens Nintendo een batterijduur van 4,5 tot 9 uur. Wil je dus per se de beste batterijduur, dan ben je alsnog beter af met een nieuwe reguliere Switch. Hier vind je een vergelijking van alle modellen.

Moet je de Nintendo Switch Lite kopen?

Mocht je de bovenstaande dingen geen probleem vinden, of vind je de langere batterijduur en het kleine scherm positieve aspecten, dan kun je nog steeds gerust een Nintendo Switch Lite overwegen. Ook als dit je eerste Nintendo Switch is kunnen we hem nog steeds aanbevelen, omdat het apparaat zo’n honderd euro goedkoper is. Je krijgt toegang tot dezelfde games, maar moet het doen met minder features ten opzichte van het reguliere model. Gelukkig zijn er genoeg singleplayerspellen die er prachtig uitzien op zakformaat.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Last of Us: Part 2 komt op twee disks uit

Wannahave Woensdag – Pen met nfc en kekke telefoons