in

NPO komt met tv-uitzending over bevrijdingsdag met gamers


Met de uitzending wil de NPO en de makers van het programma, Simpel Media, de educatieve kant van games tonen. “We proberen publiek te laten zien dat games als Call of Duty WW2 juist een manier kunnen zijn om de vrijheid en de verhalen over de oorlog door te geven aan een nieuwe generatie”, aldus programma-ontwikkelaar Mark Penson. “Er zijn inmiddels zelfs leraren die Call of Duty-games gebruiken in de geschiedenislessen.”

In deze special volgen drie gamers het verhaal van een geallieerde 20-jarige soldaat, die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. “Gedurende deze bijzondere reis ontdekken ze dat ze door hun games al behoorlijk veel van de oorlog weten, maar leren ze ook de verhalen kennen die hun favoriete games niet vertellen”, stelt Penson.

Respawn

Scène uit Call of Duty WW2

Voor het programma selecteerde de NPO Shanna (25), Lorenzo (21) en Niels (20). Zij hebben ervaring met Tweede Wereldoorlog-shooters en hebben de gebeurtenissen op en rondom Bevrijdingsdag vaak genoeg gezien in die games. Zij konden echter respawnen, een luxe die de soldaten op 6 juni 1944 bepaald niet hadden.

In de special gaan ze op een zoektocht langs Zuidwest Engeland, Normandië en Nederland. Daar spreken ze met veteranen en burgers die de gebeurtenissen hebben meegemaakt. “De game was aanleiding om meer te leren over de geschiedenis en heeft een andere lading gekregen”, vertelt Niels. “Als je de namen en de verhalen van de slachtoffers hoort, maakt dat diepe indruk. Ik had niet gedacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn.”

Tijdens de aflevering worden er ook beelden gebruikt van de populairste games over de tweede wereldoorlog (o.a Call of Duty), waardoor jonge gamers ontdekken waar scènes uit hun favoriete spellen zich daadwerkelijk hebben afgespeeld.

deelnemers

Shanna is een fulltime streamer die gamet op haar Twitch-kanaal. Voor haar was een ontmoeting met een ooggetuige in Normandië erg meeslepend. “Je denkt bij oorlog eigenlijk altijd aan ‘leger tegen leger’, maar je beseft helemaal niet dat het ook gewoon mensen waren. Dat heb je ook helemaal niet in onze games. En dan hoor je een oude man met zo’n lief gezicht vertellen wat hij als 11-jarige allemaal heeft meegemaakt, en hoe hij heeft moeten schuilen voor het geweld… Toen brak ik.”

Lorenzo studeert sociaal cultureel werk en gamet in zijn vrije tijd. Ook op hem maakte de reis ook een grote indruk. “Wat mij echt bij is gebleven, was het gevoel toen we op het schip stonden en we richting Normandië voeren. Die kerels wisten vroeger helemaal niet waar ze naar toe gingen en wat ze te wachten stond. Ze verlieten Engeland zonder dat ze wisten of ze ooit nog iemand van hun familie terug zouden zien. Dat gevoel is me echt bijgebleven.”

Niels studeert Forensische Informatica en werkt daarnaast bij een softwarebedrijf. Voor hem is gamen de ultieme vorm van ontspanning, maar de reis heeft hem op een andere manier naar de oorlog leren kijken. “Als het over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gaat, hoor je altijd alleen maar getallen. Dat is zo abstract. Nu pas besef je dat iedere soldaat zijn eigen verhaal had. Elke soldaat was een kind, een broer, of een vader. Dat is heftig. Ik had niet verwacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn.”

Operatie D-Day is vrijdag 4 mei om 22.00 uur te zien op NPO 1 en wordt gepresenteerd door Annechien Steenhuizen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De tien beste series op Netflix volgens de InsideGamer-redactie

Alles wat je moet weten over Fortnite: Battle Royale Season 4