in

Nvidia Shield TV 2019 – De ideale ‘console’ die je bijna zou vergeten


Nvidia heeft met de Shield TV altijd al een slapend wondertje in huis gehad dat nooit écht is aangeslagen bij het grote publiek. Desalniettemin bracht het bedrijf vorig jaar twee nieuwe versies uit: De Shield TV en de Shield TV Pro. Ze verschillen niet enorm van elkaar, behalve qua vormfactor, opslag en aansluitingen (de Pro heeft een usb-poort), maar hebben wel een overeenkomst: Het zijn misschien wel de beste ‘tv-boksen’ die je kan kopen. En in plaats van een review willen we even aanstippen wat de Shield TV allemaal kan. Want eerlijk gezegd: die bij ons thuis maakt overuren.

Mediastreaming en 4K Dolby Vision

We zitten grotendeels vast in huis en het aantal gebruikers van streamingdiensten als Netflix, HBO en ook Pathé gaan door het dak. We kijken en masse films en series, zeker ook op onze consoles. En dan zou je bijna vergeten dat we dat ook kunnen doen op apparaten die daar veel beter in zijn dan bijvoorbeeld een Smart TV of spelcomputer. Sure, die draaien natuurlijk ook keurig films en hebben een Netflix-app, maar de Shield kan letterlijk alles draaien wat je wilt, mede vanwege het feit dat het op Android draait.

Maar fidelity-mensen die echt los gaan op goed geluid en beeld halen er nog een voordeel uit: de Shield TV-upgrade neemt je beeld en geluid en pusht het naar een nieuw level. Het mooie daarvan is dat het apparaat dat in eerst instantie volledig zelf aanpakt, maar mocht dat niet zo zijn, is dat makkelijk te fiksen in de settings. De Apple TV pakt dingen direct zelf op, maar bij Android moet je misschien even gaan tweaken in je settings. YouTube wordt bijvoorbeeld standaard alleen in 1080p weergegeven maar als je even speurt in je instellingen (bijvoorbeeld in Plex of YouTube) hoef je slechts H.265 en Atmos te selecteren. De moeite waard.

Wat houdt dat in? Nou, bijvoorbeeld dat als je een Codi- of Plex-server hebt draaien op je pc dan is het een eitje om films en series af te spelen op de Shield TV in de hoogste kwaliteit. Sterker nog (en dit geldt eigenlijk voornamelijk voor de Shield TV Pro) kan je van het apparaat makkelijk een server maken. Alle films die je hebt zijn makkelijk op te slaan en het is daarnaast heel makkelijk om een externe harde schijf aan te sluiten. En dat kán via usb, maar ook prima vanuit een thuisserver door simpelweg een verbinding te maken via je thuisnetwerk. Over het algemeen wordt de Shield direct herkend en kan je meteen aan de slag en zet je in no-time bestanden over.

Mocht dat trouwens niet zo zijn: Er zijn troubleshooters genoeg.

Gamestreaming

Natuurlijk is het mogelijk om Android-games te spelen op de Shield TV. Sterker nog: het is écht een eitje om je Xbox One- of PlayStation 4-controller aan te sluiten en op die manier te gamen. Maar hier komt de échte uitdaging: Het is mogelijk om Xbox One- én pc-games te spelen op de Shield TV.

Microsoft heeft onlangs Project xCloud ook in Nederland gelanceerd en daarmee speel je Xbox-games ook op Android-apparaten. Hoewel het niet officieel wordt ondersteund op Shield TV heeft Microsoft aan ons wél te kennen gegeven: “Enkele creatieve mensen hebben het voor elkaar hebben gekregen om Xbox-games op Shield TV te spelen.” Het bedrijf wil wel benadrukken dat het nog niet officieel Shield TV OS ondersteunt. Maar er zijn handige mensen op deze planeet.

Dus tot zover de Xbox-games: Maar kan je ook pc-games spelen op de Shield TV? Het antwoord is ‘ja’ maar wel met een kanttekening. We hebben de Shield TV aan het babbelen gekregen met bijvoorbeeld Shadow, een pc-server-service waarbij je geen dikke game-pc hoeft te hebben, maar alleen een app. En laat die nou ook op Android uitgekomen zijn. En het is wederom niet makkelijk om je pc-games te spelen op een Shield TV, maar het kán wel. Je moet alleen even de juiste motivatie zien te vinden om het werkend zien te krijgen. We never said it was easy. Maar het is wel leuk om het voor elkaar te krijgen.

En dan is er natuurlijk de vreemde eend in de bijt: Google Stadia. De Nvidia Shield TV (beide versies) draaien op de OS van de zoekgigant, maar officieel kan je geen Stadia-games draaien op Android TV. Een gekke beslissing want als iéts een system seller is, dan is het wel Stadia op een Google-gebaseerd operating system. Maar het is zeker niet out of the box. Je moet wat handelingen verrichten, maar Stadia is zelfs op de Shield TV relatief makkelijk aan de praat te krijgen. Check hier hoe je dat doet.

shadow

Retro!

Maar gaming stopt niet op de Shield TV bij games van vandaag de dag. Het is een retromachine die zijn weerga niet kent. We willen zeker niet aanprijzen dat je games van oude consoles van het web moet trekken, maar we zijn ook niet naïef. De Shield TV is op dit moment een van de beste emulatormachines die je kan kopen. Zo draait het dankzij de Tegra 1-chip met alle gemak games die uitkwamen op de NES, SNES, Master System, NeoGeo en zelfs Dreamcast. In de Google Play Store zijn talloze emulators te vinden en ze draaien voortreffelijk.

We willen onze fikken hier niet aan branden, maar iedereen die ook maar een greintje verstand heeft van retro-emulatie, weet dat dit de Android-app is die je wilt hebben.

Waar is mijn USB?

De gewone versie van Shield TV 2019, die wel ontzettend klein en prettig is, heeft wel een heel groot nadeel: er mist een usb-poort. Hoewel je makkelijk een kleine micro-usb-kaart in de Shield TV steekt, is de mogelijkheid van het aansluiten van een externe HDD wel een gemis. Er is een gigabyte aan ruimte, maar de Pro heeft 3GB. En dat is gewoon niet heel veel voor de kleine cilinderversie. Aan de andere kant is het ontzettend gemakkelijk om films op je pc te streamen vanuit een programma als Plex (zoals eerder gezegd). Zolang je pc aanstaat heb je altijd toegang tot al je films, series en muziek en is het ook prachtig te overzien in het menu van de app op de Shield TV.

Mocht je direct een film willen streamen is er ook nog de mogelijkheid om dat te toen met bijvoorbeeld VLC, een mediaspeler waarbij je gemakkelijk je content naar de Shield TV kunt zenden door te kiezen voor een andere ‘renderer’ in het afspeelmenu. En mocht je écht erop staan om films te kijken vanaf het apparaat zelf is het eenvoudig om in de opslag te komen via een FTP-server-client als Filezilla.

Wannahave

De Nvidia Shield TV is geen zaligmakend apparaat, maar voor slechts 150 euro haal je wel een device in huis die veel meer kan dan een Apple TV of zelfs je eigen console als het gaat om streaming van games en films en ook apps die je leven makkelijker maken.

En wat nog veel toffer is: Android is een open platform en als je een beetje handig bent, kan je omwegen vinden om er nog meer uit te halen dan er out of the boxinzit.

We gaan dat soort praktijken natuurlijk niet promoten, maar eerlijk gezegd is de modding-scene intrigerend en zijn ook wij benieuwd wat jij zoals met je Android-telefoon en misschien zelfs wel Android TV-apparaat voor elkaar krijgt. Drop je bevindingen in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nintendo Switch verkoopt boven verwachting dankzij Animal Crossing

Chorus: Rise as One aangekondigd voor consoles en pc