in

Onwettige lootboxes in games – Wat zijn de gevolgen?


De Kansspelautoriteit concludeert dat games waarin het mogelijk is om spullen die je uit lootboxes verkrijgt te verkopen, de huidige wet overtreden, ook als dat via een externe website gebeurt. Deze spullen krijgen volgens de autoriteit hiermee een economische waarde, waarmee het, in combinatie met de willekeurige eigenschappen van lootboxes, wordt gezien als gokken zonder vergunning. Momenteel bestaan er nog geen vergunningen voor online gokspellen, maar er wordt gepleit voor een nieuwe versie van de Wet op de kansspelen waarin deze mogelijk wel worden ingevoerd. Wanneer deze nieuwe versie wordt doorgevoerd is echter niet bekend. De conclusie van de Nederlandse Kansspelautoriteit is opmerkelijk, aangezien de Europese Commissie recent nog concludeerde dat spullen uit lootboxes geen economische waarde hebben en daardoor niet vallen onder gokken.

Nederlands Kansspelautoriteit

Onwettige games

Helaas was het statement van de instantie niet duidelijk over welke games er zijn onderzocht, maar volgens het onderzoeksrapport gaat het om de tien meest populaire Twitch-games. Het officiële bericht noemt ”vier op de tien” games onwettig, dus het blijft een gok welke games er exact in overtreding zijn. In PlayerUnknown’s Battlegrounds, Fifa 18, Dota 2 en Rocket League is het mogelijk om spullen in de game zelf te kopen via een marktplaats, en via de Steam Marketplace voor tegoed. Juist deze vier games komen in verschillende berichten naar voren als voorbeelden van onwettige games, omdat het dus mogelijk is om geld te verdienen door bijvoorbeeld accounts met zeldzame skins of andere spullen via externe websites te verkopen.

Volgens de criteria riskeren uitgevers en ontwikkelaars van deze games boetes en zelfs een verbod als de games medio juni niet worden aangepast. Een aanpassing zou betekenen dat lootboxes geheel worden verwijderd uit games, of worden verruild voor een systeem dat wapens, outfits en auto’s direct aanbiedt in een digitale winkel. Het zou een drastische ommekeer kunnen betekenen voor verdienmodellen voor games, aangezien uitgevers miljarden verdienen en er steeds grotere projecten mee bekostigen.

Lootbox

Lootboxes in Rocket League

Weerstand

Het verbieden van lootboxes is iets waar veel gamers al tijden om vragen, maar de uitspraak van de kansspelautoriteit is niet helemaal wat we hadden gehoopt. Niet alle games met lootboxes vallen bijvoorbeeld onder gokken, omdat er is gekeken naar de verhandelbaarheid van de spullen buiten het spel. Sommige lootboxes bieden spullen met een ‘economische waarde’, terwijl andere dat niet bieden. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat Fifa 18 in Nederland moet worden aangepast, of zelfs het veld moet ruimen, terwijl andere games ongestoord verder kunnen gaan met verdienen aan lootboxes, omdat de beloningen niet worden gezien als ‘verhandelbaar’. De uitspraak is dus nog niet het antwoord op het volgens gamers oneerlijke verdienmodel.

Gaat het dan echt zover komen dat uitgevers in Nederland hun games moeten aanpassen? Er valt wat voor te zeggen dat een bedrijf als Electronic Arts, dat zwaar onder vuur heeft gelegen vanwege Star Wars Battlefront 2, de uitspraak zeer serieus moet nemen. In een gesprek met InsideGamer zegt de Nederlandse Kansspelautoriteit dan ook te verwachten dat ”de sector gehoor geeft aan haar oproep, daar het gaat om grote namen die hun naam ook goed willen houden en niet negatief in het nieuws willen komen”.

Star Wars Battlefront 2 lootcrate

Lootboxes in Star Wars Battlefront 2

Gokverslaving

Een ander opvallend aspect aan het onwettig verklaren van lootboxes in games is het feit dat de waakhond uitgevers en ontwikkelaars oproept om verslavingsgevoelige elementen uit hun games te halen, maar dit niet als criterium gebruikt om het aan banden te leggen. De zorgen komen van het ontwerp van de meeste lootboxsystemen, die door animaties en geluidseffecten mogelijk een gokverslaving in de hand werken. Games devalueren bijvoorbeeld echt geld door het eerst om te zetten in fictieve valuta, waardoor de psychologische drempel voor gamers lager is om het uit te geven. Denk maar aan de speelgoedachtige chips in casino’s. Bovendien zijn kinderen hier extra gevoelig voor en wordt aangeraden goed zicht te houden op hun koopgedrag.

Tot op heden is er geen eenduidig bewijs waaruit blijkt dat games verslavend kunnen werken, maar net als de meeste media-effecten zijn voorspellers zeer complex. Games zijn zeer waarschijnlijk op zichzelf geen veroorzaker van een gokverslaving, maar dat wil niet zeggen dat ze geen rol spelen in dit proces. Van alle tien onderzochte games wordt gesteld dat ontwikkelaars geen poging doen om risico’s te verkleinen, zoals de drempel om een lootbox te openen te vergroten.

Wat nu?

Veel berichten over lootboxes klonken voorheen als toekomstmuziek, maar de uitspraak van de Nederlandse Kansspelautoriteit is bloedserieus. Meerdere uitgevers kijken momenteel naar de conclusie en een woordvoerder van EA verklaart tegenover InsideGamer dat het rapport momenteel wordt onderzocht. In landen waar soortgelijke onderzoeken plaatsvinden wordt het nieuws ook opgepikt, dus wellicht is het slechts een voorbode voor een wereldwijde hervorming van lootboxes. En dat vanuit het pittoreske Nederland.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pure Farming 2018 Review – Oogst wat het zaait

Van voertuig veranderen is een eitje in The Crew 2