Rond deze tijd van het jaar is het bijna zover: tijd om je studiekeuze voor de komende jaren door te geven. Leerlingen, jongeren en eigenlijk iedereen die (weer) een studie wil oppakken, heeft een ruime keuze aan scholen en opleidingen over het hele land. Daarom is het voor videogamefanaten misschien handig om inspiratie te halen uit dit overzichtsartikel. Hierin worden per provincie en opleidingsniveau opleidingen gedeeld waar jij jouw videogame-passies kunt ontwikkelen.
Elke regio krijgt één game-studie per opleidingsniveau als voorbeeld. Dit is niet om onderscheid te maken tussen intellectuele niveaus, maar om juist aan te moedigen om zeker te kijken bij een niveautje hoger of lager dan jouw diploma (als dat mogelijk is met de toelatingseisen). Kijk rond wat een opleiding inhoudelijk te bieden heeft, in plaats van naar niveau alleen. Op die manier kun je concreet iets kiezen wat bij jouw passies en capaciteiten past. Dit artikel weergeeft een uitgebreid overzicht van game-gerelateerde studies en extra keuzemogelijkheden, dus laat je inspireren en ga voor de zekerheid zelf nog op onderzoek uit om de meest geschikte studie voor jou te vinden!
Wil je meer weten over het perspectief van een game-student? In dit Power Unlimited-artikel staat een interview met Mounim el Meziani. Hij was vierdejaars student International Game Architecture and Design, wat nu een richting van de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies in Breda is. Lees ook zeker de comments onder dat artikel, waarin veel andere game-studenten hun verhaal of mening laten horen. Meerdere perspectieven is altijd beter dan één.
1. Noord-Holland
Game Artist – Mediacollege Amsterdam – MBO
In een notendop: Bedenk en ontwerp (geanimeerde) 2D- en 3D-assets voor verschillende soorten games en simulaties. Leer alle ingrediënten die je nodig hebt om art voor games te maken. Bekijk hieronder een interview uit 2021 met studenten en docenten van deze opleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=iPZaXPeIJsI
ICT: Game Development – Hogeschool van Amsterdam – HBO
Game Development is onderdeel van de opleiding HBO-ICT en geeft je de handvatten om in teamverband games te ontwikkelen voor verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de creatieve industrie. Je wilt leren hoe je games kunt programmeren van engine tot gameplay. Daarnaast ben je technisch, leergierig en neem je graag het initiatief. In deze leerroute is er veel ruimte om te experimenteren.
Informatica – Universiteit van Amsterdam – WO
Als student Informatica ontwikkel je zowel je theoretische kennis van onder andere wiskunde en logica, evenals praktische ervaring opdoen met programmeren en ontwerpen. Je bestudeert de ontwikkeling van software en hardware (zoals chips en supercomputers) en je leert deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld games of wetenschappelijke simulaties. Leer creatieve oplossingen te bedenken voor ICT-problemen in alle mogelijke sectoren, zoals het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en onderzoek.
Extra’s:
Software Development – ROC Kop van Noord-Holland (Schagen) – MBO
Opleidingsinhoud: “Tijdens de opleiding leer je alles over het gebied van ontwerpen en ontwikkelen als het gaat om applicaties. Het schrijven van scripts en het programmeren in verschillende programmeertalen hoort hier ook bij. Je leert niet alleen de technische aspecten van je toekomstige beroep, maar leert ook de klant te vragen wát hij/zij precies nodig heeft en van jou verwacht. Het werken met databases en opstellen hiervan is een onderdeel van de opleiding. Je leert daarnaast niet alleen ontwerpen en ontwikkelen, maar ook hoe je jouw concepten kunt testen om te zien of alles echt werkt.”
ICT – Hogeschool van Amsterdam – HBO
Opleidingsinhoud: “In het eerste anderhalf jaar volg je vakken die de basis vormen voor alle ICT’ers en werk je tijdens projecten in een team aan producten voor echte opdrachtgevers. Tegelijk volg je specifieke vakken die je voorbereiden op jouw gekozen richting in de ICT, de zogenaamde leerroutes (bijvoorbeeld Game Development).”
2. Zuid-Holland
Mediavormgever – Grafisch Lyceum Rotterdam – MBO
Maak als mediavormgever onderwerpen en mediacampagnes, bijvoorbeeld voor games of animatie, maar ook apps en websites. Je leert werken met kleur, vlakverdeling, lettertypes, illustraties, foto’s en bewegend beeld. Daarnaast leer je hoe je verschillende teken- en ontwerptechnieken toepast, zowel digitaal als handmatig. Goede combinatie van creativiteit en technologie. Bekijk hieronder de promotievideo van de opleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=QHunI_fHhBs
Creative Media and Game Technologies – Hogeschool Rotterdam – HBO
Van web, mobile en games tot Internet of Things: tijdens de opleiding CMGT ga je ontwerpen en ontwikkelen. Een technische én creatieve studie want als je die twee werelden combineert ontstaan er nieuwe producten waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Gaandeweg kies je steeds meer de richting die bij jou past. Je leert programmeren, ontwerpen en realiseren. Hieronder een presentatie van de opleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=ZGpaqxJM5eU&t=3s
Computer Science and Engineering – Technische Universiteit Delft – WO
Deze opleiding biedt zelf geen game-gerelateerde leerroute of minor aan, maar wie weet heb jij het ideale plan of voorstel om jouw game-passies te combineren met deze opleiding. Opleidingsinhoud: “Je leert hoe computers, netwerken en embedded systems werken. Je buigt je over algoritmiek: wat is rekenen, wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van computers en hoe beschrijf je machines op een wiskundige manier? Uiteraard leer je op welke beginselen programmeertalen zijn gebaseerd, verdiep je je in datastructuren, softwarekwaliteit en leer je complexe systemen—en de interactie van gebruikers met deze systemen —te modelleren. Je lost op een systematische manier problemen op. Kunstmatige intelligentie, computer graphics, datamining en beeldverwerking staan ook op het programma.”
Extra’s:
Illustration – Willem de Kooning Academie (Rotterdam) – HBO
Opleidingsinhoud: “Je wordt opgeleid tot beeldend specialist die op een artistieke, vernieuwende en heldere manier met een publiek omgaat. Je werkt in flexibele samenwerkingsverbanden waarin experts, amateurs en publiek allemaal deelnemen aan hetzelfde creatieve proces. Dit alles resulteert terug te vinden zijn. Voorbeelden zijn publicaties, animaties en games, maar ook productontwerpen, tentoonstellingen en evenementen.”
Mijn beste vriendin volgt deze opleiding en heeft het in de bovenbouw gecombineerd met de minor Game Design aan de Hogeschool Rotterdam. Hiermee heeft zij de 2D-art en poster van een platformgame gemaakt.
HBO-ICT – Haagse Hogeschool (Zoetermeer) – HBO (voltijd en deeltijd)
Alle locaties van de Haagse Hogeschool geven HBO-ICT, maar alleen Zoetermeer biedt ook de leerroute Game Development aan. In dit artikel lees je hoe de minor Game Development & Simulation (GDS) vorig jaar werd afgesloten, evenals de ervaring van een studente die deze minor heeft gevolg én deel was van het groepje met “de winnende game”.
3. Utrecht
Game Artist – Grafisch Lyceum Utrecht – MBO
Volgens de site van deze opleiding zijn gamefanaten hier aan het juiste adres: alles draait om het ontwerpen van games. Je gaat leren om je eigen game visuals te ontwerpen en realiseren. Je kunt ervoor kiezen om voor consoles te ontwerpen, maar je kunt je ook richten op mobile games, apps, websites etc. Leer de fijne kneepjes van design en animatie, zowel in 2D als 3D. Hieronder een student:
Games en Interactie – HKU (Utrecht) – HBO
Dit is een overkoepelende opleiding, waar je dus kunt kiezen uit meerdere studies in deze richting. Je kunt kiezen uit Interaction Design (interactieve ervaringen en games), Game Art, Game Design (waaronder Level Design en Play Design) en Game Development (technieken om games te maken). Er wordt ook een Brede Basisopleiding aangeboden voor mensen die de creatieve industrie in willen, maar nog moeten proeven van alle verschillende mogelijkheden voordat ze een keus kunnen maken.
Gametechnologie – Universiteit Utrecht – WO
Een van de weinige universitaire studies waar theorie en praktijk hand in hand lopen. Je leert, past de theorie toe en maakt in je derde jaar een volledige game in groepsverband. Opleidingsinhoud: “Je leert meer over bijvoorbeeld computer graphics en het modelleren van virtuele werelden en animatie van karakters. Maar naast de graphics speelt ook kunstmatige intelligentie een belangrijke rol, want gamekarakters en computertegenstanders dienen intelligent gedrag te vertonen. Ook belangrijk is dat games tegenwoordig vaak via wereldwijde netwerken gespeeld worden en daar komt heel wat bij kijken, zoals de opslag van de game state, privacy, versleuteling van gegevens en efficiënte algoritmen.”
Extra’s:
Gamedidactiek voor leraren – Hogeschool Utrecht – Post-HBO
Opleidingsinhoud: “Inzetten van games en gamification is een belangrijke didactiek om leerprocessen te ondersteunen. Deze vorm van onderwijs is sterk in opkomst, zowel in het onderwijs als in organisaties. Op Hogeschool Utrecht (HU) wordt gaming en gamification regelmatig ingezet. Bij de lerarenopleiding van de HU is veel expertise aanwezig op dit vlak. Aan het einde van de opleiding heb je niet alleen een certificaat, maar ook een educatieve game of een opzet voor een gegamificeerde lessenreeks ontwikkeld.”
4. Flevoland
Game Developer – MBO College Almere – MBO
Opleidingsinhoud: “Jouw doel is games bouwen en dat is wat wij jou gaan leren tijdens de opleiding. Eerst brengen we je de basis van het programmeren bij met de taal Java. Daarna mag je aan de slag met het ontwikkelen van je eerste games. Hierbij werk je met bekende en minder bekende engines zoals Unity, Phaser, Unreal en/of GameMaker Studio. Ook ga je leren hoe je een goede database ontwerpt, hoe je omgaat met verschillende ontwikkelomgevingen en hoe je een functioneel ontwerp en een prototype maakt. Tot slot komen er tijdens de opleiding zaken aan bod als versiebeheer, het releasen van games en het beveiligen van games tegen aanvallen van hackers.”
Software Development – ROC van Flevoland (Almere) – MBO
Jazeker, deze opleiding komt meerdere keren terug (of iets van soortgelijke vorm), maar dat is ook niet gek. Ontwerpen, ontwikkelen en programmeren zijn nou eenmaal de basis van een goede game, app of website. En verder wordt er van je verwacht dat “je gevoel moet hebben voor techniek en nieuwe media, waarbij je de nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten moet houden. Je moet beschikken over een technisch inzicht en kennis van systemen, hardware, en software. Je weet met de juiste programma’s games te programmeren en je bent creatief in het bedenken van technische oplossingen bij de ideeën van de opdrachtgever en de game designer. Je combineert grafische, animaties en audiovisuele componenten tot een perfect technisch geheel en je zorgt ervoor dat de game de kwaliteit krijgt die de opdrachtgever voor ogen heeft.”
Geo Media & Design – Aeres Hogeschool (Almere) – HBO
Deze opleiding is iets gespecialiseerder en minder voor de gemiddelde gameliefhebber. Je kunt in deze opleiding bijvoorbeeld leren hoe je serious games inzet om de impact van klimaatverandering op landschappen te laten zien. Je kunt ook aan de slag met VR, animaties en infographics. Je kunt het zo game-lijk maken als je zelf wilt, maar de opleiding legt dus wel de nadruk op geografie en actuele gebeurtenissen doormiddel van techniek en vormgeving. Dus als dat je ding is: klik zeker op de link.
Deze provincie heeft geen extra mogelijkheden of game-gerelateerde WO-studie.
5. Zeeland
Software Developer – Scalda (Terneuzen) – MBO
Opleidingsinhoud: “De Software developer maakt en beheert software voor talloze toepassingen, zoals websites, games, industriële software, zorgtoepassingen, onderwijssoftware en software voor de financiële wereld. Dit doe je meestal bij een ICT-bedrijf, gamebedrijf, mediabedrijf, of een ICT-afdeling van een ander bedrijf. Je verdiept je in veel verschillende werkmethodieken, programmeertalen en informatiesystemen. Hier heeft hij/zij technisch inzicht voor nodig.”
HBO-ICT – HZ University of Applied Sciences (Vlissingen) – HBO
Deze opleiding biedt drie studieroutes, waarvan Software Engineer nog het best ingezet kan worden om je game-passies in kwijt te kunnen. Ook bij deze opleiding geldt dat er nergens iets specifieks over game-ontwikkeling of -design genoemd wordt. Het is dus aan jouw om samen met jouw docenten of leerteam met een plan te komen waarbij gamen en ICT goed samenkomen voor deze leerroute. Wie weet kun je het dan ook realiseren!
Deze provincie heeft geen extra mogelijkheden of game-gerelateerde WO-studie
6. Noord-Brabant
Vormgeven, Media & Technologie – SintLucas (Boxtel en Eindhoven) – MBO
Dit is een cluster van verschillende opleidingen binnen vormgeven, media en technologie. Opleidingsinhoud: “Je kiest meteen voor een opleiding, maar je start in een breed basisjaar waarin je ook kennismaakt met de andere opleidingen en richtingen. Deze oriëntatie vinden we belangrijk, omdat je tijdens je studie regelmatig met elkaar gaat samenwerken. Je komt in een gemengde klas met studenten van verschillende opleidingen binnen het cluster Vormgeven, media en technologie. Ook volg je modules van andere opleidingen binnen dit cluster, zodat je een brede basis hebt. In de tweede helft van het eerste jaar ligt de focus steeds meer op de opleiding van jouw keuze.”
Communication & Multimedia Design – Avans Hogeschool (Breda en Den Bosch) – HBO
CMD is een veelzijdige opleiding die draait om ontwerpen. Denk aan serious games, apps, websites, campagnes en reclames. Je ontwerpt interactieve producten, diensten of belevingen en kunt later bijvoorbeeld aan het werk bij een gamestudio. “Je kiest voor webdesign, vormgeving, digital media, kunst of technologie. Je leert via opdrachten, projecten en excursies. Ook maak je iets in de werkplaats, wat je mag exposeren. Je leert over communicatie, design, interactie en strategie.”
Game Technology – Breda University of Applies Sciences – WO (Master, Engels)
Je bent toelaatbaar aan deze master-opleiding als je een bachelor-diploma hebt in een relevante game-gerateerde studie. Je bouwt hier niet zelf een game, maar onderzoekt, test en lost bestaande problemen op met betrekking tot de inhoud, creatie en cultuur van videogames. Je ontwikkeld dus je onderzoeksvaardigheden binnen de game-industrie, strevend om een expert te worden in jouw gekozen specialisatie/onderzoeksveld.
Extra’s:
Software Developer – Curio (Breda en Roosendaal) – MBO
Opleidingsinhoud: “Een software developer bedenkt en ontwikkelt diverse programma’s. Dit kunnen games zijn, maar ook apps of websites. Daarnaast is het ook een controlerende rol waarbij jij continu kijkt naar het optimaliseren van software en de functionaliteit hiervan. Binnen je werk ga je aan de slag binnen een team, test je programmatuur en ontwikkel jij diverse software. Daarnaast presenteer jij het werk en stel je eventuele klanten tevreden over de afgeleverde dienst.”
HBO-ICT – Fontys Hogeschool (Eindhoven en Tilburg) – HBO
Opleidingsinhoud: “Specialisatie vanaf het tweede jaar: Game Design and Technology. Binnen deze richting leer je hoe je je ICT-kennis kunt toepassen bij de creatieve ontwikkeling van games, waarbij je werkt met de meest actuele game-ontwikkeltools. De games die je ontwikkelt zijn een mix van entertainment en applied games, waarbij je voor echte opdrachtgevers werkt. We dagen je daarbij uit onderzoekend en innovatief te zijn, door gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals Augmented Reality en Virtual Reality. Ook dagen we je uit games te maken in nieuwe omgevingen, zoals het zwembad of het bos.”
Creative Media and Game Technologies – Breda University of Applied Sciences – HBO (Engels)
Opleidingsinhoud: “Deze studie bereidt je voor op een toekomst in de internationale game-industrie. Je krijgt een brede kennis mee over game-technologie en verder ga je vooral werken aan vaardigheden. Je leert alles over het ontwikkelen van games, gameplay en level design, 3D visual arts, animatie, audio, productie en programmeren. In onze simulatiestudio ga je natuurlijk aan games werken. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten. Iedereen in een rol die het beste past bij interesses en eigen ontwikkelwensen.”
7. Limburg
Game Developer – SYNTRA Limburg (Genk, BE) – Praktijkgericht
Binnen een jaar wordt je klaargestoomd tot een volwaardige game- en app designer. Praktijkgericht betekent in dit geval precies wat het lijkt: deze opleiding zit niet verbonden aan een opleidingsniveau, maar aan praktische vaardigheden die jij op jouw eigen niveau kunt ontwikkelen. De opleiding wordt gegeven op de gespecialiseerde gaming- en animatieafdeling van SYNTRA Limburg: de T2-campus.
Gamedevelopment – NHA Thuisstudies (regio Limburg) – MBO
Deze studie wordt online gegeven en je volgt het dus vanuit jouw eigen huis of werkplek. Opleidingsinhoud: “Ben je creatief, gek op games, ben je nieuwsgierig aangelegd en werk je graag op de computer of met andere technische apparaten? Een cursus of opleiding in de richting van gamedevelopment biedt de mogelijkheid je te ontwikkelen tot een uitstekende game designer of game developer.”
Deze provincie heeft geen extra mogelijkheden of game-gerelateerde HBO- en WO-studies.
8. Gelderland
Software Developer – ROC Nijmegen – MBO
Als software developer (applicatieontwikkelaar) kun je onder andere software maken of bestaande software inzetten en gebruiken voor games, apps, websites en noem zo maar op. Bekijk hieronder een introductievideo van deze opleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=BDcFDJnXczs&t=25s
Communication & Multimedia Design – HAN University of Applied Sciences (Arnhem) – HBO
De gebruiker staat centraal in jouw producten, apps en games. Leer ontwerpen en realiseren voor en op verschillende platformen. Kom erachter op welke manieren games niet alleen vermakelijk en immersief kunnen zijn, maar ook educatief of behulpzaam (serious games). Student Bertine vertelt over haar ervaring op de opleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=nugx6OuTX1U
Deze provincie heeft geen game-gerelateerde WO-studie of -leerroute.
Extra’s:
Game Designer – NHA Thuisstudies (regio Gelderland) – MBO
Opleidingsinhoud: “Tijdens een cursus of opleiding maak je kennis met een breed scala aan ontwikkelingstools. Je leert werken met programmeertalen en hoe je een idee voor een game kan vertalen naar een goed concept. De combinatie van het leren van de theorie en het oefenen in de praktijk zorgt voor een brede basiskennis op het gebied van game designing. Na de ontwikkelingsfase moet je games testen en optimaliseren. Hiervoor krijg je handvatten aangereikt; waar moet je op letten en hoe perfectioneer je een game?”
Software Developer – Rijn IJssel (Arnhem) – MBO
Opleidingsinhoud: “Dit is een BOL-opleiding. De BOL-opleiding gaat uit van 75% van de tijd les op school en 25% in de praktijk (stage). Je krijgt als ontwikkelaar te maken met de toenemende informatiebehoefte, de snelle technische ontwikkelingen binnen het vakgebied en de steeds hogere kwaliteitseisen die de eindgebruikers aan producten stellen. Je beschikt daarom over specialistische kennis en vaardigheden die je bovendien kunt reproduceren, analyseren en toepassen. Zo kan je ontwerpdocumenten opleveren die aan alle eisen en wensen voldoen.”
9. Overijssel
Software Developer / Creative Developer – Deltion College (Zwolle) – MBO
Als je naast programmeren wilt leren om games, simulaties, VR-omgevingen en 3D-visualisaties te maken, kun je bij deze opleiding de specialisatie Creative Developer erbij nemen. Je mag je verdiepen of verbreden door keuzedelen uit te kiezen om te volgen, bijvoorbeeld Agile Game Development. Je zal ook het vak 3D Modelling & Game Development volgen.
Creative Media and Game Technologies – Hogeschool Saxion (Echede) – HBO (Engels)
Deze Engelstalige opleiding combineert visuele effecten, technologie en immersie. Je kunt je meer verdiepen in interactieve media of je specialiseren in (video)games na je eerste jaar. In jaar één volg je drie vakkenpakketten die draaien om drie belangrijke beroepen binnen CMGT: Engineer, Artist en Designer. Bekijk hieronder een VR-project waar een groepje studenten van deze opleiding aan hebben gewerkt:
https://www.youtube.com/watch?v=iyjjn4Jzk-w&t=90s
HBO-ICT – Hogeschool Windesheim (Zwolle) – HBO
Ook een terugkerende lieveling, dus ik laat de opleiding voor zichzelf spreken: “Heb jij veel interesse in (mobiele) apps, game development of opkomende technologieën, zoals blockchain, data science, artificial intelligence, virtual reality en big data? Wil je nadenken over de inzet van robots in de zorg of hoe bedrijven hun data (nog) beter kunnen beveiligen? Of wil jij met jouw ICT-oplossingen bedrijven efficiënter laten werken? Dan is onze opleiding HBO-ICT in Zwolle jouw studie! Er is in deze opleiding volop ruimte om je breed te oriënteren, waarna je dieper op een door jou gekozen interessegebied in kunt gaan.”
Deze provincie heeft geen game-gerelateerde WO-studie.
Extra’s:
MediaMusic – ArtEZ (Eschede) – Praktijkgericht
Combineer jouw muzikale talent (of ontwikkel deze) met jouw liefde voor games en films! Opleidingsinhoud: “Profielkeuze: Composer for Film, Games & Media. Je leert componeren, arrangeren en orkestreren voor film & games. Dat kan met behulp van grote orkesten, maar ook een enkel instrument of de computer behoort tot je mogelijkheden. De sound design wordt gebruikt voor films, games en andere media.” Op deze pagina kun je enkele voorbeelden tegenkomen waar jij dus mogelijk ook ooit voor kan componeren.
10. Drenthe
Software Development – Drenthe College (Assen en Emmen) – MBO
Bij deze opleiding krijg je vakken als programmeertechnieken, diverse programmeertalen en -omgevingen, ontwikkelen van applicaties en het ontwerpen van een database. Hieronder kun je de introductievideo bekijken van Software Development op het Drenthe College:
https://www.youtube.com/watch?v=otaqEA0fF9o&t=16s
Deze provincie heeft heen extra mogelijkheden of game-gerelateerde HBO- en WO-studies.
11. Groningen
Game Artist (Mediavormgever) – Alfa College (Groningen) – MBO
De opleiding Game Artist leert je alles op het gebied van gamevormgeving: van entertaining games tot serious games voor training, onderzoek en educatie. Je leert onder andere om een game of onderdelen daarvan te maken, visueel en functioneel een game ontwerpen en realiseren, evenals VR-applicaties maken.
Game Design – Hanzehogeschool Groningen – HBO (Engels)
Deze internationale opleiding bereidt je voor op een (internationale) carrière op het gebied van game design en development. Je werkt aan gameconcepten, 2D- en 3D-artwork, game-ontwikkeling en gameproductie. In teamverband leer je hoe je van een gameconcept een eindproduct kunt maken en hoe je de eindgebruiker erbij betrekt. Games worden in een brede zin ingezet, niet alleen voor entertainment.
Arts, Culture & Media – Rijksuniversiteit Groningen – WO (Engels)
Wil jij liever games en andere mediatypes onderzoeken en analyseren in plaats van ze zelf te ontwikkelen? Dan is deze universitaire opleiding wellicht geschikt! Je kunt jouw gamepassie ook uiten door erover te schrijven. Je bestudeert en analyseert de productie, distributie en het (sociale) gebruik van twee gekozen mediavormen: Film, Muziek Theater, Literatuur en/of Visuele Art (waaronder games).
Extra’s:
Software Developer Games – Noorderpoort (Groningen) – MBO
Opleidingsinhoud: “Voor deze opleiding leggen we de lat hoog. Je volgt een programma met lessen en projecten. Je kunt je hierin ontwikkelen tot backend programmeur. Je bouwt dan complexe systemen. Of kiest voor grafisch programmeur: de technical artist die het gemaakte werk aanpast of implementeert in andermans code.”
Creative Media & Game Technologies – Hanze University of Applied Sciences (Groningen) – HBO (Engels)
Opleidingsinhoud: “In het CMGT-programma werk je met geavanceerde technologieën om te leren hoe je de toekomst kunt bouwen door games te maken: leren technologieën in te zetten en hoe ze kunnen worden gebruikt om mee uit te vinden. Dit vierjarige internationale programma richt zich op studenten die zich willen verdiepen in het brede en snel veranderende veld van digitale technologie.”
12. Friesland
Mediavormgever (Game Artist) – ROC Friese Poort (Drachten en Splitting) – MBO
Bij deze opleiding kom je zelf met concepten en ontwerpen voor nieuwe games om deze vervolgens zelf te ontwikkelen. Opleidingsinhoud: “Dat kunnen games zijn voor de entertainmentbranche, bijvoorbeeld voor de Playstation of Wii. Maar je kunt ook games ontwerpen voor de commerciële of educatieve branche, denk aan reclames, simulaties of lesprogramma’s. Je bedenkt het spelconcept, de verhaallijn, de levels en karakters die in jouw game voorkomen. En natuurlijk zorg je voor een goede speelbaarheid. Eigenlijk is deze opleiding jouw perfecte kans om van je hobby je werk te maken. Je leert hoe je gameonderdelen zoals characters, levels, voertuigen ontwerpen én maken. Verder leer je om 2D ontwerpen te maken, 3D modellen te maken en animeren, het sculpten van cartoon en realistische modellen en games scripten.”
HBO-ICT – NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden) – HBO
Daar is ‘tie weer! Je kunt handige modules en projecten volgen om je te vierdiepen in de game-industrie, zoal de module Software Ontwikkeling, waar je leert jouw eigen game programmeren. Bij 3D Graphics bouw je (sur)realistische games en natuurlijk het bekende Game Development, waar de nadruk lijkt te liggen op hoe tegenstanders reageren op jouw gamepersonage.
Serious Gaming – NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden) – WO (Master)
In deze masteropleiding leer je hoe je games inzet om problemen op te lossen. De praktijk staat centraal en je werkt aan opdrachten die jouw interesse hebben. Je duikt in verschillende rollen tijden het denk- en ontwerpproces, zoals artist/ontwerper of facilitator. Op de website staan meerdere voorbeelden van vraagstukken waar serious gaming voor ingezet zou kunnen worden. “Serious Gaming is een krachtige benadering die in uiteenlopende vraagstukken kan bijdragen aan innovatie. De kern van deze benadering ligt voor ons besloten in het creëren van een abstracte werkelijkheid waarin mensen in interactie met elkaar (en technologie) op een (psychologisch) veilige manier kunnen experimenteren met nieuw gedrag; leren, veranderen en innoveren.”
Extra’s:
Mediadesign & IT – Friesland College (Leeuwarden) – MBO
Wederom een cluster aan meerdere game-gerelateerde opleidingen om uit te kiezen, zoals mediavormgever of software developer. Opleidingsinhoud: “De ontwikkelingen binnen de dynamische wereld van media en IT gaan snel. Social media, gaming, mobile, Virtual Reality, Augmented Reality en Cyber Security nemen een stevige plek in binnen deze creatieve industrie. Er wordt voortdurend gewerkt aan innovatie. Wij spelen daar met onze opleidingen op in, door intensief met bedrijven samen te werken zoals NDC mediagroep en CMG (Creative Marketing Group). Je kunt opgeleid worden tot vormgever, programmeur en IT’er.”
Bezoek zeker een open dag of meldt je aan om te gaan proefstuderen. Je hebt tot 1 mei recht op een studiekeuzecheck nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding, maar maak je geen zorgen: je zit nergens aan vast! Neem de tijd om jezelf te oriënteren in deze gamewereld en kom er zo achter wat er bij je past en óf het bij je past.