in ,

PlayStation-man koopt zijn eerste Xbox

Eerder schreef ik al een artikel over de nadelen die ik beleefde aan Xbox Game Pass. Dat schreef ik omdat het mijn eerste keer was met de service, maar ook de eerste keer dat ik in het bezit was van een Xbox. Na alle PlayStations, de meeste Nintendo-consoles en handhelds maar ook gamelaptops met VR-brillen gehad te hebben, werd het tijd om voor het eerst in mijn leven de collectie compleet te maken. Als een Thanos die de laatste Infinity Stone in zijn gauntlet stopte, werd ik nu echt unstoppable.

Ik wilde eerst al bevindingen schrijven over de console als PlayStation-man, maar dat heb ik uiteindelijk geschrapt. Ik dacht: wie geeft überhaupt een f*ck? Nou… in ieder geval Tielo, die in de reacties van mijn Game Pass-artikel erg benieuwd was naar mijn bevindingen. Dus Tielo, deze is voor jou. 

De console

Hij is zwart en rechthoekig. Ik zou kunnen schrijven wat ik van het uiterlijk vind, maar dat heb ik altijd maar raar gevonden. Je kijkt toch niet naar de console tijdens het gamen? Lekker boeiend hoe het eruit ziet. Dan komt het argument naar voren dat je familie op visite hebt. Ik kan je garanderen dat de visite bij lange na niet zo veel geeft om wat jij onder de tv-meubel hebt staan. En door.

De controller

Ik weet dat er mensen heel vocaal zijn over welke controller het beste is. Vooral als het gaat om de lay-out van de sticks. Ik heb, net als iedereen een voorkeur. Bij mij is dat de symmetrische layout van de PS-controllers. Boeit het uiteindelijk? Nee. Laten we niet doen alsof een stick die een centimeter verderop  zit de controller onbruikbaar maakt. Een andere lay-out went nagenoeg meteen, dus ik ga niet doen alsof de één beter is dan de andere.

Wat me wel opviel is dat ik de haptische feedback van de Dualsense mis. Dat is opvallend, gezien ik altijd vibraties helemaal uit had staan op PS4. Ik vond het vervelend en kostte alleen maar batterij. Sinds de Dualsense-controller wil ik eigenlijk niks anders. Doordat de Xbox-controller de normale vibratiemotoren heeft, brengt dat me eigenlijk weer terug naar de PS4-tijden, waar ik het niet wilde. Wél leuk is het feit dat de triggers ook een soort trilling hebben. Die werken prima en geven een tikkie meer immersie, zonder overdreven te zijn.

Waar Xbox de echte punten scoort is de batterijduur. Ik heb de console nu een week of 3-4 en ik heb precies 2x de batterijen moeten vervangen. Dat is iets wat je bij de PS5 gewoon niet voor elkaar kan krijgen. Sony, schrijven we mee? Je zou verder commentaar kunnen hebben op dat de Xbox-controller nog op batterijen loopt, maar is dat écht erg als je hem maar eens in de week of twee weken moet vervangen? Beide controllers zijn gewoon goed, maar laten we niet de ander afkraken dat het unplayable is. 

De software

Noem me bevooroordeeld, maar de menu’s van Xbox zijn werkelijk waar om te janken. Allereerst kunnen er maar iets van 4 games per keer afgebeeld worden op het homescherm, Bij PS5 zijn dat er een stuk of 15. Daaronder staan direct aanbiedingen en worden spellen uit de store je in de strot geduwd. Scroll je nog verder naar onderen, dan krijg je allemaal bloatware te zien waar je als gamer gewoon geen behoefte aan hebt. Het is duidelijk dat gaming nog altijd niet helemaal voorop staat bij Xbox en dat is jammer.

Ook storend is het feit dat alles veel meer clicks van je verwijderd is. Wil je je geluid aanpassen? Dan moet je eerst in het Quick Menu naar onderen scrollen en dan helemaal naar rechts, langs de Game Pass- en Microsoft Store-knop. Waarom moeten Game Pass en de Microsoft Store überhaupt zo’n permanente plek hebben in het Quick Menu en waarom staan ze vóór de geluidsinstellingen? Dat alles wordt nog storender doordat je niet in de tegengestelde richting kan scrollen. Dus als je bovenaan de lijst zit en naar onderen wilt, kan je niet omhoog scrollen om meteen onderaan te zijn. Je moet helemaal naar onderen scrollen. Come on Xbox…

Daarbovenop brengt een long press op de Xbox-knop je naar een menu voor het uitzetten of opnieuw opstarten van de Xbox. Ik had liever gezien dat het je naar het home scherm bracht, zoals bij PlayStation. Het uitzetten van een Xbox heb je maar 1 keer per sessie nodig. Nu moet ik altijd via het Quick Menu naar het home scherm gaan. Ik weet wat je denkt: wat een mierenneukerij. Die paar clicks meer zijn het einde van de wereld niet. Nee, dat is voor een paar keer niet erg. Maar na 4 weken de console gebruikt te hebben begint dat wel een keer te storen. Het is een verademing hoe snel je bij alles kan komen op PS5, komende van Xbox.

Geen vliegtuig
MHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW – zegt de PS5 tegenwoordig bij het opstarten voor een seconde of 20, voornamelijk als er een disk in zit. De Xbox is daarentegen heerlijk stil waardoor ik soms twijfel of hij nou aanstaat of niet. Maakt dat veel uit? Nou… niet echt. Uiteindelijk zijn ze beide relatief stil en is er ook amper verschil.

Games
Dit kopje is ontzettend subjectief, dus neem het niet als een aanval. Ik kocht de Xbox om Forza Horizon 5 te spelen. Daarnaast is het gewoon leuk om van alles en nog wat te proberen. Inmiddels staan er 30 games geïnstalleerd maar eigenlijk is geen enkele een echte knaller. Bethesda Games doen mij persoonlijk niet heel veel en ook EA heeft niet echt hoogvliegers. Xbox kan naar mijn mening gewoon niet op tegen de exclusives van PlayStation. En dat is prima. Met alle leuke indies en andere games die op Game Pass staan, is Xbox eigenlijk een soort Febo-muur. Lekker snacken door het uit de muur te trekken. De PlayStation is daarentegen meer een fijn restaurantje in de stad; je komt er niet vaak maar als je er bent is het smullen.

De Febo concurreert niet met lokale restaurantjes en beide hebben hun bestaansrecht. Je zou liegen als je niet van een beetje snacken houdt, evenals het af-en-toe naar een restaurant gaan. Daarmee wil ik ook niet zeggen dat de één beter is dan de andere, want ze hebben beide hun eigen voor- en nadelen. 

Snackbox
Uiteindelijk ben ik erg blij met de Xbox. Als iemand die niet weg is van Bethesda-games kijk ik alsnog wel uit naar Starfield. Het is ergens gewoon heel fijn om een groot aantal games niet te hoeven kopen. Maakt dat de Xbox erg uniek? Een beetje. Voornamelijk voor de Day 1-releases. PlayStation gaat binnenkort de concurrentie aan met hun vernieuwde PlayStation Plus. Iedereen zegt dat het een verloren zaak is omdat de exclusives niet Day 1 naar de service komen. Als ik één ding heb geleerd van mijn eerste maand met een Xbox Series X, is dat de pracht en praal niet per sé bij de exclusives liggen, maar voornamelijk bij het gemak.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.9/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
xevulutionx
xevulutionx
1 jaar geleden

Tja overduidelijk te merken dat je het andere platform gewend bent als ik t zo lees. Ik heb bijna sinds launch beiden en denk zeker qua menu precies andersom. Zoals je hopelijk wel doorhebt is het menu vrij fors aanpasbaar. Dus ik heb gewoon bovenin de laatst gespeelde games en daaronder 5 segmenten gemaakt (groepen). Zo heb ik daar xbox one, series x en xbox 360 als aparte groepen met de games daar netjes afgebeeld staan. Ook heb ik groep games voor de kids en nog een groep voor backcat. De settings en gampass zijn bij mij snelknoppen. Je kan dan ook stellen dat ik dezeflde emoties maar dan omgekeerd ervaar wanneer ik weer eens de ps5 aanzet.Om ook maar even te chargeren, naar een langerekte rotzooi aan menutjes die van links naar rechts of boven en onder te doorlopen zijn, zit te kijken.
Daartegenover staat wel dat ik mezelf nu qua games door GT7 en HFW wel iets beter vermaak nu met de ps5. Maar alle multiplatformzaken vanwege de gewenning van de menu’s en met name de controller (heb die andere voorkeur voor de layout) kies ik daar voor xbox. Iig is het fijn dat je met deze 2 consoles in huis niks hoeft te missen als de games er wat rijkelijker verschijnen.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door xevulutionx
xevulutionx
xevulutionx
1 jaar geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Oh maar ik kan je goed snappen hoor. Dat van die reclame is wel een punt waar ik het mee eens was maar kreeg mn reactie niet meer aangepast. Ik wilde alleen maar benadrukken dat t zoveel met gewenning te maken heeft. En we zijn t zeker eens dat t fijn is om beide in huis te hebben. Wat mij betreft is er al één en ander console exclusief vermaak te vinden, maar er mag nog een hoop bij komen. Zoals bekend staat er nog steeds veel op stapel. Geeft me wel voorlopig de kans te werken aan het grootste nadeel van t hebben van beide consoles: die backloglijst die ik heb neemt angstaanjagende vormen aan…

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door xevulutionx
Rainking
1 jaar geleden

Als ik het de vorige keer niet had gezegd, bij deze dan alsnog gefeliciteerd met de aanschaf van uw asbak, ghehehe. In principe is het uiterlijk niet het belangrijkste, daar heb je gelijk in, maar ik vind het toch wel fijn als het er ook een beetje uitziet. Dat gezegd hebbende, de eerste PlayStation vond ik spuuglelijk, maar heb ik zo enorm veel plezier van gehad.

Verder herken ik me wel aardig in je verhaal. Ik heb zelf nog geen asbak, maar ik ervaarde hetzelfde met de Xbox One. Ik heb het menu daarin wel een beetje aan kunnen passen, maar ik weet niet of dat bij de Series S en X uitgebreider is, waardoor je het meer naar je smaak kan maken.

Ik heb ook veel meer met de symmetrische pookjes. Die van de Xbox voelen op de één of andere manier niet goed. Of in ieder geval minder goed. Om die reden heb ik voor de Switch van die 8BitDo controllers gekocht. Het oude, vertrouwde design van de Super Nintendo controller met symmetrische pookjes.

Ik weet niet of er ooit een asbak in mijn woning gaat komen. Dat hangt af van de exclusives die nog gaan komen. Ik hoop tenminste dat er daar meer van gaan komen dan op de Xbox One het geval was. Dat was wel een beetje jammer.

In ieder geval veel plezier met je Series X.

rpenning
rpenning
1 jaar geleden

Ik als PlayStation man wil ook nog wel een keer een Xbox halen. Nu is het de perfecte generatie om dat te doen. Want je koopt die asbak zoals ranking het noemt xd en je koopt dag 1 die ganepass en je kan alles spelen. Super makkelijk en goedkoop!! Alleen die controller word nog wat want na 20 jaar met PlayStation controller hebben gespeeld word dat indd wel ff wennen ben ik bang.

Lavalera
1 jaar geleden

Welkom in de wereld van dubbele consoles. Goed om te zien dat er steeds meer mensen beide consoles hebben (ik noem Nintendo bewust niet omdat die altijd al wel als dubbele console aanwezig was bij mensen . Dat betekent dat beide bedrijven goed bezig zijn. Ook ik heb ze allebei en zoals je zegt hebben ze allebei voor en nadelen. Vervelende vind ik vooral dat beide controllers een x hebben op een andere plek dus het gaat nog wel eens mis als ik op x moet drukken haha

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Lavalera
tielo
1 jaar geleden

He een artikel voor mij, dat is nog eens leuk!
Zoals altijd met de nodige humor en doortastendheid geschreven en daar houd ik van.
De vergelijking met het Febo snackconsole model en het fijne restaurant vond ik erg leuk en je moet weten dan ik sinds 19 maanden slechts 1 maaltijd per dag heet (de zogenaamde OMAD (One Meal A Day) variant van Intermittent Fasting) en mijn maaltijd moet dus overtuigend heerlijk en uitstekend zijn. Dat wil ik ook van mijn games. Mijn tijd wil ik verdelen tussen andere zaken dan uitsluitend gaming dus wat ik game is net zo belangerijk voor mij als wat ik eet. Daarnaast zit die vreetorgie ook in PSNow en ongetwijfeld in de nieuwe variant dus mis ik nogsteeds de onderscheidende factor tussen de 2 consoles en dat zijn kick ass exclusives. Die komen hopelijk nog, en in grote aantallen en vooral kwaliteit en dan is het zeker een mooi moment om die Xdoos erbij te halen. Vooralsnog leeft de Xbox op de belofte voor de toekomst en dat doen ze al erg lang…
Bedankt voor je artikel Ruan!

denwestra
denwestra
1 jaar geleden

ik moet zeggen dat ik ook van de Playstation maar heb de Xbox genomen i.v.m. bepaalde exclusives. maar ben niet eens over de Xbox controller 2x vervangen in 3-4 weken ligt er denk ik aan wat voor batterijen je erin doet. ik heb mijn Xbox nu half jaar en nog maar 1x de batterijen moeten vervangen terwijl ik toch wekelijks erop speel voor paar uur en ik heb gewoon Duracell erin zitten.

De gamereleases van deze week

Wat spelen we dit weekend? 16 en 17 april