in

Q & A: Moet Sony zich druk maken na Microsoft overname van Bethesda?

De deal is rond! Microsoft heeft Bethesda gekocht. Phil Spencer gaf daarbij aan dat de aankoop vooral is bedoeld om exclusieve titels te leveren voor Game Pass-platformen. Moet Sony zich druk gaan maken nu The Elder Scrolls 6 misschien niet op PlayStation 5 speelbaar wordt?

MICHEL MUSTERS

‘Druk maken’ is relatief: de PlayStation-consoles zijn wereldwijd gezien nog altijd veel populairder dan de Xbox-consoles. Maar met Bethesda blinkt het Xbox-merk vanaf nu uit in meer dan alleen shooters en racers; ook westerse rpg’s zijn nu groot op dat platform. Ik vind – puur van een afstandje gezien – dat Sony de laatste jaren sowieso teveel op zijn lauweren rust, ongerelateerd aan het feit dat Bethesda nu van Microsoft is. Het bedrijf geeft te weinig aandacht aan Japan en loopt ook achter in de race voor de meest succesvolle ‘Netflix-achtige’ dienst. Hopelijk zorgt de aankoop er voor dat Sony een tandje bij zet. Dat maakt mij vooral zo enthousiast over deze aankoop: hopelijk levert het twee extreem competitieve bedrijven op, waar wij als gamers de vruchten van plukken.

DENNIS MONS

Ondanks het feit dat Bethesda wel een aantal ‘heavy hitter’-games heeft, moet je wel nog steeds eerlijk zijn over het feit dat Sony toch wel een iets sterkere grip heeft op die super exclusives die ook een groter publiek aanspreken. Ik zie mensen en masse liever Spider-Man Miles Morales en The Last of Us 2 spelen dan dat ze wachten op Elder Scrolls. Sony heeft wat dat betreft een meer mainstream machine.

Hoe intrigerend Microsoft ook bezig is (ik vind het nu al een fascinerend feit dat MS steeds verder wegloopt van de Xbox als hardware an sich) heeft Sony nogal wat IP in handen dat exclusief uitkomt op de PlayStation zoals Horizon Zero Daooowwww wait. Ouch.

Horizon Zero Dawn

LARS CORNELIS

Sony hoeft zich niet meteen druk te maken, want ze hebben genoeg eigen studios die doorgaans geweldig werk afleveren. Goede games komen dus vanzelf wel. Het grote verschil met de vorige generatie zal zijn dat Microsoft straks óók een hele rits ijzersterke exclusives heeft, games waarvoor mensen een console in huis halen. Een deel van de mensen zal daarom nu Xbox kiezen, een deel van de mensen zal misschien gewoon beiden in huis halen. De marktaandelen zullen gaan schuiven en dat vind ik helemaal prima, want dan zijn Sony en Microsoft gemotiveerd om te innoveren en te concurreren. Maar om je nou echt zorgen te maken als Sony zijnde? Nah.

JACCO PEEK

Ik denk dat Sony wel met een reactie gaat komen om consumenten eraan te herinneren dat zij ook goede exclusives hebben. Microsoft speelt een ander spelletje, maar heeft nu een serieuze kans om het verwijt dat ze geen games hebben van tafel te vegen. Anderzijds blijft Sony toch wel consoles verkopen, en blijft Game Pass alleen maar groeien. Sony hoeft dus niet opeens Ubisoft of een andere grote uitgever op te kopen om weerstand te bieden, maar misschien is het wel een wake up call om bijvoorbeeld weer wat exclusieve indiegames binnen te halen.

Gears of War 4

MARTIN VERSCHOOR

Druk maken moet je je sowieso niet doen, is niet goed voor de gezondheid. Maar ik zou in doldwaze paniek naakt over een bureau springen als ik Sony was. Maar, nee. Alle gekheid op een stokkie. Sony zit de komende paar jar nog prima met de exclusives die ze hebben en ik geloof niet dat ze niet een plan hebben met PS Now. Dus er gaat nog wat komen wat het PlayStation-merk alleen nog maar sterker zal maken…denk ik.

ps now

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
18 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Zou niet weten waarom ze zich druk zouden moeten gaan maken. Dat moet je pas doen als ze alle grote studios zouden overnemen.

Laat MS nou eerst maar is met nieuwe exlusieve IP’s komen. Heb de nieuwe Xbox sinds dag 1 en hoewel ik me er echt wel mee vermaak is het wel triest dat je nog niet 1 nieuwe next gen exclusieve titel hebt, waarvoor je zegt daarom heb ik de console aangeschaft.

Begrijp me niet verkeerd vermaak me er opzich best mee hoor, maar buiten betere preataties is er nog niet echt een reden de console in huis te halen.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Gourami
Snuivert
Snuivert
2 jaren geleden
Antwoord aan  Gourami

Voor de PS5 geldt eigenlijk nog precies hetzelfde, eerlijk is eerlijk.

Bethesda heeft natuurlijk een tijdje matig gepresteerd, met de release van Fallout 76 als dieptepunt. Daarom lijkt het me dat de impact van deze overname toch gewoon afhangt van of Bethesda weer terug op niveau komt of niet. We gaan het zien 🙂

Gourami
Gourami
2 jaren geleden
Antwoord aan  Snuivert

Klopt ookal heeft de PS5 wel een paar titels waarvan je kan zeggen daarvoor zou of kan ik eventueel een ps5 aanschaffen. Die echt alleen op de ps5 zijn verschenen.

Maar waarom zoveel – op je post je zegt toch niks verkeerds.

El hunterr
El hunterr
2 jaren geleden
Antwoord aan  Gourami

Geen positieve reactie over de PS5 is al voldoende voor minnetjes.

Gourami
Gourami
2 jaren geleden
Antwoord aan  El hunterr

Ja dat blijkt en sommige krijgen gewoon – omdat ze diegene niet mogen. Daarom ben ik ook niet zo fan van dat – systeem.

Snuivert
Snuivert
2 jaren geleden
Antwoord aan  Gourami

Haha tja, het blijft gameland en in gameland heb je fanboys. Al krijg ik er -60.000, kan mij het bommen. Het zal er niet voor zorgen dat ik de gebrekken aan een console ga goedpraten of negeren. En met de PS5 vind ik vrij veel nog mis.

Ik vergat inderdaad Astro’s Playroom, al is het maar omdat ik dat persoonlijk een leuke tech demo a la Nintendoland vind en niet echt een game om de console voor te kopen. 😛

El hunterr
El hunterr
2 jaren geleden
Antwoord aan  Snuivert


Inderdaad. Viel me ook al op dat Piet.S heel veel liefde kreeg van de mensen.


Kan me helemaal vinden in je mening over de PS5. Heb namelijk precies hetzelfde en als ik een PS5 had was het vooral voor PS4 games te spelen. Beetje zonde van de 500 euro en moeite die je er voor moet doen

coola
2 jaren geleden
Antwoord aan  Gourami

ik vind dat – systeem ook maar niks. Word extreem hard misbruikt, zoals jij ook al constateert worden sommige mensen hier geminnend alleen omdat ze een bepaalde username hebben. Als ik een post van Snuivert zie weet ik als ik een paar minuten later weer naar het artikel ga , Snuivert op -3 staat bijvoorbeeld. Erg jammer dat en – systeem zo misbruikt wordt.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door coola
Snuivert
Snuivert
2 jaren geleden
Antwoord aan  coola

Hee coola, gefeliciteerd nog met de Switch.

coola
2 jaren geleden
Antwoord aan  Snuivert

Dankjewel .

rpenning
rpenning
2 jaren geleden

Ik denk dat het een beetje 50/50 is aan de ene kant is bethesda een hele grote speler met bekende ips achter zijn naam.
Maar dan moeten ze dat wel waarmaken want de laatste jaren is het flink achteruit gegaan. Heb laatst een keer new Vegas gespeeld een daarna fallout 4 gespeeld maar holy shit wat is die game kut zeg vergeleken met de oudere games. Die fallout 4 met zijn antwoorden die je kan geven met zijn ja/sarcastisch ja/nee/sarcastisch nee wat een downgrade xd

Luigi1985
2 jaren geleden

Ik weet het niet. Ik speel zelden tot nooit games van Beteshda en de laatste games van deze uitgever waren niet al te goed.

Sony boven microsoft verkiezen is voor mij altijd een no brainer geweest omdat er simpelweg geen games zijn waar ik echt door verleid wordt een Xbox te kopen. Als ze er verandering in kunnen brengen door juist wel meer games uit te brengen dan is dat alleen maar goed.

tielo
2 jaren geleden

Ik vind het prima en denk dat Sony zich geen zorgen maakt. Ik vraag me af tot wanneer de 13 games van Bethesda die nu op PSNow te spelen zijn zullen verdwijnen. Die games hebben de service niet populairder gemaakt dus ik denk dat veel mensen ze niet zullen missen.
Enige zorg die ik heb is voor de ruim 2300 medewerkers van Zenimax. Het kost een enorm bedrag per maand om die mensen in dienst te hebben en hoewel MS bulkt van het geld willen de investeerders een return on investment zien. De track record van MS in het managen van studio’s is niet geweldig en tevens de reden dat ze ze moeten kopen en niet zelf kunnen laten groeien. Ze beloven een off hand aanpak maar als de resultaten achterblijven vrees ik het ergste.

TommyNL
2 jaren geleden

Welnee, Sony barst van de exclusives en de ps5 is op dit moment de best en snelst verkochte console ooit. Een jaar geleden werd Bethesda (Zenimax) nog met de grond gelijk gemaakt over hun games en toekomstige games. Het gaat niet goed met Zenimax en dat is precies de reden waarom Microsoft ze kon kopen. En eerlijk is eerlijk 7,5 miljard is niet heel duur voor 8! Studio’s. Ik denk ook wat Martin zegt, Sony nog flink wat verassingen klaar heeft staan. Daar waar Microsoft Zenimax nodig heeft om exclusives binnen te slepen, heeft Sony een Ubisoft niet nodig. Playstation is een ijzersterk merk wat je niet snel klein krijgt. Denk eerder dat deze deal Sony alleen maar zal motiveren. Hoe dan ook, the future Will tell..

coola
2 jaren geleden

Sony hoeft zich 100% geen zorgen te maken.

Ik weet ook haast zeker dat Sony nog heel veel goede dingen in de pijpleiding heeft zitten.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

Ik heb beide systemen, dus het maakt me niet heel erg uit, maar persoonlijk loop ik nu niet bepaald warm van het Bethesda aanbod. Op dit moment zit er niks in de pijpleiding bij Xbox waar ik echt heel enthousiast van word (hooguit de nieuwe Fable) terwijl ik op de PS5 erg uitkijk naar games als Horizon, God of War, Kena etc.

Uiteindelijk zal het een smaak dingetje zijn, maar als dit nu de big move van MS was, denk ik dat ze bij Sony juist alleen maar opgelucht adem halen…

slayer1slayer
slayer1slayer
2 jaren geleden

Nee. Die studio’s hebben geen echte systemsellers. Geen van de games heeft ooit op een Sony console in de top 10 van de meest verkochte spellen gestaan (tijdens een console cyclus). Neemt niet weg dat het jammer is dat sommige games eventueel niet meer op een Sony console speelbaar zullen zijn.
Uiteindelijk denk ik dat Xbox en Playstation een dienst zullen zijn en geen console. Uiteindelijk verdwijnt Playstation, maar dat heeft niets met deze overname te maken.

Ziminar
2 jaren geleden
Antwoord aan  slayer1slayer

Dat is wel relatief natuurlijk of dat system sellers zijn.
Doom, Elder Scrolls, Fallout om er maar een paar te noemen zijn voor sommige mensen, waaronder voor mij, wel degelijk system sellers.

Q-N-A: Moet Sony zich druk maken na Microsofts overname van Bethesda?

Crusader Kings 3 krijgt Northern Lords-dlc