in

rainking@themovies.ig – Madame Web

Superheldenfilms, het is je ding of niet. En ook als je het wél tof vindt kun je een bepaalde voorkeur hebben van een karakter, studio of universum. De films van Warner’s DCEU zijn al vanaf het begin van wisselende kwaliteit, waar die van Marvel pas na het eind van de Infinity Saga flinke deuken op begon te lopen. Daarnaast heb je nog een aantal Spider-Man spin-offs van Sony, die nou ook weer niet supergoed zijn. Op de tweede Venom film na heb ik ze allemaal gezien en geen van alle kwam ook maar in de buurt van een goede Marvel film. De animatiefilms over Miles Morales zijn dan weer wel erg tof, dus het moet toch te doen zijn, zou je denken.

Maarreeeee…..? Madame wie? Yup, Sony is al vroeg bezig om onderaan de ton te gaan zitten schrapen, want in een korte tijd zijn ze al gauw bij de wat obscuurdere karakters geraakt. Venom kent natuurlijk iedereen, al zijn precieze origin uit de comics nooit in een film of game gebruikt gaan worden, omdat daar teveel continuity bij komt kijken. Morbius is op zich nog wel redelijk bekend, maar haalt het niet bij villains als Green Goblin, Rhino en Sandman. Madame Web is dan wel een paar keer in spellen en cartoons verschenen, maar verder…?

Ik kan het je dan ook onmogelijk kwalijk nemen als je er nog nooit van gehoord hebt. Zelf wist ik ook niet precies hoe lang het karakter al bestaat. Nou, langer dan ik verwachtte, al is dat vaker het geval. Madame Web werd geïntroduceerd in 1980 en is gecreëerd door John Romita Jr. en Dennis O’Neil. Romita is geen verrassing, maar O’Neil verwachtte ik dan weer niet. Die ken ik voornamelijk als schrijver van DC strips, dus ik heb er zelf ook nog wat van opgestoken.

In de comics zie je Madame Web altijd als blinde, oude vrouw in een lang gewaad die in een grote ruimte met spinnenwebben op een stoel zit en Spider-Man voorziet van (als ik me niet vergis) voornamelijk cryptische informatie. Als dat geen uitgangspunt voor een Marvel actiefilm is, dan weet ik het ook niet meer. Nee, dit is haar origin story en eentje die behoorlijk afwijkt van de comics, maar pfff, wie leest die nou?

De film speelt zich grootendeels af in 2003, als Cassandra Webb rond de dertig jaar is. Na een bijna-dood-ervaring heeft ze last van visioenen. Ze ziet nare en grimmige momenten kort voordat ze zullen plaatsvinden. Wanneer ze de trein wil pakken, krijgt ze een visioen van een blootvoetse man die drie meisjes bij haar in de coupé vermoordt. Ze weet die aanvallen te voorkomen en probeert de meisjes te beschermen, terwijl ze naar antwoorden zoekt wie hij is en waarom hij juist hen wil vermoorden.

De mededeling dat de film zich afspeelt in 2003 heb ik waarschijnlijk gemist. Dat het niet in de huidige tijd is werd me wel duidelijk toen een karakter stond te kijken dat een ander een mobiele telefoon had. Tegenwoordig zou je er op je vijftiende niet meer bij horen zonder de nieuwste Apple iPhone van twaalfhonderd euro, toch? In de trailer zie je alle drie de meiden in een soort Spider-Girl outfits, dus daar is de verrassing al vanaf. Aan de ene kant vind ik het ook meteen een beetje overkill, maar het design van twee van de drie vind ik daarentegen weer erg gaaf. De blootvoetse man is een karakter dat ook in de comics voorkomt en destijds de Spider-Man wereld behoorlijk op zijn kop zette, met name omdat daardoor Spider-Man’s origin ietwat anders bleek te zijn dan altijd werd gedacht.

De cast heeft er best wat bekende namen tussen zitten. De hoofdrol wordt gespeeld door Dakota Johnson. Ik ben er zelf geen fan van, maar die is destijds flink doorgebroken met de Fifty Shades films. Een acteur die misschien niet superbekend is, maar ik zelf altijd wel tof vind is Adam Scott. Die is al een tijdje bezig, maar viel me voor het eerst echt op in The Secret Life Of Walter Mitty met Ben Stiller. Emma Roberts is door het verouderingsproces gedegradeerd tot dertiger en kan dus niet meer de jongere meid in films spelen. Daar hebben we nu Sydney Sweeney voor, die er in deze film superschattig uitziet.

Weet je? Op zich vond ik deze film nog best geinig. Er zaten wat subtiele en minder subtiele verwijzingen naar Spider-Man in, wat je natuurlijk kon en moest verwachten. En ja, sommige daarvan vond ik nog wel leuk, eigenlijk. Het is een Sony film, dus zoals altijd zitten er Sony producten in. Deze keer was er een PSP goed in beeld, dus heeft dit artikel toch nog een link met gaming. Wat me ook opviel is de muziek keuze. Bijna alle liedjes en affiches die in de film voorbij komen zijn van vrouwelijke artiesten. Dat was zó duidelijk dat dat geen toeval kan zijn. Er zit een scene in die ik eerder in een Fast And Furious film verwacht en er eigenlijk niet in vond passen. Ik weet dat er actie in zo’n film hoort en dat er logischerwijs dingen in voor gaan komen die in het echte leven niet kunnen, maar hierbij verloren ze me een beetje. Goed ga ik de film, die nu al gebombardeerd is tot slechtste film van het jaar, niet noemen, maar ik heb me er nog best mee vermaakt. Het ergste vind ik eigenlijk, zonder er dieper op in te gaan, dat ik de trailer een beetje misleidend vind. Het gebeurt veel vaker, maar het is ook weer zo’n trailer waar scenes in voorkomen die de uiteindelijke film niet hebben gehaald of er zijn andere takes gebruikt die het nét anders maken. Desondanks zou ik een vervolg nog best toejuichen, al was het maar voor meer Sydney Sweeney.

Madame Web trailer

Geen film die ik aanraad, wel eentje die ik zelf nog eens wil zien.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 maanden geleden

Leuk stukje. Ik ben een beetje marvel moe. Dus ik denk dat ik m niet zal kijken. Fijn dat jij m nog enigszins leuk vond.

CarnifeX
1 maand geleden
Antwoord aan  Rainking

Endgame was voor mij het hoogtepunt en aller wat erna kwam was een stuk minder leuk.
Toch kijk ik de meeste superhelden films nog wel op de streamingdiensten. Als ik naar dit soort films kijk met de juiste verwachtingen, dan is het nog best te doen.
Ook madame web zal ik wel een keertje gaan begluren als deze op Disney staat

Lavalera
1 maand geleden

Dit soort Marvel films trekken me een stuk minder dan de bekendere Marvel helden. Na Avengers kregen we een fikse stapel voor mij onbekende helden. Shang Chi, The Eternals etc zijn helden die mij niets zeiden en daardoor ik het ook minder interessant vond. Madame Web heb ik een beetje hetzelfde bij. Dit is een type film die ik wel een keer kijk als die op Disney is, maar in de bioscoop zal ik dit niet kijken. Dr Strange en Guardians of the Galaxy zijn de laatste 2 die ik heb gezien in de bioscoop en die vond ik best goed. Dus op zich ben ik neit zo Marvel moe als sommige mensen, het is alleen meer dat dit soort helden me minder trekt om in de bioscoop te gaan kijken.

Dankjewel voor je review 🙂

Screenshot Sunday #143

SSL melding PS4