in , , , , ,

Resident Evil 4 is mijn Resident Evil

Mijn herinnering gaat terug naar ongeveer twintig jaar geleden. Met mijn gespaarde Nintendo Points kon ik een gratis abonnement op het tijdschrift N-Gamer nemen. In een van de edities stond een preview van Resident Evil. In mijn buik voelde ik een licht gevoel van spanning en opwinding. Dit zeven-pagina-tellende artikel stond vol lofzang over de eerste indrukken van het spel en belangrijker nog met prachtige, donkere plaatjes van een herfstachtig bos in het zuiden van Spanje en gestoorde dorpelingen met rieken en kettingzagen die je een kopje kleiner willen maken. Zelden keek ik zoveel uit naar een game. Een game die onlangs een remake kreeg voor de huidige generatie consoles en WOW wat is deze remake on-ge-lo-fe-lijk tof geworden.

Laat me met rust

Nog even terug naar Memory Lane, want het origineel kreeg ik destijds van mijn ouders voor mijn verjaardag. Ik werd toen twintig, studeerde en woonde nog thuis. Ik herinner me dat ik het spel vroeg in de ochtend uit het lichtblauwe pakpapier haalde en dat ik, voordat mijn oma, ooms, tantes, neefjes, nichtjes enzovoort langskwamen, even de tijd had om het te proberen. Hoewel ik het meestal wel gezellig vond dat er mensen waren, wilde ik die dag eigenlijk gewoon met rust gelaten worden. Ik wilde het bos in, de spanning opzoeken en de geïnfecteerden een halt toe roepen. Rond een uurtje of elf in de avond was enkel de toenmalige vriend van mijn zusje (waarvan iedereen vond dat het een klootzak was, behalve mijn zusje zelf) nog aanwezig. Die was ook bijzonder geïnteresseerd in het spel en bleef dus tot midden in de nacht hangen om het te spelen.

We kwamen een heel eind en die dag bleek slechts een opmars van wat er ging komen. De maanden erna liet ik mij geheel gaan in deze game. Ik speelde het meerdere malen uit en vloog er op een gegeven moment doorheen, inclusief de Mercenaries Mode. De latere Wii-versie speelde ik ook zeker nog een keer of twee uit, voordat ik het spel voor langere tijd liet rusten. Het wat recentere verschenen Resident Evil 7 en vooral de remake van het tweede deel, hebben we weer een beetje terug gebracht naar de serie, maar de ervaring die Resident Evil 4 bood, heb ik nooit meer teruggekregen. Tot eind maart 2023.

Broers en zussen

Mijn geheugen laat mij zelden in de steek. De onlangs verschenen remaster van Metroid Prime was een opeenstapeling van herkenningspunten. Bij Resident Evil 4 heb ik me regelmatig afgevraagd of een bepaalde locatie ook in de reguliere game zat, al heb ik dit speel veel vaker uitgespeeld dan Metroid Prime. Dat is een compliment aan de ontwikkelaars, want dankzij de veel en veel gedetailleerde graphics voelen bepaalde omgevingen gewoon heel anders aan. Oke, op sommige punten is er wel wat veranderd, maar het gros bleek toch wel hetzelfde te zijn.

De prachtige graphics lieten me in het begin wel even slikken. Die vrouw met die riek en die meneer met de kettingzaag zien er wel heel erg realistisch uit. Het voelde in het begin een beetje TE aan. Later raak je er een beetje aan gewend dat je ze van dichtbij door het hoofd schiet, of je een close-up ziet van je eigen hoofd die op dat moment bewerkt wordt. Je gaat dan genieten van de enorme hoeveelheid details en de prachtige belichting op sommige plekken. Dat er soms twee of drie keer dezelfde dorpeling in beeld loopt, is een beetje jammer. Anno 2023 had ik gehoopt dat het ‘heel-veel-lingen’ festival wel een keer klaar zou zijn, maar wellicht is de PS5 daar toch nog niet krachtig genoeg voor.

Vlotter en gebruiksvriendelijker

Resident Evil staat natuurlijk bekend om de wat houterige gameplay. Met name de wat minder op actie gefocuste delen voelden altijd wat onhandig aan. Iets wat de survival horror-ervaring wel ten goede komt natuurlijk. Bij de originele versie van Resident Evil 4, die wat meer op actie gericht was dan eerdere delen, werd het allemaal iets soepeler en gemakkelijker, maar dat zou anno 2023 geen stand meer hebben gehouden. Capcom heeft de remake veel soepeler en vloeiender gemaakt dan het origineel. Leon beweegt sneller, je kan aanvallen afweren en de quick time events zijn tot een minimum beperkt. Om te compenseren en je toch het benauwde gevoel van overleven te geven, zijn er simpelweg meer vijanden toegevoegd, waardoor je continu op het puntje van je stoel zit. Naast deze verbeteringen zitten er nog vele andere kleine verbeteringen in de de kleine frustratiepuntjes uit het origineel wegwerken.

Gloria Las Plagas, GLORIA LAS PLAGAS

Resident Evil 4 voelt verhaaltechnisch aan als een echte B-film. De geïnfecteerden slingeren allerlei Spaanse scheldwoorden naar je hoofd en de plaag wordt gezien als iets fantastisch. Personages als Leon (die wat mij betreft een ontzettend domme kop heeft) en Ashley komen ontzettend cheesy over. Natuurlijk gil je alles bij elkaar wanneer je als dochter van de president gegijzeld wordt door geïnfecteerden met harken, bijlen, kettingzagen en rieken. Als je dan na een flink bloedbad gered wordt, is alles weer vergeten en stap je lekker in een voertuig om een sloopkogel te besturen en geniet je ervan als een dagje Efteling. Gelukkig neemt het verhaal zichzelf ook niet al te serieus. Heerlijk.

Om nog maar te zwijgen over de verkoper die je vlak voor ieder gevaarlijk moment tegenkomt. “Gun rhymes to fun for a reason, stranger! What are you buying?” De beste man is op geld uit, maar heeft gelukkig zelden in de gaten dat er houten kisten met flinke bedragen geld of gouden schatten in de kamer staan waar hij zijn spullen verkoopt. Nee, hij neemt dat geld gewoon van je aan en koopt de juist gevonden schatten van je.

Heerlijk knallen

De beste man verkoopt je wel de tofste wapens en voorwerpen. Je kan ook bij m terecht om je wapen te verbeteren. Tijdens het spel heb je die wapens nodig, want Resident Evil 4 is een waar knalfestijn. Het voelt heerlijk aan om met je magnum of shotgun een zware vijand neer te knallen of om met een flash grenade een hele horde vijanden tijdelijk uit te schakelen. Je moet op bepaalde momenten wel een beetje zuinig zijn met je ammo, want die kan soms schaars zijn. Echter heeft het me slechts op een moment behoorlijk in de problemen gebracht, maar gelukkig reageert het spel hier meestal wel goed op, omdat vijanden vaak iets achterlaten nadat ze gedood worden.

Nog een rondje

Ik ben dol op Resident Evil. De traditionele delen zijn geweldig spannend, maar Resident Evil 4 is van een ongekend niveau. Dat was bij het origineel al zo en bij deze remake is dat des te meer. De snellere, actiegerichte gameplay gaat weliswaar ten koste van de schrikmomenten en de angst, maar je krijgt er zoveel voor terug, waardoor het nog steeds een pure survival horrorgame blijft. Voor mij staat het in ieder geval vast: Dit is de allerbeste Resident Evil. Het spel is zelfs zo goed, dat het me wel eens kan overhalen om de PSVR 2 straks toch te gaan kopen wanneer de uitbreiding er is. Maar eerst ga ik heerlijk aan de slag met Mercenaries en wellicht een tweede ronde in de maingame.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 6 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
1 jaar geleden

Fijn om te horen dat de remake jou zo goed bevalt. Ik vind resident evil altijd wel gaaf maar raak er zo snel door gestressed haha. Zo heb ik 2 remake 7 en 8 gespeeld, maar haak ik meestal af op de chase scenes. Dan moet ik weg komen bij iemand die je niet kan vermoorden terwijl je zelf moet proberen om de puzzels op te lossen hoe je weg komt. Hoe is dat in 4? Zit daar ook zo’n scène in?

Lavalera
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Top thanks. Dat klinkt wat meer als mijn ding. Dan probeer ik hem nog wel een keer. Even kijken of ik er ook zo enthousiast over wordt.

Rainking
1 jaar geleden

Ik heb zelf de PS2 versie van deze Gamecube ‘exclusive’, maar ben er nooit ver mee gekomen. Volgens mij heb ikde eerste baas verslagen, maar meer ook niet. De remake zal ik zeker wel een keer gaan halen, maar ik heb er niet zo heel erg veel haast mee. Wat dat betreft ben ik zelf voornamelijk een aanhanger van Resident Evil 2, zowel het origineel als de remake.

Maar wat iedereen zich nu natuurlijk afvraagt, is je zus zo verstandig geweest om het uit te maken met die klootzak?

Screenshot Sunday #102

TV review: Banshee wil te veel, blijft vermakelijk