in

Retro game beurs Tilburg, 27-08-2023

Zoals ik afgelopen vrijdag al schreef, was er vandaag in Tilburg weer eens een retro game beurs, wederom in de Ireen Wüstbaan. Dat beviel de vorige keer ook erg goed. Ja, het komt iets afstandelijker en killer over dan de kleinere zaaltjes, maar er is tenminste genoeg ruimte om iedereen kwijt te kunnen, want wat was het weer druk.

Ik zorg altijd zoveel mogelijk dat ik ruim op tijd aanwezig ben. Zo ook nu weer. Het evenement zou om half 10 starten, dus ik wilde in ieder geval rond 9 uur daar zijn. Bij aankomst stond er al een klein rijtje voor de deur. Tijdens het kopen van een parkeerkaart werd die nog wat langer, maar in de rij voor zo’n apparaat heb je nog wel eens leuke interacties met andere mensen die voor de beurs komen en dat vind ik ook wat waard.

Niet lang nadat ik achteraan in de rij aansloot, zag ik mijn vaste beursmaat mijn kant op lopen. Hij was er ook lekker vroeg bij, dus we stonden nog redelijk in de buurt van de ingang. Dat betekende logischerwijs wel dat we nog een half uur moesten overbruggen. Gelukkig zijn daar werkverhalen voor, waardoor het toch nog snel leek te gaan.

Half 10 was het eindelijk zo ver. Er werden twee rijen gemaakt voor entree. Eentje waar je kon pinnen en eentje waar je contant kon betalen. Nou ben ik toch wel meer van dat laatste, maar die rij bleek ook nog eens korter, dus dat schoot mooi op.

Bij binnenkomst viel meteen weer op hoe groot het is opgezet. Dat was de vorige keer ook al zo, maar nu was er zelfs nóg meer. Erg mooi om te zien dat er zoveel animo voor is, zowel van kopers als verkopers.

De eerste ronde koop ik meestal nog niet veel. Dan kijk ik voornamelijk globaal wat rond en probeer ik het te onthouden als ik wat leuks zie. Er is namelijk altijd de mogelijkheid dat een andere aanbieder het voor minder verkoopt. De keerzijde daarvan is dat het kan gebeuren dat het niet meer is als je later terug komt. Het blijft een gok.

Voor de inwendige mens is er altijd wel iets te nassen aanwezig.

Waar ik de eerste helft van de eerste ronde amper wat had gekocht, haalde ik dat in de tweede aardig in. Opeens kwam ik het ene na het andere item tegen, waarvan er zelfs een paar hoog op mijn verlanglijst stonden.

Naast games en consoles kun je nog veel meer andere items op zo’n beurs verwachten.

Tussendoor raakte ik nog aan de praat met twee gasten over de verschillende regio’s van spellen. Daar kwam ik op mijn allereerste beurs keihard achter. Daar kocht ik Skies Of Arcadia Legends voor de Gamecube voor best een flink bedrag. Thuis kwam ik er echter achter dat ik een amerikaanse versie had gekocht, dus dat was wel even balen. Gelukkig zijn er in dit geval diverse manieren om het alsnog te spelen, maar je hebt niet altijd mazzel. Altijd goed opletten, dus.

Awww, wat is die Wooloo toch schattig, zeg.

Na de eerste ronde had ik al een aardig stapeltje vergaard. Daar was ik al meer dan tevreden mee. Tijdens de tweede vond ik nog een paar extra spellen, maar niet veel.

Waarbij we aangekomen zijn bij de opbrengst, want wat heb ik allemaal opgepikt vandaag?

The Amazing Spider-Man 2 was één van de spellen die op mijn lijstje stond. Misschien geen hoogvlieger of superinteressante titel, maar het was meer om mijn Spider-Man verzameling verder compleet te krijgen.

Bloodstained: Curse Of The Moon 2 is zo’n spel dat ik eerst even liet liggen om later op te pikken. Toen ik het bij een paar andere stands voor bijna het dubbele zag liggen, ben ik snel terug gegaan en gelukkig lag de game er nog.

Oni: Road To Be The Mightiest Oni had ik toevallig laatst wat gameplay van gezien en dat zag er wel leuk uit. De cover vind ik niet heel erg bijzonder, of meer een gemiste kans. Wat erop staat is niet verkeerd, maar hadden ze wat groter moeten maken, ofzo.

Rune: Viking Warlord heb ik er eigenlijk bij gepakt om aan een actie van een standje te kunnen voldoen. Twee voor een bepaald bedrag. Kom ik zo nog op terug. Maar als ik het me goed herinner, moet dit spel nog best goed zijn.

Vampire: Darkstalkers Collection is een (je raadt het nooit!) collectie van vijf Darkstalkers arcade games. Rechtsboven zie je NTSC-J staan en rechtsonder de CERO leeftijdsclassificatie, die beide erop duiden dat het hier gaat om een japanse versie. Deze verzameling is dan ook niet in Amerika of Europa uitgebracht. Op het moment heb ik nog geen japanse PlayStation 2, maar dat komt nog wel eens.

SNK Vs Capcom: SVC Chaos leek me wel een leuke cross-over fighting game. Als het goed is hebben alle karakters in dit spel een SNK stijl uiterlijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Marvel Vs Capcom games. Een potje knokken tussendoor ben ik sowieso altijd wel voor in.

Street Racer voor de PlayStation is een spel waar ik al een tijdje naar op zoek was. Ik heb vroeger de Super Nintendo versie erg veel gespeeld en een paar jaar geleden die voor de Mega Drive opgepikt, maar die vond ik helaas stukken minder. Deze PlayStation versie leek me er altijd een beetje tussenin zitten en wilde ik nog eens hebben, maar ik kwam ‘m nooit tegen. Tot vandaag! En het mooiste is nog dat-ie onder een twee voor tien euro actie bleek te vallen, dus uiteindelijk kostte deze game me maar vijf euro. Good things come to those who wait. Je zal ‘m al door hebben, maar de andere game die ik in deze actie heb gekocht was natuurlijk Rune: Viking Warlord.

Parasite Eve is hier nooit op de PlayStation verschenen. Het vervolg wel, maar die schijnt redelijk anders te zijn. Deze japanse versie was maar een tientje en is meer voor de heb en mijn Square Enix subverzameling. Gewoon omdat het kan. De amerikaanse versie heb ik ooit eens digitaal op de PlayStation 3 gekocht, dus ik zou ‘m wel kunnen spelen.

Ik hoop dat je nog wakker bent, want het gaat nu ingewikkeld worden. Super Mario Bros. 2 voor de Famicom Disk System is niet de Super Mario Bros. 2 die we hier kennen. Het is uiteindelijk wel naar het westen gekomen, maar dan onder de naam The Lost Levels in Super Mario All-Stars. Dit spel werd te moeilijk en oneerlijk geacht, waarna Nintendo een andere game, Doki Doki Panic, heeft omgetoverd tot onze Super Mario Bros. 2. Om nog een stap verder te gaan, onze Super Mario Bros. 2 is in Japan weer uitgebracht als Super Mario USA en staat op Super Mario Collection, hun versie van Super Mario All-Stars. De Famicom Disk System is een add-on voor de Famicom, de japanse NES, die met speciale diskettes werkt. Bij speciale kiosken kon je andere spellen op de disks zetten, wat betekent dat het best zou kunnen dat er geen Super Mario Bros. 2 meer op mijn exemplaar staat.

Illusion Of Gaia is de oorspronkelijke naam van Illusion Of Time. Die laatste heb ik vroeger veel gespeeld en ik heb me altijd afgevraagd waar de naamsverandering voor nodig was. Dit exemplaar was niet goedkoop, maar zag er nog goed uit. Op Marktplaats had ik toevallig laatst geboden op een (eerlijk = eerlijk) mooier uitziende uitvoering, maar die wilde er 2,5 keer zoveel voor hebben en dat had ik er niet voor over. Gelukkig heb ik nu deze.

En daarmee heb ik Illusion Of Gaia/Time “collectie” compleet. Links de japanse, rechtsboven de europese en rechtsonder de amerikaanse. Je ziet wel vaker dat box art verschillend is in de verschillende regio’s, maar hier zie je dat bijna niets overeen komt. De amerikaanse en europese hebben allebei wel een plaatje van Aarde, maar ook dat zijn twee totaal andere. En zoals wel vaker gebeurt is de japanse de meest mooie en unieke. Blij dat ik ze nu alle drie heb.

Het laatste item is geen spel, maar een soundtrack op vinyl, in dit geval pianomuziek van Chrono Cross. Die wil ik binnenkort even lekker draaien, want ik geloof wel dat het erg mooi zal zijn. Ze hadden ook de soundtrack van Demon’s Souls in de aanbieding. Alle zestien die ze hadden liggen waren binnen mum van tijd uitverkocht.

Sorry? Zei ik laatste item? Er bleek nog een verrassing op me te wachten. Herinner je je die foto met de Wooloo store display nog? Nou, die maat van me en een andere vriend hadden samen zitten bekokstoven dat ze die voor me wilden kopen. Ik heb namelijk iets met dat überschattige, fluffy beestje. Ik vond het al leuk in Pokémon Sword. Ik kreeg er een pluche van bij toen ik New Pokémon Snap kocht. Ik heb er een paar Pokémon kaarten en een figure van en nu, dankzij deze twee geweldige heren, ook een store display. Well, thank you very fucking much!

De beurs was weer meer dan geslaagd. De sfeer was goed, het gezelschap fenomenaal en het aanbod overweldigend. De volgende keer ben ik er zeker weer bij. Tot dan!

Tijdens het rondlopen zag ik dat Langstraat TV er ook weer was om opnamen te maken voor een verslag. Die staat op het moment van schrijven natuurlijk nog niet online, maar als ik de nieuwe reportage spot, dan link ik ‘m hieronder.

Het heeft een paar dagen geduurd, maar de reportage staat ondertussen online, dus als je een samenvatting van de beurs wil zien…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.6/5 volgens 9 gamers

Nog geen hartjes. First!

13 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Wat spelen we dit weekend? 26 en 27 augustus

Wat spelen we dit weekend? 2 en 3 september