in , ,

REVIEW: Assassin’s Creed: Valhalla (groter is niet grootser)

De Assassin’s Creed-serie is mateloos populair (155 miljoen verkochte spellen in oktober 2020), maar zoals alle hoge bomen, vangt ook dit exemplaar veel wind: er worden immers ook bakken kritiek over deze spellen (en Ubisoft) uitgestort: de serie zou te makkelijk, te mainstream en commercieel te hard uitgemolken zijn. Het lijkt Ajax wel: of je bent een groot fan of je bent fel anti. Ter illustratie: op 16 februari 2021 verschenen op deze website twee recensies van de jongste telg (Valhalla): eentje van coola die de game beloonde met een 9,6 (verrassend, haha) en eentje van SilentFOrce-1 die zijn recensie voorzag van de weinig subtiele titel “Assassin’s Creed: Valhalla is pure ellende”. Nu ik het spel zelf heb uitgespeeld (Platinum Trophy behaald in een kleine 150 uur) vind ik dat voor beide (extreme) standpunten wel wat te zeggen is. Vandaar dat ik nog wel ruimte zie voor een – durf ik het te zeggen? – wat genuanceerdere blik.

Hoge productiewaarde en een geweldige eerste indruk

Wat je ook van Valhalla vindt, niet valt te ontkennen dat het spel audiovisueel bijzonder goed in elkaar steekt. Ubisoft is erin geslaagd een mooie, levendige wereld te creëren waarin volop valt te bewonderen en veel valt te doen. Variërend van het volgen van de verhaallijn tot het vinden van schatten en van het jagen op dieren tot het ontwikkelen van je eigen thuisbasis. En dat wil je ook doen, want het spel heeft bakken sfeer! Om spoilers te voorkomen, zal ik niets van het verhaal prijsgeven, maar als je ook maar vaag interesse hebt in Vikingen/middeleeuwen, kom je met alle intriges, bondgenootschappen, rooftochten en wat al niet meer zij volop aan je trekken! Daarbij wil ook niet onvermeld laten dat je op diverse plekken in het spel voor lastige keuzes wordt gesteld die ook echt gevolgen hebben! Tegen het einde van het spel (wanneer de link wordt gelegd naar de moderne wereld en de beschaving vóór ons) vliegt het verhaal wel (weer) volledig uit de bocht en vraag je je echt af wat er bij Ubisoft in het water zit, maar dat is wat mij betreft een terugkerend probleem van de serie. Gewoon negeren die onzin en probeer het gewoon te zien als puur een Vikingen-avontuur (met hooguit een teleurstellend ‘einde’ dat je vermoedelijk niet eens als zodanig zult herkennen; nogal een anti-climax…).

Te veel van hetzelfde

De eerste tientallen uren heb ik mij ge-wel-dig met Valhalla vermaakt! Ik zat volledig in de ‘coola-modus’ en kon alleen maar denken: méér, méér, méér!! En kort daarna begreep ik waar de uitdrukking ‘be careful what you wish for’ vandaan komt, want ik kréég meer. Véél meer. Véél meer dan mij lief was ook. Want oh mijn God, wat is de spelwereld groot. En wat zijn er een hoop schatten te vinden, een hoop zij-missies te doen en wat is de verhaallijn opgerekt. Helaas valt niet te ontkennen dat Ubisoft niet heeft gewerkt vanuit de gedachte: wat is interessante content en hoeveel tijd neemt die in beslag? Maar vanuit de gedachte: er moet een game komen met een speelduur van minimaal zo’n 125 uur en wat kunnen we voor content verzinnen om daar te komen? Wat de eerste (tientallen) uren nog aanvoelt als fris, gevarieerd en geïnspireerd, voelt daarna als een plichtmatig karwei. De (zij)missies komen vaak geforceerd over. Ik denk bijvoorbeeld aan een zijmissie waarin ik als volwassen stoere Viking verstoppertje moest spelen met kinderen of een hele verhaallijn waarin ik als een soort Cupido op zoek moest naar de oude vlam van een edelman… gewoon opvulling om de speelduur maar op te rekken. 

Reden voor de sleur – los van de belachelijke omvang van het spel – is dat Valhalla ook wel héél makkelijk is (en mind you, ik ben geen briljant gamer). Natuurlijk kun je aan het begin van het spel nog niet meteen overleven in het laatste gebied, maar als je de gebieden gewoon in volgorde van moeilijkheidsgraad afwerkt, ben je altijd véél sterker dan de tegenstanders. Je kunt in je uppie als Middeleeuwse Rambo hele legers de baas en ervaart dus nooit enige spanning of voldoening… Extra zuur, omdat een groot deel van het spel draait om het verzamelen van bondgenoten en om het samen met je clan op rooftocht gaan. Maar die heb je dus helemaal niet nodig. En omdat het spel zo simpel is, hoef je ook niet op zoek te gaan naar bepaalde wapens, uitrusting of vaardigheden, want hoe je ook speelt, je wint toch wel. Doodgaan is ook buiten de gevechten om bijna niet mogelijk. Alleen de sprong van een berg zul je met de dood moeten bekopen, maar voor een sprong van een verdieping of acht draait onze Rambo zijn hand niet om.

Conclusie

Assassin’s Creed: Valhalla is een gelikt product waar veel van te genieten valt. Zou het spel na een uur of 40 of 50 zijn afgelopen (zéker wanneer alle content dus in die 40 à 50 uur zou zijn gestopt), had ik het vermoedelijk met een dikke 9 beloond (puntje aftrek voor het gebrek aan uitdaging). Maar helaas vond Ubisoft het nodig om mij daarna nog maar liefst een uurtje of 100 (!) te vermoeien met een schier eindeloze herhaling van zetten. Waar ik aanvankelijk nog elk briefje dat de spelwereld rijk is (en dat zijn er veel) zorgvuldig las en waar mogelijk koos voor een min of meer realistische (stealthy) aanpak, was ik er op enig moment zó klaar mee dat ik de bekende icoontjes in een veredelde speedrun heb afgewerkt en geen enkel briefje meer las. Met elk uur ging de game mij méér tegenstaan en toen het ‘einde’ was bereikt (na een tijdje kwam ik er pas achter dat ik het spel kennelijk had uitgespeeld…), voelde ik alleen nog de blijdschap dat ik er vanaf was. Ik moest echt mijn best doen om nog te herinneren dat ik de game dus ook lange tijd wél heel tof had gevonden. En die eer verdient Valhalla natuurlijk ook. Dit alles overwegende, kom ik uit op een 7. Ruim voldoende dus, maar ook niet meer dan dat en dat is doodzonde, want was totaal onnodig.

Nabrander (groter is niet grootser)

Hopelijk leert Ubisoft (en dat geldt net zo goed voor het leeuwendeel van de ontwikkelaars) ooit eens dat groter niet altijd beter is. Het doel moet niet zijn om de grootste wereld te creëren met de meeste zij-missies die de speler het grootst mogelijk aantal uren gevangen houdt, maar om een inspirerend spel te maken dat je als speler gedurende de volledige looptijd ervan graag wilt blijven spelen (of die looptijd nu 20 uur of 200 uur is). En bij twijfel: beter een spel dat wat de vroeg eindigt en de speler doet snakken naar meer dan een spel dat wat te laat eindigt en de speler doet snakken naar dat einde… In dat eerste geval had ik bovendien ook de DLC graag aangeschaft. Nu niet. Ik heb mijn portie Assassin’s Creed: Valhalla wel gehad!

+ audiovisueel sterk

+ toffe setting

+ aanvankelijk veel variatie

– veel te groot

– veel te makkelijk

– teleurstellend ‘einde’

SCORE: 7.0

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
39 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LeegBlikjeWater
2 jaren geleden

Uitstekende review.

Naarmate ik Valhalla meer speelde werd het meer van hetzelfde. En datzelfde was nogal zwak. Valhalla heeft een van de zwakste verhalen in een AC game ooit.

Je bent nooit een assassin. Het enige wat je doet is dom allies maken zonder reden. En het einde wordt afgedaan als een tussenstukje zonder credits. Denkende dat je nog een laatste gebiedje moet wat gewoon weer hetzelfde riedeltje is.

LeegBlikjeWater
2 jaren geleden

Het begin was leuk inderdaad. Maar al heel snel krijg je door dat er een bepaalde structuur in zit dat zich elk gebied herhaalt. Dus uiteindelijk werd het meer een chore ja

Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Ik kan mij heel goed vinden in deze review.

Overigens veels te groot of veels te lang vind ik bij mij persoonlijk toch al een probleem. Vaak als een game 100 uur of meer duurt ben ik ergens halverwege mijn intresse al verloren.

Het probleem is tegenwoordig ook een beetje dat zoveel games zo groot en lang duren, dat als je gewoon je dagelijkse dingen hebt zoals werk, school, gezin of wat dan ook er geen doorkomen aan meer is.

Ik verbaas me dan ook heel vaak als bekend is dat een game maar 10 of 20 uur duurt er zoveel kritiek is of er wordt gezegd dan is de game zijn geld niet waard.

Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar ik vind het vaak juist een verademing dat ik weet dat ik er in 10 a 20 uurtjes doorheen kan wezen.

En als dat 10 of 20 geweldige uurtjes zijn is het voor mij een 40 of 60 euro zeker wel waard en helemaal als de game dan ook nog een goede replay waarde zou hebben.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Gourami
Dokter Caspari
2 jaren geleden

Netjes geschreven hoor, heb het in één ruk uitgelezen. Ik ben het ook helemaal met je eens, volledig. Ben je van plan een grote wereld te maken? Vul deze dan met toffe content. Icoontjes verstoppen, kisten met kleine beetjes geld of generieke schatten rondstrooien en gegenereerde quests toevoegen is niet de manier. Je hebt als speler dan namelijk meer te doen, niet zozeer meer plezier. Zodra ik in een game doorkrijg dat ik keer op keer dezelfde shit in een grote spelwereld tegen ga komen, dan haak ik af en heb geen interesse deze verder te onderzoeken.

Zelda BotW bleef je keer op keer verrassen met locaties en nieuwe bezienswaardigheden. RDR2 wierp je spontaan verhaallijnen in de schoot die echt boeiend waren om te volgen, ik heb de hele wereld uitgeplozen om er maar geen één te hoeven missen. The Witcher heeft genoeg gebieden die je aan het begin gewoon niet aan kunt, deze blijven interessant ‘want wat houdt dit gebied verborgen?’. De spelwereld houdt je aan het lijntje want je weet dat je ooit wel sterk genoeg zult zijn. Je weet namelijk niet of het de moeite waard gaat zijn, want TW3 kan je soms verrekte goed belonen met grondstoffen of nieuwe armor of wapens die letterlijk uniek in zijn soort zijn.

In AC weet ik dat ik keer op keer dezelfde shit tegen ga komen, exploreren is voor mij dan op een gegeven moment klaar. Verras je speler op zijn tijd, beloon hem/haar voor onderzoek. Doe je dit, dan zullen ze jouw hele spelwereld uitpluizen. AC is te voorspelbaar en boring wat dat betreft.

YannickRoozen
YannickRoozen
2 jaren geleden

Kan me redelijk vinden in je recensie. Echter val ik zelf meer over het “audiovisuele” aspect.
Deze game is op het gebied van audio zo ongelofelijk ondermaats, dat dat de reden was voor mij om niet verder te gaan met de game. Nou ben ik hierin bovengemiddeld kritisch ( hifi is na gamen mijn grootste hobby ) Origins klinkt overigens wel vrij goed op mijn set. Maar in Valhalla klinkt alles zo ontzettend vlak. Wapen effecten laten 0 indruk achter, in ghost of Tsushima hoor je je zwaard “echt snijden” , hoor je het geluid van metaal op metaal. Maar Deze game was voor mij echt een flinke downgrade op gebied van audio.
Iemand anders die zich hier aan stoorde? Audio weet zich steeds minder vaak terug te vinden in de gemiddelde review , maar is voor mij altijd erg belangrijk ook in een game.

rpenning
rpenning
2 jaren geleden

Ik heb de game gespeeld voor zo’n 25 uur en toen was ik er al klaar mee. Ik dacht weer zo’n Assassin’s Creed waar je geen Assassin speelt!!
Ze hadden dit beter viking the game kunnen noemen in mijn ogen. De combat vond ik erg saai en indd wat sommige zeggen echt super makkelijk zelfs op hard. En dit is net zoals odysey een te grote wereld met saaie Quest, dat is ook niet verrassend als je een game maakt die timesavers verkoopt like wtf!! En dat je evenveel armor sets in de transaction store hebt als in de game. En was eerder altijd die hard fan van Assassin’s Creed maar de laatste paar games zijn echt super slecht in mijn ogen.

Mister Frowdo
2 jaren geleden

Met veel plezier je review gelezen! Ik ga zeker akkoord met je score. Als ze de game niet zo zouden rekken met nutteloze toevoegingen zou het inderdaad een stuk beter zijn.

De Assassin’s Creed games zijn voor mij altijd leuke games geweest, maar ze zijn niet zoals sommige andere meesterwerken. Het is jammer dat Ubisoft altijd kwantiteit boven kwaliteit verkiest.

Desalniettemin erg genoten van deze game. Ook wat in uurtjes in gestoken. Maar inderdaad, het voelt soms al “werken” als je een AC-game speelt. Ik blijf een fan van het franchise, maar ik kan de reeks niet ophemelen omwille van de redenen die je opnoemde. Ik hoop ten zeerste dat Ubisoft de tijd neemt om een nieuwe next-gen AC-game te ontwikkelen die de verwachtingen overstijgt. Liefst een grote stad op schaal zoals in Unity, dat mis ik de laatste tijd wel in hun games. Ik zou echt graag een keertje Venetië, Rome of Moskou op ware grootte willen verkennen. 🙂

Ach ja. Leuk geschreven! 😉

Mister Frowdo
2 jaren geleden

Haha, ik snap het!

Ik koop de meeste delen ook wel op de eerste dag, hangt een beetje af van de setting. Hopelijk zijn de geruchten over een volgende middeleeuwse AC-game niet waar, want dan hoef ik ‘m niet meteen te spelen. Anderen hopen op Japan, maar na Ghost of Tsushima, die ik persoonlijk nogal overroepen vind, heb ik daar niet zo’n zin in.

Trofeeën verzamelen doe ik meestal niet zo, tenzij bij de PlayStation Exclusives. Dan wil alles ontdekken in die game. Bij een Assassin’s Creed is het voor mij persoonlijk een mogelijke frustratie niet waard. 🙂

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Mister Frowdo
Erik07
Erik07
2 jaren geleden

Mooie review! Volledig mee eens. Ik heb ontzettend genoten van Valhalla, maar ik heb momenten gehad dat ik de schijf wel doormidden kon breken. Er is geen enkele game waarbij ik zoveel vastlopers heb gehad (op ps4, en later ook op ps5)

LeegBlikjeWater
2 jaren geleden

Niks gamebreaking gehad hier op PS5 ook. Wel een maand moeten wachten op 1 gebugde side quest die ik als laatste moest voor de platinum trophy. Uiteindelijk hebben ze het wel gefixt dus ik klaag verder niet.

LeegBlikjeWater
2 jaren geleden

Ik ga nooit meer vissen.

aupslegend
aupslegend
2 jaren geleden

Je legt de vinger wel echt precies op de zere plek! Ik heb er nu 80 uur in zitten en ik ben de game nu al zo zat! Het voelt echt als werken. Door jou review heb ik besloten om hem te laten voor wat hij is. Het voelt allemaal als zo’n enorme verplichting (eigen schuld, I know).

Toevallig vandaag resident evil 8 gekocht. Hier dacht ik ook over, nee veel te kort, dit moet ik niet doen. Maar nee, beter een krachtige 15 uur en met plezier er aan terug denken -wat ook van onderschat belang is- dan vol frustratie steeds maar hetzelfde doen.

aupslegend
aupslegend
2 jaren geleden

Ja, het begin heb ik wel echt van genoten! De eerste keer in Noorwegen en vervolgens de eerste stapjes in Engeland. Ik voelde me een echte “Ragnar”. Dus ik kijk wel met plezier terug. Maar de lengte….

Luigi1985
2 jaren geleden

Mooie review. Ik heb ooit de eerst AC gespeeld en die vond ik niet zo tof dus daarna nooit meer iets van aangeraakt. Het staat me sowieso een beetje tegen dat er ieder jaar een deel wordt uitgepoept. Dan word ik al een beetje argwanend.

Maarja ik mag niet oordelen want ik heb t nooit gespeeld. Voor mij geldt iig dat een game alleen lang mag zijn als t de kwaliteit hooghoudt en zo te lezen doet Valhalla dat niet overal. Klinkt alsof ze veel willen, maar alles net niet goed genoeg doen. (Ik heb ook andere reviews gelezen).

GrandTheftComment
GrandTheftComment
2 jaren geleden

Beetje laat maar wou tof ff toevoegen dat ik dit überhaupt vindt van Ubisoft games.

Ze hebben allemaal hetzelfde sausje Far Cry, Creed en Watch Dogs.

Supergrote map verspreid daar 7miljoenen iconen in waarvan 6 verschillende, klim in een toren om wat meer details van de map te zien.

Rinse and repeat.

coola
2 jaren geleden

Leuke review. Alleen ieder natuurijk zo zijn eigen mening.

Ik hoop nog steeds dat als ze AC ancient rome maken ze het Romeinse rijk bijna 1:1 namaken.

Over het moderne gedeelte ben ik het overigens niet eens. Voor mij is juist die rode draad met Isu het grootste selling point van de franchise.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door coola
Erik07
Erik07
2 jaren geleden
Antwoord aan  coola

Zeker, AC in Rome = instant buy

Dokter Caspari
2 jaren geleden
Antwoord aan  coola

Het moderne gedeelte is voor mij letterlijk hetgeen dat mij weerhoud om de games opnieuw te spelen. Ze zijn zo saai, zo verplicht en voelen aan als reclameblokken. Prima dat jij er plezier uithaalt, ik daarentegen heb grote grote haat tegen dit onderdeel van de franchise. De games hadden van mij gewoon games in verschillende tijdperken mogen zijn waarbij je een assassin speelt. Deze verhalen hadden van mij ook helemaal los van elkaar mogen staan. Er zijn zoveel AC’s dus dit maakt de instapdrempel voor mij minder hoog. Sommige titels binnen de franchise vragen wel van je om enkele andere games gespeeld te hebben wil je de verhaallijn echt volledig begrijpen. the Witcher heeft hetzelfde probleem.

coola
2 jaren geleden

Laten we het houden op verschillende meningen. Ik vind het Isu gedeelte ( wat een integraal onderdeel is van het overkoepelende verhaal) van Valhalla echt sterk. De link met het einde van AC 2 en Revelatations is echt heel goed gedaan, in deel 2 heeft Minnerva het over de ramp die er aan zit te komen en in Valhalla zie je Gunlodr oftewel Minnerva bezig zijn met hoe die ramp af te wenden. De puzzelstukjes vallen imho allemaal op hun plek.

En, en ik zit dit maar in spoilers

Spoiler
het stukje met desmond en het feit dat je uit eindelijk als Basim speelt en dus nog steeds leeft in de 21ste eeuw vind ik lore technisch logisch overkomen
ik vind dan ook dat het moderne gedeelte een erg interessante richting in is geslagen en ik ben benieuwd hoe het verder gaat in de wrath of the druids DLC.

In de je moet A volgen om H te snappen discussie verschil ik qua mening ook heel erg met andere mensen. Ik vind het persoonlijk namelijk een goede ontwikkeling dat je om het totaal plaatje te kunnen volgen de games moeten spelen , de film moet kijken en de boeken en comics moet lezen. Van mij mogen meer franchises dat gaan doen.

coola
2 jaren geleden

[ Spoiler] [ /spoiler]

Alleen dan zonder de spaties na de [

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door coola
coola
2 jaren geleden

Ik zal het proberen uit te leggen met de kennis die ik heb van de serie.

Allereerst

Spoiler
volgens mij komt het door hoe Basim vast gegrepen is door die “klauw”

Het tweede punt

Spoiler
alles wat je ziet van de isu is echt gebeurd Is geen illusie

Derde punt

Spoiler
hem daar levend gevangen houden is een erger lot dan dood gaan. En Eivor had nooit kunnen verwachten dat Basim h honderden jaren later vrij zou komen en nog zou leven. Had Layla er niet geweest met de staf van hermes dan had Basim dood geweest En was er dus geen gevaar in Eivors ogen

Vierde punt

Spoiler
Rebecca en Shaun vertrouwen Basim niet echt maar ze wantrouwen de isu ook niet en zover zij en wij weten werkt Basim niet samen met de Templars/abstergo

En ten laatste

Spoiler
sinds black Flag is het niet meer nodig om een afstammeling te gebruiken. Als je dna van een skelet kan halen ( zoals bij Eivor en ook Bayek in origins het geval is) kan iedereen het leven van de gene waar de dna van gehaald is herleven

coola
2 jaren geleden

Spoiler
ik moet me zelf corrigeren. De wolf en de blauwe Isu ook zijn wel een “illusie” maar wat er gebeurt is wel echt gebeurd. Loki a.k.a. Basim heeft een kind verwekt een kind dat uit eindelijk Odin zal vermoorden aldus de profetie. Dit alles word gerepresenteerd áls de viking mythologie zoals wij die in het echt kennen.

Over die staf, het is een piece of eden die de drager er van een lang leven geeft, Daarom ging Kassandra pas dood in 2018 terwijl ze in 480 bc al 25 was

Word een legende in Hood: Outlaws and Legends

CD Projekt schakelt modders in voor next-gen versie The Witcher 3