in

Review: Mugen Souls Z


Het doel van een review is om mensen te informeren of een game wel of niet aan te raden is. Het was dan ook een rare gewaarwording toen ik mijzelf tijdens het schrijven van deze review erop betrapte dat ik niet kon verklaren waarom ik aan Mugen Souls Z begonnen was. De originele game had immers behoorlijk grote minpunten en de DLC liet hiernaast een bijzondere nare smaak achter. Maar dankzij dit tweede deel in de serie weet ik nu eindelijk wat mij eerder heeft doen besluiten om het origineel weer op te pakken. Laten we echter niet op de zaken vooruitlopen…

Wanneer ons tweede avontuur in dit universum begint, doet Chou-Chou exact dat wat ze besloot aan het einde van het eerste deel: ze reist naar een ander sterrenstelsel om daar de planeten over te nemen als de ‘’Undisputed God of the Universe’’. Helaas voor de rozeharige narcist wordt er echter al snel roet in het eten gegooid. In dit sterrenstelsel is de God namelijk gesplitst in twaalf delen, die zich hun verenigen met behulp van een doodskist die goddelijke krachten absorbeert. En in exact dat geval komt ze terecht, waardoor ze het overgrote deel van haar krachten én lengte verliest.

Een frisse start

Met Chou-Chou is deze staat is ze niet meer in een positie waarin ze kan optreden als hoofdpersoon. Voor dit vervolg is die rol daarom weggelegd voor Syrma, een van de twaalf Goden van deze planeten en degene die Chou-Chou’s krachten heeft ontvangen. Die is echter allesbehalve een geboren leider. Onze minimegalomaan gebruikt haar daarom als haar persoonlijke paard en geeft commando’s vanaf haar hoofd. Dankzij deze plotlijn kunnen nieuwe spelers op een natuurlijke wijze de ridicule gameplay-concepten leren waar Mugen Souls op gebouwd is, terwijl diegene die over zijn komen waaien van het eerste spel kunnen genieten van alle knipogen en verwijzingen in het verhaal.

Dit concept heeft overigens een tweede voordeel: het polijsten van bestaande mechanics. Want omdat Syrma’s eigen krachten zich gemengd hebben met die van Chou-Chou, werken dingen net iets anders dan in zijn voorganger. En in veruit de meeste gevallen is dat een goed iets.

Vreemde regels

Hetgeen waar Mugen Souls (en in het verlengde ervan Z) zich mee onderscheidt van andere JRPG’s, is dat het verslaan van vijanden in vrij standaard turn-based combat met strategische positionering van je party feitelijk zelden het doel is. In plaats daarvan probeer je ze te charmeren, waarna je ze met je goddelijke krachten kunt omvormen tot slaven genaamd Shampuru, die jouw krachten op hun beurt weer op verschillende manieren boosten. Maar natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde smaak in vrouwen. Daarom is een andere gave van Chou-Chou en Syrma de kracht om van vorm te wisselen. Daarmee neemt ze een ander uiterlijk en een andere persoonlijkheid aan, die ze kan aanwenden om alle harten te veroveren. Deze acht vormen – narcist, sadist, masochist, bipolair/tsundere, hyperactief, afwezig, kortaf en sierlijk – dienen bovendien als de elementen van het spel. Zo gebruiken monsters met een sadistische affectie vuur, maar zijn de hyperactieve soorten gelieerd aan wind.

Wanneer de Syrma / Chou-Chou-combi aan zet is, kun je er dus ervoor kiezen om te transformeren naar een vorm naar keuze om monsters op het veld te charmeren. Dit doe je door een drietal acties te kiezen die, afhankelijk van de smaak van de vijand en diens gemoedstoestand, invloed uitoefenen op een drietal metertjes. In de vorige game was dit voor een groot deel een kwestie van trial-and-error, dat verder bemoeilijkt werd door strenge limiteringen op de transformaties. Maar in Z is dit drastisch verbeterd. Je enige limiet is nu dat je eens per beurt kunt transformeren en wanneer je jouw charmeoffensief start krijg je een duidelijke voorspelling van wat jouw acties uithalen en hoe groot de kans is dat ze falen. Dit maakt het farmen van Shampuru of voorwerpen, hetgeen nodig is als je ergens wenst te komen in het spel, een stuk efficiënter én minder vervelend.

Deze verbeteringen zijn ook voelbaar in andere mechanics, zoals het overnemen van een gebied om de planeet te veroveren. Je ziet nu op de kaart op welke plekken je moet zijn en je krijgt een stuk duidelijkere hints over wat van je verwacht wordt, waardoor een guide erbij zoeken niet langer nagenoeg een vereiste is. En zelfs de mini Peon Ball en reguliere Peon Ball hebben een oppoetsbeurt gekregen. Als je nu een vijand weet te charmeren kun je de vrijgekomen energie gebruiken om aan te vallen, te healen of je team verschillende boosts te geven, terwijl je jouw minions ook kunt gebruiken in een verwoestende superaanval die je enkel kunt gebruiken als aan specifieke eisen wordt voldaan. Deze kracht kan ook opblazen in je gezicht, maar omdat je nu veel makkelijker kunt charmeren, hetgeen de kans hierop verkleint, is dat niet meer een kwestie van net pech hebben. Je gaat hierdoor een stuk sneller door het verhaal heen.

Blokkades

Omdat Compile Heart zich dit ogenschijnlijk ook leek te beseffen, hebben ze blokkades opgeworpen die voorkomen dat je op een luie zaterdag door het verhaal heen bent. Deze nemen de vorm aan van Planet Spots, de eerdergenoemde plekken waarmee je een gebied kan veroveren. Deze vereisen namelijk met regelmatig een zeldzaam voorwerp waarvoor je het huidige gebied moet verlaten of een X-aantal verslagen vijanden dat doorgaans een stuk hoger ligt dan wat je met reguliere gameplay bij elkaar gesprokkeld hebt. Met name richting het einde van het spel kan dit dan ook zorgen voor uren extra grinding, hetgeen de levensduur wel verlengd, maar de ervaring zeker niet ten goede komt. Gelukkig is het verhaal echter slechts de introductie van het spel.

Hoewel Mugen Souls Z komt van Compile Heart, de makers van games als Hyperdimension Neptunia, Dragon Star Varnir en Omega Quintet, is er ook bijgedragen door het Disgaea-team van NIS. Deze invloed zie je het sterkste terug in de post-game, waar de levels en stats absurde vormen aannemen en grinden hetgeen is dat de klok slaat. En met dat bruggetje gaan we door naar het onderwerp van mijn vorige artikel op deze website…

DLC

In dit artikel heb ik geprobeerd om, net als het ontwikkelteam, zowel zij die onbekend zijn met de serie als terugkerende spelers op hun wenken te bedienen door zowel uitleg te bieden als vergelijkingen te trekken. Maar voor dit deel van de recensie kan ik niet anders dan verwijzen naar degene die hem voorging om grote stukken herhaling te voorkomen. Mocht je het willen, dan kun je die hier lezen.

In dat artikel beschreef ik hoe Compile Heart DLC verkocht die verhulden wat voor een grindfest Mugen Souls eigenlijk was. Door ons in principe shortcuts aan te smeren werd de game een stuk aangenamer om te spelen, maar dat riekte naar praktijken die we vandaag de dag associëren met microtransacties. In Z pakt men het beter, maar tegelijkertijd ook slechter, aan.

Om te beginnen met goed nieuws: er zijn bergen gratis DLC die je op weg helpen en de grind is zelfs zonder veel minder dan dat het was in het eerste deel. Waar die makkelijk in de honderden uren kon lopen, kun je Mugen Souls Z met enkel de gratis DLC onder de honderd uur voltooien met een Platinum Trophy. Maar er is ook slecht nieuws.

Wie namelijk niet zolang wilt grinden, zal noodgedwongen wederom moeten uitwijken naar tientallen betaalde DLC die je zaken als wapens en outfits geven. En wanneer je ze allemaal wilt kopen, kosten ze meer dan de game zelf ooit heeft gekost. Het is een stuk minder erg dan het was bij het eerste deel, maar het feit blijft dat je veel betaalt maar weinig ervoor in ruil krijgt. Dus nog altijd proef je de microstransacties, want dat zijn ze feitelijk gewoon.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Xbox – Deel 2

Q-n-A: Wat is jouw ‘holy grail’-wannahave op gamegebied?