in , , ,

Review: Outcast Second Contact

In 1999 kocht ik van het geld van mijn bijbaantje mijn eerste eigen pc. In die tijd mocht je bij zo’n aankoop een spel uitkiezen. Mijn oog viel op Outcast, waar ik nog nooit van had gehoord. De doos zag er mooi uit, dus doe die maar. Dit bleek een goede gok, want het is een van mijn favoriete spellen ooit geworden.

In Outcast ga je als Cutter Slade met een klein team door een portaal naar een andere wereld. Daar moet wat worden gerepareerd, omdat anders de aarde vergaat. Eenmaal in de andere dimensie raak je de teamleden kwijt en uiteraard aan jou de taak om de wereld te redden en ondertussen jouw team weer te vinden. Hiervoor heb je vijf heilige voorwerpen nodig en de lokale bevolking (Talans) helpt je maar al te graag. Zij zien Cutter als de “Ulukai” wat savior betekent.

Klinkt wellicht allemaal niet zo heel spectaculair, maar dat was het wel. Zeker in 1999. Het spel heeft grote open gebieden die met elkaar zijn verbonden door “daokas”. Dit zijn portals die zo uit stargate zijn gejat. Elk open gebied heeft zijn eigen stijl, thema en problemen. De ooit vredige wereld heeft een dictator Fae-Rhan, die zijn soldaten het de Talans moeilijk maakt. Wat ik een hele toffe mechanic vind, is dat de Talans helpen zichtbaar effect heeft op de wereld.

In de ene wereld wordt er rijst verbouwd voor de soldaten. Wanneer je de Talans helpt in die wereld, dan stoppen zij met verbouwen. Dit maakt de tegenstanders zwakker. Als je in een andere wereld de belasting voor soldaten soldij verstoord, dan worden de aantallen tegenstanders minder.

Het spel speelt als een third person shooter en zeker niet op het niveau van een gta of gears. De animaties van de characters zijn ook niet best. Toch heeft mij dat nooit dwars gezeten. Ik werd de wereld ingezogen en moest deze gewoon redden en alles over hun cultuur weten. Dit komt voor een groot deel door de voice acting. Elke Talan wil je alles vertellen over hun wereld en dit is heel over de top ingesproken allemaal. Cutter zelf is overduidelijk geïnspireerd op de foute jaren 80 helden en maakt aan de lopende band sarcastische opmerkingen. Het verhaal blies mij destijds helemaal omver, met plotwendingen die ik niet zag aankomen.

De muziek van Outcast verdient een eigen alinea in deze review, want wat is die geweldig. Gecomponeerd door Lennie Moore en ingespeeld door het Moscow Symphony Orcherstra doet de muziek echt niet onder voor het werk van Hans Zimmer of John Williams. Ergens ontdekte ik een keer dat de cd-rom in de cd-speler kon worden gestopt en dan de soundtrack speelde. 20 jaar lang heb ik met de cd-rom in het verzamelmapje van cd’s in mijn auto’s rond gereden.

 

In 2017 is er een remake gemaakt met de naam Outcast: Second Contact. Het verhaal en gameplay zijn hetzelfde gebleven als in het origineel. Vooral de graphics zijn enorm verbeterd en daarnaast wat kleine aanpassingen hier en daar. Dit is de beste versie van een van mijn favoriete spellen.

Het vervolg is ook net uit en daar ben ik net aan begonnen. Alles is anders in het tweede deel, maar toch ook weer niet helemaal. Ik denk dat ik weer verliefd word op die wereld, dus verwacht ook daar nog een review over.

9/10

+ muziek

+ humor

+ world building

– verouderde animaties en combat

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
28 dagen geleden

Thanks voor je review! Ik had zelf nog nooit van deze game gehoord totdat laatst deel 2 uit kwam. Het klinkt wel interessant. Heb even snel het filmpje op Steam gekeken en zag wat ik via legale key sites ene pc versie voor 1,50 kan halen van de remaster. Dus denk dat ik die nog wel haal om een keer te proberen.

Rainking
28 dagen geleden
Antwoord aan  Lavalera

Er is ook een demo van de nieuwe game.

Luigi1985
27 dagen geleden

Mooie review. Ik ken het spel ook helemaal niet.

Stelling van de week: Ik speel games vaak op een hoge moeilijkheidsgraad

Wat spelen we dit weekend? 23 en 24 maart