in , , ,

Review: Toren (PC)

Hoe ga je schrijven over een game waarvan je je, na het zien van de credits, afvraagt wat je in hemelsnaam gezien hebt? Dat is het dilemma waar ik voor kwam te staan toen ik het einde zag van Toren. En ja dat is de naam van een toren…

Deze toren werd in een ver verleden gebouwd onder leiding van een krachtige magiër. Met zijn statuur zou de mensheid de macht krijgen over de lucht en naar letterlijke en spreekwoordelijke nieuwe hoogtes kunnen klimmen. De zon, een schijnbaar bewuste entiteit in deze wereld, strafte de mensheid voor zijn arrogantie. Het gevolg is een wereld die onder diens constante straling gebukt gaat en geterroriseerd wordt door een draak.

Oké dan

Binnen dit verhaal ben jij de Moonchild, een kind dat letterlijk gemaakt is toen de magiër de maan uit de lucht plukte. Gedoemd tot een cyclus van constante wedergeboorte, is het jouw lot om de toren te beklimmen, de draak aan de top te vellen en de status quo te herstellen. Althans zo begreep ik het. Hoe zich dit tot uiting brengt, doet mij echter twijfelen.

Wie de screenshots op Steam bekijkt, zou denken dat Toren een action RPG van de lelijkste soort is. Dit is slechts voor de helft juist. De game is inderdaad spuuglelijk, maar kan zich beter een puzzle-platformer noemen, zelfs als ook die noemer niet de lading volledig dekt.

Waar ben ik mee bezig

Wat het dan wel is, is moeilijk te omschrijven. Brainfart is immers geen algemeen geaccepteerd genre. Dat is echter wel hoe het voelt. Gebeurtenissen lijken slechts losjes samen te hangen en ik kon er geen coherent verhaal van maken. Het ene moment beklim je de toren en ontwijk je de aanvallen van de draak en het volgende moment zit je onderwater te platformen om met zout figuren op de grond te maken. Want dit leert je iets ofzo? Zoals gezegd is het kwartje bij mij nooit gevallen, ondanks dat ik het nog geen twee uur lange spel volledig heb doorgespeeld.

Buiten dat is Toren echter ook gewoon niet zo leuk om te spelen. Je doet weinig meer dan rennen van A naar B en de enkele dingen die je doet, zoals klimmen en iets verplaatsen, voelen clunky en oubollig, vergelijkbaar met hoe het spel oogt. Ik begrijp dat dit een indie-titel is en dat de standaarden daarbij lager liggen, maar zelfs als dat in het achterhoofd hou en het bekijkt in het tijdperk waarin de game verscheen, blijft het gevoel dat men zichzelf enorm overschat heeft maar niet meer tijdig de koers bij kon stellen.

Conclusie:

Een onnavolgbaar verhaal, clunky controls en graphics die nergens flatterend zijn, maken van Toren een game die je beter kunt ontwijken. Moet je het om wat voor reden dan ook toch écht zelf proberen, dan ben je er tenminste wel in een paar uur mee klaar

4/10

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 maand geleden

Oké niet gek dus dat ik deze game niet ken. Ik hoop dat deze review andere mensen er van behoedt het te kopen.

CarnifeX
1 maand geleden

Na het lezen van de review nog geen idee wat voor spel het is, maar jij zelf blijkbaar ook niet. Wel heel duidelijk dat ik deze niet moet kopen, dus dat doe ik dan ook niet 🙂

Rainking
1 maand geleden
Antwoord aan  blasterjackson

Jeuj, Toy Commander voor de Dreamcast. Let’s go!

Lavalera
1 maand geleden

Dankjewel voor de review blaster. Weer eentje erbij voor de hot pile of garbage. Deze had ik nog nooit van gehoord.

Ben wel benieuwd hoe je bij dit soort spellen komt. Zitten die in je ontdekkingsrij bij steam of kies je bijv wat random uit wat je interessant lijkt?

coola
1 maand geleden

Eentje om te skippen dus

Rainking
1 maand geleden

Ik heb de naam van dit spel wel eens voorbij zien komen, maar dat is het dan ook. En als ik het zo lees is het maar goed ook dat ik me er nooit in verdiept heb, hahaha. Je bent wel een trooper dat je jezelf door deze meuk heenwerkt. Respect!

Dat karakter bovenaan ziet er qua kleding en haar een beetje uit als Terra uit Final Fantasy VI. Dat was het eerste dat me opviel, lol.

Laatst bewerkt 1 maand geleden door Rainking

Review: Resident Evil Village: een sterke horrormix

Screenshot Sunday #139