in , , , , , , ,

Review: Untitled Goose Game

Hoe kan ik deze meneer zijn thee laten uitspugen? Hoe laat ik iemand zijn eigen spullen opnieuw kopen? Wat moet ik doen om dat spelende kind op te sluiten in de telefooncel? Dit zijn vraagstukken waar een normale gans zich niet mee bezighoudt. De gans die de hoofdrol vertolkt in Untitled Goose Game doet dat wel. Hij lijkt namelijk de grootste galbak van de buurt en doet niets liever dan de orde verstoren en mensen het leven zuur maken. Het goede nieuws is dat jij hem erbij mag helpen.

HIlariteit alom?

Untitled Goose Game verscheen al in 2019. De trailer van de game was ontzettend grappig. Het loopje van de gans, het gehonk en het feit dat hij met spullen van Jan en Alleman aan het sjouwen was, deed hem een ware etterbak lijken. Een game om in de gaten te houden, want een prijskaartje van bijna twintig euro weerhield me ervan het direct te kopen. De game is namelijk erg kort en ziet er een klein beetje uit als een gratis flash game die je vroeger in de dode uurtjes op de middelbare school speelde. Desalniettemin scoorde het spel overal hoog en heb ik regelmatig in de Nintendo Eshop gekeken of ie al in de aanbieding was. Enkele weken terug was het eindelijk zo ver: een tientje. Eigenlijk vond ik het nog prijzig, maar ik besloot uiteindelijk toch overstag te gaan.

Zo grappig als het in de trailer is, zo grappig is het spel zelf ook in de beginfase. In de eerste paar minuten kwam direct het slechtste in me naar boven. Ik spoot een tuinman nat, verschafte toegang tot de tuin en ging met gestolen spullen picknicken. Vervolgens jatte ik de hark van de arme man en gooide ik m in het water. Daarna besloot ik m nog even te treiteren door al gakkend naar hem toe te wandelen met opgeheven vleugels en af en toe weer iets mee te nemen of kapot te maken. Hilarisch, maar wel een beetje flauw allemaal, want na het eerste half uur heb ik niet echt veel gelachen meer, omdat zowel de grappen als de opdrachten veelal van hetzelfde zijn tijdens de game.

Afstrepen

In elk van de vier gebieden die de game rijk is, krijg je een to-do-lijstje gepresenteerd en daar staat exact op wat je moet doen. Zorg dat de oude man op zijn kont valt, breek de vaas, sluit de verkoopster op in de garage: je doet dit allemaal door kleine puzzels op te lossen. De puzzels zijn soms voor de handliggend: een hark in het water gooien is niet lastiger dan simpelweg een hark in het water gooien. Echter zijn er ook puzzels waarbij je meerdere stappen moet nemen én zijn er voor bepaalde puzzels meerdere oplossingen. Om ervoor te zorgen dat iemand zijn eigen spullen opnieuw zou kopen, zat ik gelijk in de goede denkrichting. De ‘wie’ en de ‘wat’ had ik al, maar de hoe kostte me toch wel wat tijd. Achteraf bleek wel dat ik met ‘mijn manier’ ook de extra missie voor het gebied had uitgespeeld. Het had dus simpeler gekund.

Een groot aantal puzzels prikkelt je brein wel even, waardoor je niet door het spel heenvliegt. Bij enkele opdrachten was de oplossing zelfs wel een beetje ver gezocht, waardoor je een beetje gefrustreerd raakt. Dat je de game binnen twee/drie uur uit kan spelen, betekent niet dat je het zomaar in één ruk doet. Daarvoor is de game iets te repetitief. Zelf was ik meestal na een sessie van een kwartiertje wel weer even klaar voor een paar dagen.

Etter

Untitled Goose Game had qua uiterlijk gemakkelijk vijftien jaar geleden kunnen verschijnen en dan vonden we het waarschijnlijk nog steeds geen grafisch hoogstandje. Feit is wel dat de getekende omgeving er sfeervol uit ziet. De gans zelf is wel echt de ster van de show. Hij is ontzettend simpel getekend, maar qua bewegen komt hij erg natuurlijk over en het spat er van alle kanten vanaf dat het een grote etter is. Extra leuk is de pianobegeleiding, in een verder muziekloze omgeving, die je hoort wanneer je ‘ganzenkwaad’ uithaalt. Overigens is er ook veel interactie mogelijk met allerlei objecten die je tegenkomt.

Conclusie

Untitled Goose Game heeft zo zijn charmes en laat je zeker in het begin wel even lachen. De grappen blijven wel steeds van hetzelfde kaliber en ook de opdrachten kunnen soms wat repetitief aanvoelen, ondanks het feit dat sommige puzzels wel inventief bedacht zijn. Als je af en toe zin hebt om even kort een ‘geinig’ spelletje te spelen, dan is het misschien iets voor jou. Het is namelijk niet meer en niet minder dan een ‘geinig spelletje’.

Eindcijfer: 6

 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rainking
1 maand geleden

Leuk stukje weer. Ik had ‘m een tijdje terug kort uitgeprobeerd, maar ik kwam er al gauw achter dat het niet zo voor mij was. Terwijl de beelden ervan er altijd wel grappig uitzien, maar soms moet je het zelf even ervaren. Toch snap ik nog wel dat andere mensen dit wel geinig vinden.

TomKauw
1 maand geleden

Tof stuk! Game maakte iets meer indruk op mij, zeker audiovisueel, maar snap je gevoel erbij.

In het kader van Untitled Goose Game is misschien Pizza Possum ook een game om de gaten te houden. Stukje minder kunstig, lijkt het, maar grofweg dezelfde ongein als coöperatief partyspel.

TomKauw
1 maand geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Ja haha, er kwam ook echt geen negatieve vibe vanaf, bedoelde meer dat het bij mij persoonlijk veel zwaarder meewoog, in de positieve zin dan. Vond het zeker met de maquette-achtige stijl en de interactieve pianobegeleiding allemaal best wel kunstig overkomen.

Meen er zelf ooit een ruime 8 op geplakt te hebben. Was destijds denk ik ook vooral omdat het toen echt iets nieuws/anders deed; soort stealth-puzzel, maar dan niet zoals je ‘m gewend bent. Die nieuwigheidsfactor ligt anno 2023 ook wel wat lager, denk ik dan.

Snap om die reden ook heel goed dat dit nu wat meer als een zesje afsteekt. Heel geinig verzetje, maar wat verder uitgezoomd is het niet (per se) een must-play van de afgelopen paar jaar.

aRc
1 maand geleden

Leuke review, dit spel staat bij mij nog op de radar. Heb bewust zo min mogelijk trailers en dergelijke bekeken zodat er geen oplossingen voor specifieke situaties in dit spel al bekend zouden zijn.

Maar begrijp goed dat je gewacht hebt totdat dit spel een wat scherpe afprijzing had, ik zelf hoop dat die over een paar jaar, of bij een bundle zit of voor €5 te koop is.

Eindcijfer 6 is een voldoende, dus dan heeft het wat dat betreft mijn ziens ook geen haast dit spel aan te schaffen.

Kunstschilder1987
1 maand geleden

ik heb een paar keer getwijfeld deze game aan te schaffen, maar de prijs icm de graphics hielden me tegen. je review heeft me overtuigd dat ik goed zat, waarvoor dank!

Als ik moderne platformen bespeel is het doorgaans juist een retro of retro inspired game, dan wel niet een gekke indie game met veel humor of een knipoog concept. Anders gezegd, deze had eigenlijk in mijn straatje moeten passen maar het trok me gewoonweg niet.

Ik ga er dan ook niet aan beginnen, gesterkt door je review. Merci dat je daar de tijd voor nam, dit helpt me enorm met kiezen. :muscle:

Screenshot Sunday #117

Stream Deck Mk1