Laat ik alvast voorop stellen dat ik – ondanks meerdere goedbedoelde pogingen – nog nooit in een sportschool ben geweest, een fitnessroutine nooit langer dan een week heb volgehouden en geleerd heb dat ik te veel van mijn bed houd om ’s ochtends te gaan joggen. Toen Nintendo uit het niets de rpg- -fitnessgame Ring Fit Adventure aankondigde, voelde ik mij dus gelijk aangesproken. Want ja, als er één manier is om mij aan het sporten te krijgen, dan is het door me te doen geloven dat ik met mijn crunches de wereld red.
Put a ring on it
In plaats van je te bekogelen met droge fitnessoefeningen, dompelt Ring Fit Adventure je onder in een ludiek avontuur waarin je met herten door fantasierijke grasvlakten rent, tegen monsters vecht door squats en yoga-oefeningen uit te voeren en aan een magische ring trekt om muntjes en smoothie-ingrediënten op te zuigen – allemaal zodat je de wereld kan behoeden van de kwaadaardige, bodybuildende draak Drago. Daarmee probeert Nintendo iets te doen wat in mijn geval nog niemand was gelukt: sporten leuk maken.
Dit doe je met twee nieuwe accessoires die bij Ring Fit Adventure zijn inbegrepen: de Ring-con, een soort pilatesring waar je een Joy-Con aan bevestigt, en de beenband, waar je de andere Joy-Con in schuift en met klittenband om je been vastmaakt. De Ring-con registreert met hoeveel kracht je aan de ring trekt of hoever je de ring induwt, terwijl de Joy-Con in de beenband berekent hoe hard je op de plaats jogt en in welke positie je benen staan. Op deze manier vertaalt de game jouw bewegingen naar acties in de gamewereld en meet Ring Fit Adventure hoe nauwkeurig je allerlei fitnessoefeningen uitvoert.
Wanneer je aan de avonturenmodus begint stelt de game je eerst een aantal vragen om de moeilijkheidsgraad te bepalen. De verhaalmodus is opgedeeld in tientallen werelden, en iedere wereld bestaat weer uit een aantal levels die je op verschillende manieren (fysiek) uitdagen. De meeste levels laten je over een lineair pad rennen door op de plaats te joggen terwijl je de Ring-con induwt of uit elkaar trekt om respectievelijk windstoten af te vuren of dingen op te zuigen. Soms moet je je knieën hoger optrekken om bijvoorbeeld een trap op te rennen of door een moeras te bewegen, en andere keren moet je roeien alsof je leven ervan afhangt of hang je aan een rails. Je bent in ieder geval altijd in beweging, wat op zich al vrij intensief is, maar dan moet het zwaarste gedeelte nog komen.
Turnen-based gevechten
Je relatief ontspannende marathon wordt namelijk af en toe onderbroken door verraderlijke monsters die je pad kruisen. Op zo’n moment schakelt het spel over naar een turn-based vechtsysteem, waarbij je moet kiezen uit diverse oefeningen uit je samengestelde arsenaal. Kies bijvoorbeeld voor squats en iedere keer dat je door je knieën zakt breng je schade toe aan een monster. Ring Fit Adventure bevat een duizelingwekkend aantal sportoefeningen, die duidelijk gecategoriseerd zijn door middel van kleuren. Geel is bijvoorbeeld voor buikoefeningen, groen voor yoga, en blauw voor je benen. Kies je een oefening met dezelfde kleur als het monster waar je het op gebruikt, dan deel je extra schade uit. Op deze manier moedigt Ring Fit Adventure je aan om alle soorten oefeningen te gebruiken. Je kunt het dus wel vergeten om leg day te skippen.
Voor het verslaan van monsters ontvang je welverdiende fitnesspunten en met genoeg punten stijg je in level, word je sterker en ontgrendel je weer nieuwe oefeningen. Je hebt maar ruimte voor een beperkt aantal oefeningen in je arsenaal en nieuwe oefeningen zijn vaak krachtiger dan je oude, dus door oude oefeningen in te wisselen voor nieuwe blijft het spel vernieuwend en heb je het gevoel steeds sterker te worden. Al moet ik zeggen dat de eerste keer dat ik de oefening ‘planken’ inzette, een bijzonder pijnlijke herinnering is geworden. Wie het meeste uit de game wil halen of een bilblessure wil voorkomen kan het beste investeren in een fatsoenlijke yoga- of fitnessmat.
Sporten voor iedereen
Waar Ring Fit Adventure bijzonder goed in slaagt, is sporten toegankelijk maken. Iedere oefening wordt vergezeld door een voorbeeld, uitgevoerd door je digitale fitnesscoach Treen. Vreemd genoeg laat de game je bepaalde oefeningen altijd met de linkerkant beginnen, waarna je vanzelf wisselt naar de andere kant, maar soms versla je een vijand al voordat je van zijde verandert en wordt de oefening afgekapt. Als gevolg voer je deze oefeningen bovengemiddeld vaak met maar één kant van je lichaam uit. Het zou logischer zijn als je steeds met een willekeurige kant begint om je lichaam gelijkmatiger te trainen.
De game vraagt je regelmatig of je de moeilijkheidsgraad een graadje wil verhogen of verlagen, en controleert na afloop van je sessie of de gemaakte aanpassing beviel. Ook checkt het spel of je voldoende drinkt, of dat je misschien wil stoppen voor vandaag en door wil naar de cooling down. De rekoefeningen die je bij de cooling down uitvoert zijn overigens ook afgestemd op het soort oefeningen die je hebt uitgevoerd. Ring Fit Adventure zit vol met dit soort kleine details die je het gevoel geven dat je op een verantwoordelijke en comfortabele manier kan sporten, zonder iets te ‘moeten’ of bang te moeten zijn voor een blessure.
Mocht je toch een blessure oplopen, of heb je bijvoorbeeld zwakke knieën of een handicap, dan kun je dit via de opties aangeven. Het is daardoor mogelijk om het rennen geheel uit te schakelen, of bepaalde handelingen te vervangen door een druk op een knop. Ben je bang om je onderburen te storen met je gestamp, dan is er zelfs een optie om ‘stil’ te rennen. In plaats van te joggen beweeg je dan gewoon op en neer met je lichaam om door de spelwereld te rennen. Het is lofwaardig dat Nintendo een fitnessgame heeft ontwikkeld die ook toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking.
De Ring-con en beenband werken daarnaast buitengewoon accuraat en geen enkel moment heb ik problemen gehad met de besturing. Het enige waar ik sporadisch last van heb, is dat de beenband gaat afzakken als je een gladde sportbroek aan hebt, en je die dus af en toe weer omhoog moet trekken. Ik heb geprobeerd de klittenband nog strakker vast te zetten, maar dan kreeg m’n been niet genoeg bloed, dus dat was ook niet de oplossing.
Snelle workout
Naast de avonturenmodus (waar je wel een paar maanden mee zoet bent) bevat Ring Fit Adventure ook nog een minigamemodus waarbij je op een leuke manier highscores probeert neer te zetten met allerlei maffe (en intensieve) spelletjes, wat erg doet denken aan Wii Fit. Heb je even geen tijd of zin in alle poespas rondom de avonturenmodus, dan kun je ook met de no-nonsense Tests of de Sets aan de slag. Met Tests doe je in rap tempo oefeningen om specifieke spiergroepen te trainen, terwijl je met Sets aan je lichaam werkt en je eigen trainingsregime invult. Wil je bijvoorbeeld aan je buik werken, dan schotelt de game je een zwik oefeningen voor die hierop focussen, waar je vervolgens je eigen workout mee samenstelt.
Na twee weken lang gezwoegd te hebben kan ik uiteraard nog niet zeggen of Ring Fit Adventure echt werkt. Wat ik wel weet is dat Ring Fit Adventure in iets is geslaagd wat geen enkele andere sport, game of activiteit heeft kunnen doen: mij al twee weken lang aan het sporten krijgen, mij echt helemaal de peentjes laten zweten én mij dit met plezier laten doen. Ik vind het oprecht jammer wanneer ik een dag moet overslaan vanwege spierpijn, wat echt een behoorlijke prestatie is van Nintendo.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat Ring Fit Adventure geen op maat gemaakt fitnessprogramma is en niet gemaakt is om mee af te vallen, maar je daar wel bij kan ondersteunen. Verwacht dus geen gewichtsdoelstellingen zoals in Wii Fit of dieetsuggesties (wel voedingstips), maar wel een ontzettend vermakelijke game die je flink in het zweet werkt en je net dat duwtje in de rug geeft voor een gezondere levensstijl. Die kilootjes vliegen er dan vanzelf af.
Ring Fit Adventure is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch met een adviesprijs van €79,98. Hierbij zijn de Ring-con- en beenbandaccessoire inbegrepen.