in

Road to Red Dead – Het verhaal van Red Dead Redemption


Hoe vredig de eerste minuten ook zijn, de opening van Red Dead Redemption staat om een of andere reden in ons geheugen gegrift. Een typische stoomboot uit 1911 legt aan in de bruisende stad Blackwater, waar ex-bandiet John Marston aan land komt met twee federale agenten. Hij heeft gekozen om zijn verleden achter zich te laten, niet wetende dat het daadwerkelijke avontuur nog moet komen.

Red Dead Redemption

Oude vrienden

Al gauw kom je te weten waarom Marston besluit afstand te nemen van zijn slechte daden. Zijn collega’s uit de bende van ‘Dutch’ van der Linde lieten hem voor dood achter na een mislukte bankoverval. Hier en daar hint de game ernaar dat Marston in conflict raakte met Dutch vanwege zijn grootheidswaanzin, waardoor ook de verstandhouding met de anderen ernstig verslechterde. Agenten Edgar Ross en Archer Fordham maken hier handig gebruik van door Marstons zoon Jack en zijn vrouw Abigail gevangen te nemen en hem te dwingen zijn oude maten op te sporen.

Met name Bill Williamson staat hoog op het verlanglijstje, vanwege het feit dat hij een eigen bende is gestart die zich schuilhoudt in een fort vlakbij het dorpje Armadillo. John vindt hem vrij rap, maar wordt neergeschoten voordat hij zijn oude maat kan inrekenen. Wonder boven wonder overleeft Marston de verwonding en een boerin, Bonnie McFarlane, helpt hem weer op de been. John houdt zich een tijdje bezig met konijnen vangen en koeienhoeden, totdat Williamson ontdekt dat hij nog leeft en het merendeel van de boerderij in de hens steekt. John weet de aanval af te slaan, waarna hij een plan smeedt met marshal Leigh Johnsson om de bandiet voor eens en voor altijd uit te schakelen.

Red Dead Redemption

Verraad in Mexico

Hiervoor verzamelt John een aantal zeer memorabele personages, waaronder de sluwe zakenman Nigel West Dickens, de dronken Ier Irish en grafrover Seth. Het is een hilarisch team dat erin slaagt Williamson bende uit te roeien, maar de man zelf blijkt al lang gevlucht te zijn naar Mexico. Hier houdt hij zich schuil bij Javier Esquella, een ander ex-lid van Dutch’ bende. In Mexico raakt John betrokken bij de oorlog tussen de Mexicaanse overheid en rebellen, die hij beiden noodgedwongen te hulp schiet. Kapitein Allende en zijn rechterhand De Santa in ruil voor meer informatie over zijn doelwitten, en rebel Abraham Reyes vanwege het onrecht dat hem wordt aangedaan.

Uiteindelijk verraadt Allende Marston, maar wordt hij op het nippertje gered door Reyes en zijn rebellen. Samen sporen ze Javier Esquella op, die de speler na een grote schietpartij kan doden of inrekenen. Esquella verklapt dat het kapitein Allende is die Bill Williamson onder zijn hoede houdt, wat verklaart waarom Marston is verraden. Marston zoekt de twee op en weet zowel Allende als Williamson te doden na een spannende achtervolging. Eind goed, al goed.

Red Dead Redemption

Een tragisch einde

Of toch niet? Na het vermoorden van Williamson krijgt Marston van de agenten Ross en Forham te horen dat niemand minder dan Dutch van der Linde weer is opgedoken. Met zijn vrouw en kinderen nog steeds gevangen door de overheid heeft de cowboy geen keuze om ook achter zijn voormalig vaderfiguur aan te gaan. Hier begint de meest persoonlijke zoektocht uit de game, want inmiddels is gebleken dat Dutch John heeft opgevoed na de dood van zijn ouders. Red Dead Redemption 2 vertelt het verhaal over het einde van deze periode, wanneer de bende wordt opgejaagd door de overheid en de loyaliteit van sommigen in twijfel wordt getrokken.

Met behulp van het leger wordt Dutch gevonden. John ontmoet hem aan de rand van een klif. Het laatste gesprek tussen John en Dutch vertelt ons een hoop over het wereldbeeld van de leider en waarom hij zich verzet tegen de samenleving. Volgens hem beperkt de moderne wereld de vrijheid van individuen zoals hij, en hij zal zich tot het einde verzetten. Dat einde komt wanneer Dutch zichzelf van de rots gooit en John zijn vergelding krijgt.

Zoals afgesproken worden Jack en Abigail bevrijd en begint dan eindelijk het vredige leven. Vergezeld door de mopperige Uncle, die zijn bijnaam kreeg toen hij nog in Dutch’ bende zat, begint de familie een boerderij waar Jack Marston de fijne kneepjes van zijn vader leert. Als je de game voor het eerst speelt is de laatste fase merkwaardig saai, omdat de echte ontknoping eigenlijk nog moet komen. Edgar Ross beveelt zijn agenten namelijk de familie vermoorden en Johns enige optie om Jack en Abigail te redden is zichzelf opofferen. Doorzeefd door kogels en zwaar hijgend sterft de protagonist van de game, waarna spelers de controle krijgen over de oudere Jack. Als Jack is het mogelijk de inmiddels oude Edgar Ross op te zoeken en op kenmerkende wijze overhoop te schieten.

Red Dead Redemption

Het volledige verhaal

Dat was slechts een samenvatting van het hoofdverhaal van Red Dead Redemption. De game bevat nog vele andere verhalen over verlies, racisme en religie die bijdragen aan de impact van het avontuur. Aangezien Redemption 2 een voorloper is op dit verhaal en draait om de bende van Dutch, keert een flink aantal bekende personages terug. Met name interessant is het feit dat hoofdpersoon Arthur Morgan niet wordt genoemd in Red Dead Redemption, al komt dat wellicht omdat Rockstar liever een nieuwe personage introduceert in plaats van te teren op oudere. Op 26 oktober ontdekken we of het verhaal van Red Dead Redemption 2 net zo indrukwekkend is als John Marstons avontuur.

Red Dead Redemption 2 verschijnt op 26 oktober voor de PlayStation 4 en Xbox One. Lees ook de andere artikelen in Road to Read Dead-reeks: De geschiedenis van Red Dead en Michels column over de zelfverzekerdheid van Rockstar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Switch-versie van Xenoblade Chronicles X is niet in de maak

Column: De beterende slechte verliezer