in

Road Trip: Retro Beurs Zwolle

Het is zaterdagochtend, 27 augustus. De werkweek zit erop en het weekend is begonnen. Om 7 uur stap ik in de auto. Ik was er weer lekker vroeg uit. Voordat ik weg ging heb ik nog even snel mijn rugzak gevuld met plastic tasjes, wat makkelijke broodjes voor tussendoor en wat te drinken. In de wagen ligt standaard een flinke fles water voor onderweg. Ik was er helemaal klaar voor. Daar gaan we!

Vóór Corona ging ik regelmatig naar retro game beurzen. Het is gewoon leuk om al die kraampjes af te gaan, niet wetend wat je allemaal tegen kan komen. Meer dan eens ben ik met dingen thuis gekomen waar ik niet van had durven dromen dat ik het daar was tegen gekomen. Het beste voorbeeld is een amerikaanse PS2 Slim, waar ik het in Screenshot Sunday #54 over heb gehad. Ik ben dus altijd benieuwd of er nog wat leuks te vinden valt.

Nu was de beurs in Zwolle er eindelijk weer eens. Die vriend waar ik vorig jaar een flinke rit langs allerlei game shops mee had gemaakt, appte me een paar weken geleden of ik er samen met hem naartoe wilde gaan. Ja, top idee, gezellig! Het was deze keer dan geen trip van over de 700 kilometer, maar het was toch een paar uur rijden, want op de één of andere manier zijn die beurzen voornamelijk in het oosten van het land. Dat vind ik helemaal niet erg overigens, want dan ben ik er even lekker uit.

Om kwart over acht kwam ik aan op de afgesproken plek, een carpoolplaats vlak bij Apeldoorn. Het was lekker weer, dus ik ben op mijn gemak op een picknickbankje gaan zitten. Een klein half uurtje later kwam mijn maat aan en al gauw vervolgden we onze weg naar Zwolle. Daar aangekomen zagen we al een wachtrij buiten het pand staan. Aan de animo zou het overduidelijk niet liggen, dus dat was mooi. Na een paar minuten wachten, gingen de deuren open en was de tijd daar. Los geht’s!

Wat we allebei meestal doen is eerst een algemeen rondje lopen om te zien wat er allemaal is, maar kopen we nog niks, tenzij het echt een must-have item voor een goede prijs is. Als we wat leuks zien liggen, dan onthouden we dat en komen we er tijdens de volgende ronde op terug. Tenminste, ik probeer het te onthouden, maar eigenlijk zou ik op moeten schrijven wat ik waar heb gezien, want er is vaak zoveel, dat ik geheid een paar dingetjes vergeet. De tweede ronde is wat zorgvuldiger. We spitten wat meer door het aanbod en als wat we eerder hebben zien liggen er nog is, dan nemen we het mee. En ja, soms vis je achter het net. Het gebeurt vaker dat iemand je in de tussentijd voor is geweest. Als ook deze ronde voorbij is, dan lopen we er op het gemak nog eentje, om te kijken of we nog iets leuks hebben gemist.

We begonnen in een aula ergens achterin. Bij één van de eerste kraampjes zag ik Overboard! voor de PlayStation liggen voor een mooi prijsje. Die heb ik eigenlijk al voor de PC, maar ik wou ‘m ook altijd voor de PlayStation hebben, omdat een demo van dat spel op zo’n demo cd stond toen ik mijn console kocht. Die heb ik toen erg vaak gespeeld. Volgens de verkoper was-ie nooit op de PC uitgebracht. Nou, dan weet ik niet wat er bij mij in de kast staat, maar blijkbaar is dat geen PC exemplaar van Overboard!, hahaha. Zoals ik al in de alinea hierboven schreef, onthouden en door naar de volgende kraam. De jongens van Manga Box bleken ook aanwezig te zijn. Dat zijn een paar duitsers, die een hele hoop importspul verkopen. Daar had ik een paar jaar geleden mijn amerikaanse PlayStation 2 vandaan. Al snel zag ik Dawn Of Mana voor dat apparaat ertussen zitten. Niet goedkoop, maar die wou ik altijd nog een keertje hebben. Mental note! Verder zag ik de eerste ronde nog niet zoveel. Ik heb wel met een schuin oog naar Tales Of Phantasia voor de Game Boy Advance gekeken, maar ik twijfelde of ik het de prijs waard vond. Na nog geen uurtje waren we er doorheen en was het tijd om opnieuw te beginnen.

Mijn maat had tijdens de eerste ronde z’n slag al geslagen, maar voor mij kon er maar één eerste aankoop zijn. Ja, dat klopt. Overboard! Hij lag er gelukkig nog. Verder hadden ze niets liggen dat me aansprak, dus ik hield het bij dat ene spel. Volgende halte, Dawn Of Mana, zou die er nog liggen? Yes! Ook nog aanwezig. Ik pak ‘m uit het krat en terwijl ik de rest van het aanbod nog eens doorspit, begint er iemand tegen me te praten. Hij bleek vlak daarvoor zelf even met het spel in zijn handen gestaan te hebben, maar wist niet of het een goed spel was, dus hij had ‘m weer terug gelegd. Zelf had ik het begin wel eens via een emulator gespeeld en dat vond ik wel leuk, maar ik had wel vaker gelezen dat dit nou niet bepaald het beste spel van de Mana serie was. En dat soort gesprekken met wildvreemden vind ik altijd wel leuk. Je bent er allemaal voor je gezamenlijke hobby, af en toe wissel je wat informatie uit en als je elkaar later weer tegenkomt zeg je even gedag. Oké, het gaan niet altijd zo, maar ik probeer het wel zoveel mogelijk. De gang waar Tales Of Phantasia lag was ondertussen zó druk, dat ik eigenlijk geen zin had om daarheen te gaan. Een kraam vlak bij de uitgang had The Elder Scrolls III: Morrowind voor de Xbox liggen. Daar was ik altijd wel benieuwd naar. Iedereen heeft het altijd over Skyrim en ik heb Oblivion ook al jaren, maar alles ervoor ken ik totaal niet. Plus hij was best goedkoop, dus dat durfde ik wel te proberen.

Na twee keer rondlopen had ik nog maar drie spellen. Dat is erg weinig voor mijn doen, maar ja, het is niet altijd feest, we zouden nog een derde keer rond gaan en over een paar weken is er weer een beurs in Tilburg. Mijn laatste aankopen op de beurs kwamen wederom van Manga Box. Bij de amerikaanse PlayStation 2 spellen zag ik een paar exemplaren van Final Fantasy X-2 liggen. Not the best game, I know, maar ik vind die hoes erg mooi qua kleurgebruik en het is in dit geval meer voor de heb. Ik ben een paar jaar geleden een subverzameling gestart die ik de Square Enix Legacy Collection noem. Die bestaat voornamelijk uit amerikaanse en japanse uitvoeringen van (je raadt het nooit!) Squaresoft, Enix en Square Enix spellen. Sommige kan ik spelen, veel ook niet, maar er zijn er een hoop die weer hele andere box art hebben en nog wel eens mooier zijn dan wat we hier in europa hebben gekregen, als het hier al is uitgebracht. Dus die ging ook mee. Verderop hadden ze ook nog een krat met soundtracks. Ik had ‘m tijdens de vorige rondes wel gezien, maar ik had er niks mee gedaan, omdat ik voornamelijk voor de spellen kom. Nu had ik toch nog maar een paar spellen gekocht en ik verwachtte niet dat er nog bij zouden komen, dus dat was een mooi moment om de inhoud van het krat eens even goed te bekijken. Vrijwel meteen kwam ik twee soundtracks tegen die ik nog een keertje wilde hebben, Secret Of Mana+ en Seiken Densetsu: Legend Of Mana, dus daar was ik erg blij mee. Al met al geen grote opbrengst, maar ik was tevreden. Het was weer een ouderwets gezellige ervaring en dat is altijd leuk. Geslaagde beurs!

Toen we naar buiten liepen was het pas net een paar minuten over één en het was toch zaterdag, dus we besloten om nog even het centrum in te duiken, wat daarvandaan goed aan te lopen is. Bij de lokale Game Mania zag ik DC Super Hero Girls: Teen Power voor de Switch liggen en dat leek me op zich wel grappig vermaak. What!? Don’t judge me! Terwijl we verder door het centrum liepen, hadden we het op een gegeven moment over platen en hij wist dat er ergens een Plato moest zitten, dus daar zijn we ook nog even binnen gestapt. Ik had wat albums in mijn achterhoofd, maar die hadden ze allemaal helaas niet, op eentje na. Album No. 8 van Katie Melua. Ik had ‘m een paar weken geleden bij de MediaMarkt in Dordrecht zien liggen, maar ik heb ‘m toen niet gekocht. Ondertussen had ik een paar van de nummers die erop staan op YouTube geluisterd en die klonken wel weer lekker, dus die ging mee naar huis.

En met die aankoop was het klaar voor die dag. Een hoop gezien, veel lol gehad, goed weer, het was meer dan geslaagd. Mogelijk gaan we binnenkort in Tilburg weer en misschien dat ik dan wél met Tales Of Pantasia naar huis ga…

Bij thuiskomst bleek er in het hoesje van Morrowind een schijf met een ESRB rating te zitten. Godgloeiende! Simpel gezegd, dat is de amerikaanse leeftijdswijzer, wat dus betekende dat dit een amerikaanse schijf zou zijn. Bij mijn weten is de Xbox niet regiovrij, dus ik was al druk bezig met schelden, maar ik besloot om het spel in de Xbox One te stoppen en daar kon ik het spel gewoon op de harde schijf installeren. Misschien dat het spel regiovrij is, of het is een misdruk, of ik weet er gewoon niet genoeg van af, het maakt niet uit, want het werkt. Kan ik in ieder geval rustig slapen, hahaha.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
16 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden

Leuk verhaal weer Rainking! Altijd leuk om te lezen/horen over mensen met een passie. Het aanschaffen van spellen puur voor de kaft gaat mij persoonlijk wat ver, maar dat zullen anderen bij mij weer hebben met die rare trophy-drang. Zolang je maar iets hebt waar je enthousiast van wordt. Toch? Hopelijk dat je binnenkort in Tilburg opnieuw een mooie buit binnenhaalt. Doe je daarvan dan weer een verslagje?

rpenning
rpenning
1 jaar geleden

Ik heb eigenlijk helemaal niks met retro gaming maar lijkt me wel leuk om gewoon een rondje op zo’n beurs te lopen. Als ik wist dat het in Zwolle was had ik er wel even langs gegaan want ik woon tog in de buurt. Volgend jaar nog een poging doen haha.

Billy-Butcher
Billy-Butcher
1 jaar geleden

Gaaf artikel! Ik heb ooit ook geprobeerd om retro te gaan sparen, maar heb toch te weinig tijd om ook daar wat mee te doen. Misschien leuk (als jij dat ook vindt) om je collectie te laten zien.

Luigi1985
1 jaar geleden

Tof dit. En goed dat je zegt dat er ook een in Tilburg is. Misschien neem ik ook wel een kijkje want ik woon immers in Tilburg.

Mooie vangst.

Luigi1985
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rainking

Nice nice. Dat weekend heb ik wel een toernooi, maar die ijsbaan is 1,5 km van ons huis. Dus ik hoop dat ik ff een kijkje kan nemen.

Mr.Saturn91
1 jaar geleden

Mooie reportage met leuke illustraties!

DanTheGameKing
DanTheGameKing
1 jaar geleden

En weer zo’n leuk stuk, man, je bent on-fire!!!
Leuk om te lezen hoe je je veroveringen hebt gevonden op de beurs en mooi om de i10 eens te zien!!

SamuraiPizzaCat
1 jaar geleden

Leuk! Ik was er ook met mijn zoontje. Wat ik zocht heb ik niet kunnen vinden helaas. Mijn zoontje van bijna 4 is wel geslaagd met een mooie Transformer en Yoshi autotje 😀

Wat spelen we dit weekend? 27 en 28 augustus

Screenshot Sunday #69