in

Road Trip

Het is vrijdagochtend, 8 oktober. De laatste officiële dag van mijn vakantie. Om half 7 stap ik in de auto. Ik was er al lekker vroeg uit. De avond ervoor had ik alles alvast klaargezet. Een rugzak, een aantal plastic tasjes en een grote supermarkttas. In de wagen ligt standaard een flinke fles water voor onderweg. De tank is tot het randje gevuld, zodat ik er weer even tegenaan kan. Ik start de auto en rij weg.

Een paar maanden geleden zat ik met een vriend te praten. Ik had het over een rondje dat ik vorig jaar door Nederland had gereden met de bedoeling om een aantal video game shops af te gaan. Die rit wilde ik dit jaar tijdens mijn vakantie nog eens dunnetjes over doen. “Wanneer gaan we?”, vraagt hij. Op dat moment weet ik eigenlijk niet zeker of hij een grapje maakt of het echt meent, maar ik ga er voor de lol gewoon op in. Langzaam maar zeker beginnen de plannen meer vorm te krijgen en wordt het duidelijk dat deze team-up daadwerkelijk plaats gaat vinden.

Er kwamen al gauw meer winkels op de route bij dan vorig jaar. Hij wist van een paar winkels af die ik niet kende. De bedoeling was om er zoveel mogelijk te bezoeken. Het enige probleem was alleen de tijd die we hadden. Of eerder het gebrek eraan. Sommige winkels hebben op donderdag koopavond, sommige op vrijdag en andere weer helemaal niet. Na wat gepuzzel bleek er een redelijk logische route van te maken te zijn, waarbij we op de terugweg langs de winkels kwamen die die dag koopavond hadden.

Zelf woon ik ergens onder Rotterdam, in de buurt van Dordrecht. Die vriend woont meer richting het oosten. We hadden daarom om 9 uur afgesproken vlakbij Apeldoorn, om vandaar met één auto verder te rijden. Ik had bij één van de laatste tankstations voor de afgesproken plek de tank nog even bijgevuld en een paar broodjes gehaald als ontbijt. Niet lang nadat ik aankwam, zag ik hem verschijnen. Hij stapte om 9 uur bij me in de auto, waarna we vertrokken richting Enschede. Ik achter de stuurknuppel, met mijn maat als navigator. De road trip was begonnen!

Halte 1: Gameshop Twente, Enschede

Vanaf ons startpunt was Enschede nog een goed uur rijden. Daarom waren we ook redelijk vroeg vertrokken. Gameshop Twente gaat namelijk om 10 uur open. Niet lang na tienen kwamen we daar aan. Ik wilde er al een tijdje langs, want de winkel scheen wel mooi te zijn. Het laatste jaar heb ik twee keer iets besteld bij de webshop, maar beide keren liep dat verre van vlekkeloos. Omdat ze ook veel gebruik maken van stock foto’s in plaats van foto’s van het product zelf, heb ik besloten om daar niks meer te bestellen. Ik ben een zeikerd wat dat betreft. Dat weet ik van mezelf. Daarom zie ik graag foto’s van de aangeboden items. Maar in de winkel kan ik het allemaal met eigen ogen zien, dus ik had ze daarom nog niet helemaal afgeschreven.

De winkel vond ik er erg mooi uitzien. Alles ruim opgesteld, leuk aangekleed en met een gevarieerd aanbod. Ik ben echt allergisch voor van die hele steriele winkels. Het hoeft ook weer geen bende te zijn, dat je overal over struikelt, maar er mag best wat aan de wand hangen hier en daar. Naast een flink aantal games voor de vorige en huidige generaties, hebben ze ook nog een hele hoop retro in de kelder, wat ik heel leuk vind om tussen rond te neuzen. Naast spellen en consoles is er ook een ruim aanbod van merchandise, van de te verwachten figurines en pluches tot enkele soundtracks op vinyl. Alles bij elkaar een hele gave winkel.

Bij de nieuwere spellen had ik al wel een paar spellen gezien die me erg leuk leken, maar ik wilde eerst even in de retrokelder kijken of ik daar niet wat interessanters tegenkwam. Op dat moment was er daar voor mij niet zo gauw iets wat ik op dat moment graag wilde hebben, op een oude Squaresoft JRPG voor de Super Famicom na. Zoals sommigen van jullie wel weten, heb ik een verzameling japanse spellen, voornamelijk voor de artwork en de heb. Het doosje zag er nog goed uit en hij was niet superduur. Het spel is ook nooit buiten japan uitgebracht. Omdat ik verder niets zag, heb ik de twee spellen die ik eerder zag toch maar meegenomen. Dreamfall Chapters en Sparklite, beide voor de PS4.

Halte 2: Play-It, Emmen

Dit was vorig jaar mijn eerste stop. Een week ervoor had een collega me erover verteld. Die was er tijdens een dagje uit langs gelopen en het leek hem wel iets voor mij. Nou, dat had hij goed gezien! Voordat ik er toen naartoe ging, had ik de webshop van de winkel al even bekeken en dat zag er goed uit. Ik heb toen een leuk stapeltje spellen meegenomen.

Om er vanuit Enschede te komen hadden we twee mogelijkheden. We konden in Nederland blijven en een stuk omrijden of een shortcut door Duitsland nemen. Omdat we toch een schema probeerden aan te houden, viel de keus al gauw op het laatste. Daar konden we tenminste een beetje doorkachelen en zo ben ik in mijn vakantie toch nog een uurtje in het buitenland geweest.

Mocht je geabbonneerd zijn op het nederlandse YouTube kanaal Video Game Inside, dan heb je deze winkel onlangs misschien wel in één van hun laatste video’s gezien. Dit is een flinke winkel, met in principe drie verdiepingen. Het eerste gedeelte van de winkel zit op de begane grond en verderop heb je een trap naar boven en eentje naar beneden. Ook hier is een ruim aanbod aanwezig, inclusief het één en ander aan merchandise.

In tegenstelling tot vorig jaar, verliet ik de winkel met lege handen. Iets wat ik op voorhand totaal niet verwachtte. Op zich niet erg natuurlijk, want we hadden nog genoeg stops in de planning staan en alles wat ik hier niet uitgeef, kan ik elders weer besteden.

Halte 3: Play-It, Stadskanaal

De ritten tussen de verschillende winkels werden nu gelukkig wat korter. De eerste paar keer was het al gauw een uur rijden, maar vanaf deze rit lag het meestal wat meer rond een half uur.

Van alle winkels waar we die dag zijn geweest, was dit één van de minder bijzondere qua indeling. Het voelde wat kalig aan allemaal. Verder hadden ze best een leuk aanbod en, ook belangrijk, kwam het personeel me wel vriendelijk over. Heel erg lang heb ik hier niet nodig gehad.

Bij de PS4 spellen vond ik er een paar waar ik wel nieuwsgierig naar was. Little Nightmares hoor ik altijd hele goede dingen over. Ik heb ‘m wel, maar ik moet er nog steeds aan beginnen. Desondanks leek het me wel mooi om het vervolg ook vast te hebben. Hotshot Racing werd ook wel positief ontvangen, had ik het idee. Zelf ben ik niet zo’n racefanaat, maar zo af en toe koop ik wel eens een spel uit dat genre. Als laatste pakte ik World Of Final Fantasy op. Daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over, maar hij was redelijk gunstig geprijsd, dus ik heb de gok toch maar eens gewaagd.

Halte 4: R&M Winschoten?

Nope! Geen tijd voor. We zaten wat te rekenen en kwamen tot de conclusie dat als we hier naartoe zouden gaan, we erg weinig tijd zouden hebben bij het volgende adres, dat om vijf uur zou sluiten. Dat was er juist eentje waar we allebei een beetje de tijd voor wilden nemen. Onder het genot van een hamburger van een keten met een rood-wit-gele clown als mascotte, besloten we om R&M maar even te laten voor wat het is en door te rijden naar het volgende adres op de route. Sorry, R&M. Misschien volgend jaar…

Halte 5: Press-Start Games, Appingedam

Een redelijk bekende naam, ook als webshop. Hier bestel ik regelmatig iets en dat bevalt me hartstikke goed. Het is dan ook zo’n adresje waar ik graag terugkom, omdat ik er veel vertrouwen in heb en ze het daarom ook gun.

Deze winkel is niet zo heel groot, maar heeft wel het één en ander staan voor zowel recente consoles als de wat oudere. Daarnaast is er nog wat aan merch te vinden, zoals figurines en natuurlijk Funko’s. De eigenaar is een hele relaxte gozer. Als je de laatste jaren (de afgelopen anderhalf jaar niet meegerekend natuurlijk) een retro game beurs hebt bezocht, dan heb je grote kans dat je hem daar rond hebt zien lopen. Dat relaxte geldt trouwens ook voor het overige personeel. Die vrijdag hadden ze een LP opstaan van Frank Sinatra. Waar kom je dat ooit tegen in een winkel voor computerspellen? Inderdaad. Bij Press-Start.

Ik had best wat moeite om in Monster Hunter World te komen, iets waar volgens mij meer mensen last van hebben. Nou had een collega van me het laatst over Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin en dat dat een JRPG zou zijn. Kijk, dat past wat meer in mijn straatje. Dat leek me dan ook een mooi spel om mee te nemen. Onlangs was ook Super Monkey Ball: Banana Mania uitgekomen. Dat is een serie waar ik weinig ervaring mee heb, maar me altijd erg geinig lijkt. Ik had wel begrepen dat de besturing van deze iets minder soepel zou lopen dan het origineel, dus ik hoop dat ik de ballen een beetje op de baan kan houden. Als laatste spel heb ik Yooka-Laylee And The Impossible Lair gekocht. Die schijnt echt stukken beter te zijn dan de eerder uitgebrachte collectathon, al ben ik daar stiekem toch ook nog wel benieuwd naar.

Ik doe niet zo denderend veel met merchandise, maar zo af en toe wil ik weleens iets anders dan spellen kopen. Het eerste is een pluche van een chocobo met een cape en een soldatenhelm op. Echt superschattig. Die kan mooi op de comicskasten lief zitten wezen. Het tweede is een figure van McCree van Overwatch. Ik speel het niet, maar ik vind het karakter er wel gaaf uitzien. Het enige dat ik er ooit van gespeeld heb is de beta lang, lang, heel, heel lang geleden. Toen speelde ik dus als McCree. Vandaar. Ik had hem vorig jaar ook al in de winkel gezien en toen heb ik een beetje getwijfeld, maar uiteindelijk dus niet overstag gegaan. Nu je dat gezeik had bij Blizzard over zijn naam, heb ik hem ook maar meteen meegenomen als investering voor de toekomst, want die gaat in de loop van de tijd vast veel waard worden, hahaha. Suuuuuuuuure…

Vorig jaar was ik blij verrast toen ik in een hoekje een paar dozen met comics in de winkel zag staan. Die worden niet via de webshop aangeboden, dus ik vond het erg gaaf om die opeens te zien. Het zijn er niet superveel, maar net als vorig jaar heb ik ook nu weer een mooie selectie kunnen maken.

Halte 6: Play-It, Assen

Nadat we Appingedam verlieten, begonnen we langzaam maar zeker aan de terugreis. Gelukkig hadden we nog twee adressen over, dus het avontuur was gelukkig nog niet ten einde. Deze rit was wel weer ietsjes langer, maar dat maakte nu niet meer uit, omdat de laatste twee winkels toch koopavond hadden. En wij hadden toch geen haast.

Deze winkel bleek boven een andere winkel te zitten, waar je via een trap binnen kon komen. Een foto van de zijmuur met daarop ‘Play-It op eerste verdieping’ leek me nou niet bepaald mooi. Toen ik bovenaan de trap kwam, leek het me het beste om een foto te maken van het eerste wat je ziet als je boven komt. De winkel is niet zo heel groot, maar wel lekker overzichtelijk en toch leuk aangekleed.

Al gauw zag ik Rayman Origins liggen. Daar had ik als het goed is ooit een demo van gespeeld en dat leek me wel wat. Ride 4 is het tweede racespel van deze rit. Iets wat erg weinig voorkomt en motorracen zelfs nog minder. Het laatste motorracespel dat ik ooit gekocht heb was Road Rash: Jailbreak en dat moet al minstens vijftien jaar geleden zijn. Ik had beelden van dit spel gezien en dat zag er prachtig uit. Dat was dan weer wel op een 4K tv die ik niet heb, maar dan nog zal het er vast niet lelijk uitzien. Ook heb ik deze keer Dragon Ball Z: Kakarot maar eens aangeschaft. Ik twijfel hier al een tijdje over, maar aan de andere kant was ik er toch best benieuwd naar. Als iemand die Dragon Ball Z niet op de voet heeft gevolgd, ben ik nooit doodgegooid met alle saga’s. Daardoor zal alles redelijk nieuw voor me zijn, wat me een voordeel lijkt.

Halte 7: Play-It, Hoogeveen

Langzaam maar zeker begon het al donker te worden, maar gelukkig was er nog tijd genoeg voordat de laatste winkel dicht ging. Tenminste, als we het konden vinden. Het bleek niet meer op het adres te zitten dat we hadden, maar verhuisd te zijn naar een langwerpig plein. Dit vond ik wel een leuk winkelcentrum. Zeker nu het wat donkerder werd. Dat vind ik altijd wel wat hebben, met alle lichten aan en gezelligheid op straat.

Als ik het zou moeten vergelijken met de andere winkels waar we waren we geweest, dan zou deze ergens onderaan bungelen. Misschien dat ik het net wat mooier vind dan de winkel in Stadskanaal, maar niet veel. Ze hadden wel genoeg, en dat is in principe waar je voor komt, dus ik heb wel lekker alle rekken door kunnen zoeken.

Het enige wat ik zo gauw kon vinden, was een exemplaar van Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster. Die had ik een paar weken eerder al bij een Game Mania willen kopen, maar toen ik die daar af wilde rekenen, bleken ze het spel niet meer te hebben. Niet in de winkel en niet op de webshop. Geen man overboord, ik zou het vanzelf wel een keer elders tegenkomen. En dat was dus hier, in Hoogeveen. Toen ik het spel aan de verkoper achter de balie overhandigde, kwam mijn partner-in-crime tussenbeide. Hij wilde het spel voor me betalen als compensatie voor de benzine. Dat is iets waar we het nog helemaal niet over hadden gehad en ik zag het dan ook totaal niet aankomen, maar ik vond het wel een hele mooie actie van hem. Hiermee was het laatste spel van de dag in de pocket.

Ondertussen begonnen onze maagjes alweer een beetje te knorren. Voor het gemak hebben we maar weer zo’n vestiging met van die gouden bogen opgezocht (ik zweer dat dat geen gewoonte is, hahaha) en hebben we een beetje na zitten tafelen. We waren het erover eens dat deze dag meer dan geslaagd was. Onderweg hebben we ons rot gelachen. Tuurlijk was het de bedoeling dat we met wat leuks thuis zouden komen, maar het plezier dat je samen hebt op zo’n dag is minstens zo belangrijk. Uiteindelijk heb ik bij hem thuis nog een paar koppen koffie gedaan voordat ik weer terug naar huis reed. Toen ik thuis kwam was het alweer 1 uur ‘s-nachts. Ik heb die dag in totaal zo’n 730 kilometer gereden, maar ik heb van elk moment genoten. We hebben het er zelfs al over gehad om volgend jaar weer zoiets te doen. Nu al zin in!

Maken jullie ook weleens dit soort trips, alleen of met vrienden?

Welke winkels mis je in dit verhaal of zouden jullie aanraden?

Please let me know in the comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

Superleuk verhaal. Niks mooiers dan een gezamenlijke passie, toch?
Nu de hamvraag natuurlijk: wat was de totale schade in euro’s? 😉
En nog belangrijker: hoeveel van die games ga je ook een beetje serieus (dus langer dan 5 uur) spelen? Want volgens mij heb je ook best wat op gevoel gekocht wat na een half uur niet jouw ding zou kunnen blijken te zijn. Ben gewoon benieuwd. Wellicht ook omdat het mij zo’n beetje het tegenovergestelde is. Ik kan dagen/weken wikken en wegen welke game ik ga aanschaffen en die speel ik dan ook helemaal uit (zelfs als het tegenvalt…).

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Ik ben echt het tegenovergestelde, ik koop vaak games (meestal in een sale) en speel er maar een paar. Ik denk dat 50% van mijn Switch games nog sealed zijn. 😀

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  SamuraiPizzaCat

Wat grappig. Maar vind je het dan ook leuk om die gesealde games nog in je kast te hebben staan of denk je achteraf… Jeetje, daar had ik heel wat leukers voor kunnen kopen (zoals spellen die ik daadwerkelijk speel) 🙂 maakt natuurlijk niet uit, want of je nou lol haalt uit het verzamelen van games of uit het helemaal uitspelen ervan, de ene lol is niet beter of slechter dan de andere. Maar ben gewoon benieuwd.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Ik ben naast gamer ook game verzamelaar. Echter de laatste jaren meer verzamelaar vanwege kinderen, werk en tijd tekort. Ik zou graag alles spelen maar dat gaat gewoon niet.

Ik koop regelmatig dus games, maar ik zoek erg zorgvuldig uit wat ik wel en niet speel. Sowieso speel ik geen games die 20+ uur zijn. Eigenlijk is 10 uur de max. Ben nu bijv. met Metroid Dread bezig, daarvoor heb ik Eastward uitgespeeld. En zo speel ik regelmatig kleinere games uit. (GRIS, A Short Hike, Hotline Miami, Katana Zero etc etc)

Luigi1985
2 jaren geleden

Leuk verhaal en een mooie activiteit.

Ook weer mooie spullen mee naar huis genomen.

Ik denk dat mijn passie voor gamen toch iets minder groot is dan de jouwe: ik heb niet zo’n verzameldrang. Ik heb wel vaak zin om iets leuks te kopen en het komt er dan meestal op neer dat het dan een game is. Echter doe ik het niet zo vaak, omdat ik meestal nog gewoon een spel aan het spelen ben en ik vind het dan toch zonde om nog bij te kopen (soms doe ik het wel hoor).

Maar het gevoel ken ik wel. In die winkels staan allemaal leuke spullen en games en die geven je toch een goed gevoel op de een of andere manier. Ik schakel daarna weer meestal over naar de nuchtere henkiemodus en denk dan: ga ik niks mee doen, dus koop ik ook niet, dus uiteindelijk koop ik dan meestal niets. Uitzondering was dus vorige week de Metroid Dread special Edition, waarvan ik nu al weet dat ik misschien nog een keer in dat boek ga bladeren en verder niet.

Ik heb, in de periode van GameCube en Wii, toen ik bijbaantjes had en later zelfs een echte baan, we erg veel games, series en films gekocht, maar dat is er nu een beetje af.

Nogmaals, wel een erg leuk artikel en een leuke activiteit om samen te doen. Ik zou best een dagje kunnen rondneuzen in winkels, maar weet niet of ik er 730 km rijden voor over heb 😛

RuanMoleman
2 jaren geleden

Leuk om weer een stukje van je te zien Rainking. Super gaaf dat je ons meeneemt op je roadtrip en je ervaringen deelt. Was erg leuk om te lezen.

Vooral als Twentenaar fijn om te zien dat mijn geliefde Gameshop Twente onderdeel was van je trip!

Denk dat je voorlopig wel zoet bent qua games.

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Leuk stukje! En leuk tripje! Ik ben vaak opzoek naar spul dat niet elke winkel verkoopt dus daarom moet ik helaas vaak internet afstruinen.

Ik ga wel volgende maand naar de Retro Game Beurs Tilburg in Schiedam. Aangezien je in de buurt woont zou ik daar zeker ook even gaan kijken.

14 november 2021 – Retro Game Beurs Tilburg Schiedam – Sporthal Margriet, Nieuwe Damlaan 5, 3119 KA Schiedam

https://www.facebook.com/retrogamebeurstilburg

Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Mooi tripje zo. Gameshop Twente ben ik ook wel paar keer geweest.

Middag! – Pokémon Legends geen openwereldgame en GTA The Trilogy Remaster

PC Building Simulator