in

Ruim 150 werknemers Riot Games staken tegen seksisme


De beschuldigingen lopen al vanaf eind vorig jaar. Vijf werknemers hebben een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf. Deze zijn voornamelijk gericht op het overtreden van de California Equal Pay Act, waarin aangegeven staat dat werknemers niet meer of minder betaald mogen krijgen gebaseerd op geslacht, afkomst, geloof etc.

Riot heeft echter een motie ingediend om deze rechtszaken te blokkeren. Volgens Riot hebben die vrouwen hun recht tot het indienen van een aanklacht opgegeven, zodra ze in dienst gingen bij Riot. In hun contract zou sprake zijn van een arbitrageclausule. Dit is onderdeel van veel contracten om te voorkomen dat bedrijven publiekelijk aangeklaagd en daarmee ‘besmet’ worden. Werknemers die een dergelijk contract ondertekenen moeten hun klachten intern bespreken.

Veel werknemers zijn het niet eens met hoe het bedrijf de aanklachten aanpakt. Ze zijn de straat op gegaan om te protesteren. Het management van Riot Games geeft aan de ruimte te geven voor dit protest. Het management geeft aan het toe te staan en drukt managers op het hart om begripvol en ondersteunend te zijn voor de werknemers die protesteren. In een mail naar Kotaku zei het bedrijf: “We respecteren Rioters die ervoor kiezen om vandaag naar buiten te gaan en tolereren geen wedervergelding naar mensen die ervoor kiezen om mee te doen (of juist niet).”

Riot Games heeft al laten weten dat ze van plan zijn om de arbitrageclausule niet verplicht te maken voor toekomstige werknemers. Ook willen ze dit uitbreiden naar huidige werknemers, maar ze willen eerst deze zaken opgelost hebben.

Riot Games

Het protest

De redenen voor het op komen dagen bij het protest lopen uiteen. Zo zijn veel werknemers aanwezig om steun te bieden aan de werknemers die daadwerkelijk last hebben gehad van seksistische voorvallen. Anderen zijn aanwezig, omdat ze acht maanden na het onderzoek van Kotaku nog steeds geen concrete oplossingen hebben gehoord van hoe Riot Games de seksistische sfeer op de werkvloer aan wil pakken. “Ik geloof er volledig in dat Riot alles doen wat ze kunnen om de toekomstige arbitrageclausule weg te halen, maar ik zie waarde in het presenteren van een niet-gewelddadige stem. Als iemand met een stem leen ik die aan mensen die er misschien geen hebben of niet gehoord worden”, zei een van de protesterende werknemers.

Aan het eind van het protest kondigde Jocelyn Monahan, een werknemer die over sociale luister strategieën gaat, aan dat zij en de andere protestanten meer actie gaan ondernemen, als Riot geen duidelijke afspraken heeft gemaakt als het aankomt om arbitrageclausule. Dit moet voor 16 mei gebeuren, want dan is de volgende Riot Unplugged-bijeenkomst. Een andere protestant, Indu Reddy, kon niet ingaan op wat deze actie dan precies inhoudt, maar ze zei wel: “We hebben plannen en we hebben dagen die we aan het plannen zijn. Daarnaast hebben we afspraken waar we ook genoeg reacties op hebben.”

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Review: Prototype 2

De beste Tom Clancy-games – Splinter Cell, Rainbow Six en Ghost Recon