in

Samsung Portable SSD X5: gamen vanaf een externe SSD


Bijna iedereen heeft wel een extern opslagmedium voor backups, maar zelfs een externe SSD is meestal niet snel genoeg om je interne NVMe-SSD bij te houden. Dat komt allemaal door de verbinding die dergelijke externe media gebruiken: USB. Hoewel USB 3.1 Gen2 met een maximale snelheid van 10 Gbps (1250 MBps) al een stuk sneller is dan een harde schijf, komt het niet eens in de buurt van snelle NVMe-SSD’s. Die knallen tegenwoordig regelmatig voorbij de 2500 MBps. Voor SATA-SSD’s, die maximaal 550 MBps verplaatsen, is USB 3.1 Gen2 dus een goede match, maar wat als we de snelheid van NVMe willen gebruiken voor externe opslag?

Sneller dan de snelste USB

Thunderbolt 3 is de oplossing voor de beperkingen van USB 3.1. Deze standaard voor data-overdracht is voortgekomen uit een samenwerking tussen Intel en Apple en is gebaseerd op de snelle PCIe-interface. Thunderbolt 3 maakt gebruik van de USB-C-stekker, maar heeft een verhoogde snelheid tot 40 Gbps (5000 MBps). De aansluiting is dus niet langer de bottleneck voor een externe SSD, waardoor externe opslag opeens erg interessant wordt voor andere toepassingen dan alleen backups en het vervoeren van bestanden. Extra handig is dat, door het gebruik van de USB-C aansluiting, de poort niet alleen gebruikt kan worden voor Thunderbolt 3, maar ook voor andere USB-C apparaten.

Gamen vanaf de Samsung X5

Voornamelijk in laptops is de mogelijkheid om je interne opslag uit te breiden zeer beperkt, dus waar laat je al die grote games zoals GTA 5 en The Witcher 3? Een externe NVMe-SSD met Thunderbolt 3 zoals de Samsung Portable SSD X5 is de oplossing. Met lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 2800 en 2300 MBps, is de X5 ongeveer vijf keer sneller dan een normale externe SATA-SSD en maar liefst tientallen keren sneller dan een HDD. De externe SSD van Samsung is zelfs sneller dan de meeste interne NVMe-SSD’s. Het klinkt gek, maar door GTA V te installeren op de externe Thunderbolt 3-SSD start de game soms zelfs sneller op dan vanaf je interne SSD.

Het installeren van games op de Samsung X5 brengt nog een voordeel met zich mee: speel overal jouw games zonder ze opnieuw te installeren. Normaal gesproken zijn de meeste programma’s niet portable en werken ze dus alleen op de computer vanaf waar jij het installeert, maar met Steam is dat anders. Door op elke computer de Steam-map op de X5 toe te voegen aan de Steam Library Folders, kun je op meerdere computers de games spelen die je op de X5 hebt geïnstalleerd. Helaas werkt dat niet met alle games op Steam, want bijvoorbeeld Metro 2033 start alleen op de computer de game heeft geïnstalleerd.

De Samsung X5 is groter dan een NVMe-SSD, maar al die ruimte is nuttig gebruikt. Niet alleen is er veel slimme elektronica nodig om data over Thunderbolt 3 te versturen, SSD’s met dit soort snelheden produceren aardig wat warmte. De luxe behuizing bevat daarom een grote heatsink die de warmte naar buiten verplaatst. De heatsink en magnesium behuizing zorgen er voor dat de SSD maximaal 45 graden wordt, dus oververhitting zal ook tijdens het gamen geen probleem zijn.

Niet voor iedereen

Thunderbolt 3 is een relatief nieuwe technologie en dat betekent helaas ook beperkte ondersteuning. De snelle interface is te herkennen aan een USB-C-poort met een bliksempje er naast, maar zelfs dan ben je niet gegarandeerd van maximale snelheden. Fabrikanten kunnen er namelijk voor kiezen om slechts twee PCI-express banen toe te kennen aan Thunderbolt 3 in plaats van vier. Hierdoor wordt de maximale snelheid gehalveerd van 40 Gbps naar 20 Gbps. Deze informatie is soms lastig te vinden in de specificaties. Zo zette Dell bij verschillende laptops een lange tijd “tot 40 Gbps” in hun specificaties, terwijl in de praktijk maximaal 20 Gbps mogelijk was.

Ondanks het gesjoemel met specificaties worden krachtige Windows-laptops steeds vaker uitgerust met Thunderbolt 3, maar in desktops is het nog zeldzaam. De technologie is in desktops minder belangrijk door de uitgebreide upgrade-mogelijkheden, maar ook tussen desktops wil je soms snel veel data verplaatsen. Gelukkig zijn er insteekkaarten te koop die elke desktop met een vrije PCIe-slot kunnen uitrusten met Thunderbolt 3.

Dit artikel is niet geschreven door de redactie, maar in samenwerking met een commerciële partner.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zo zou een Last of Us 2 Lego-game eruit kunnen zien

Gratis Apex-Battle Pass voor Origin Acces-gebruikers