in

Sappige uitspraken van Ten Napel in Fifa en opvolger De Vos


“Eyong Tarka Enoh” – Het is een van de magistrale uitspraken van Fifa-commentator Evert Ten Napel die elke speler wel bijna kan dromen. Elke keer als de middenvelder de bal in zijn voeten krijgt gaf Ten Napel hem een enigszins aparte benaming. Hij noemde hem niet gewoon ‘Enoh’, zoals een commentator normaliter zou doen, maar voegde zijn tweede naam toe. De naam Eyong Tarka Enoh vloog Fifa-spelers om de oren. Evert dacht leuk tweede naam van Eyong toe te voegen, iets wat achteraf helemaal niet blijkt te kloppen. Zijn tweede naam is namelijk helemaal geen Tarka. Op het paspoort van de Kameroener staat toch echt Eyong Tarkang Enoh. Enoh zelf was dan ook verbaasd over Ten Napels maffe uitspraak.

Eyong Enoh

Tot op de dag van vandaag zit deze fout nog steeds in het Nederlandse commentaar binnen Fifa. En tot vandaag heeft zelf mister Ten Napel himself geen idee waarom. In een interview grapt de commentator “Dit vind ik een vondst van mezelf. Nee, dit is op een bepaalde opnamedag om drie over drie ’s middags, nadat we al een hele middag aan het buffelen zijn, er ergens ingeslopen. Ik vind het wel mooi eigenlijk. Eyong Tarka Enoh.”

Snoek, vlag en fluit

Onder Fifa-spelers is het populair om af en toe gek te doen met doelmannen. Door ze naar voren te laten te dribbelen ontstaat er een vreemd scenario binnen het voetbalveld. Iets wat ook Evert niet over het hoofd ziet. “Volgens mij heeft de doelman ambities als veldspeler. Hij is letterlijk en figuurlijk de weg kwijt”, aldus Evert wanneer een keeper het veld wil oversteken. Als het een doelman lukt om een doelpoging te stoppen klinkt het vanuit het commentatorhok “Wat een mooie duik, een snoek is er niks bij,” ook al was er eigenlijk maar weinig bijzonders aan.

“De vlag en de fluit zeggen dat het buitenspel is. Ik denk van niet! Maarja, ik heb geen vlag en ook geen fluit” – Wanneer spelers teruggeroepen werden van buitenspel, was Evert de eerste die er iets over te zeggen had. Zeg nou zelf, het had leuk geweest als je Evert met vlag en fluit kon zien mopperen over het wel of niet buitenspel is.

FIFA 19

Warme broodjes. Velen zijn er grote fan van. Zo ook Evert. Wanneer een voetballer flink op dreef was klonk er een opmerking om een knorrende maag van te krijgen – “Hij maakt doelpunten alsof het warme broodjes zijn.”

Je speelt een prachtige steekpass naar je spits. Deze neemt de bal op zijn borst aan, rent richting het doel en schiet. Keihard beland de bal op de lat, het aluminium staat nog na te schudden en de teleurstelling is groot. Op de achtergrond klinkt de stem van Evert. “Ach nee, bal op de paal”

Sierd de Vos mag los!

Naast Evert Ten Napel is ook zijn collega Sierd de Vos groot geworden door zijn populaire, bijzondere en tikkeltje vreemde uitspraken. Waarvan je soms wel denk of die wel thuis horen tijdens een voetbalwedstrijd.

“Kent u Mino Raiola? Dat is een voetbalmakelaar. Dat is, weten we uit ervaring, geen eerbaar beroep. Zeker niet als het een Italiaan is. Italianen, de mensen van zwartgeld, omkoping, steekpenningen, de hele competitie naar de kl*ten hebben geholpen – de Serie A. Mino Raiola, een ouwe pizzabakker uit Haarlem. Makelaar zei ik al, dus nu. Heeft inmiddels meer Euro’s verdiend dan dat ‘ie hersencellen heeft. En die Mino Raiola, die tien jaar geleden helemaal niemand kende. Zo’n dik hoofd, past niet eens in z’n eigen pizza-oven. Die noemt Johan Cruijff een demente eikel. Een van zijn pupillen, van die dikkop dus, is Zlatan Ibrahimović.”

Het is maar niet te hopen dat je in Fifa 20 tegen een Paul Pogba, Verratti, Insigne, Donnarumma, Balotelli, Justin Kluivert, of dus Ibrahimović komt, want dan is de kans groot dat Sierd los gaat.

Ibrahimovic

“Ja, dan fluit-ie af. Zit midden in een verhaal” – Wanneer Sierd bezig is met een van zijn vele verhalen, kan zelfs de scheidsrechter hem niet vragen om het over de wedstrijd te hebben, in plaats van een plaatselijke tapasbar.

“Deze vechtpartij wordt u aangeboden door Sport 1” & “El Clasico is: Je kijkt naar een bokswedstrijd en dan in één keer breekt er een voetbalwedstrijd uit” – zomaar twee korte qoutes tijdens een opstootje tussen spelers van Real Madrid en FC Barcelona in 2011.

Het is niet te hopen dat je tegen Jan Oblak komt in Fifa 20. Nadat PSV in 2016 een strafschop miste in het Champions League-duel met Atlético Madrid, zingt Sierd tot tweemaal toe “Obli, Oblak, cada dia te quiero mas!”, het liedje wat Atlético-fans altijd zingen voor hun keeper en betekent ‘Obli, Oblak we houden elke dag meer van je!’

Obli, Oblak, cada dia te quiero mas!

Het is niet te hopen dat je tegen Jan Oblak komt in Fifa 20. Nadat PSV in 2016 een strafschop miste in het Champions League-duel met Atlético Madrid, zingt Sierd tot tweemaal toe “Obli, Oblak, cada dia te quiero mas!”, het liedje wat Atlético-fans altijd zingen voor hun keeper en betekent ‘Obli, Oblak we houden elke dag meer van je!’

Zelf is Sierd ook groot fan van Atlético. Ooit zei hij tijdens een wedstrijd van de Madrilenen; “Atlético fan ben je niet voor je lol. Het is net zo’n club als Feyenoord: in potentie goeie spelers, een aardige trainer, een mooi stadion, maar ze maken er echt geen kloten van!”.

Als Ryan Giggs aan de bal is, is de kans groot dat Sierd overschakelt naar een sappig feitje over de legende. – “Kijk daar in het midden staat de man die het een paar jaar met de vrouw van zijn broer deed. Dan kun je wel trots met de borst vooruit lopen, maar niemand vertrouwt je meer, Ryan Giggs, ouwe snoeperd!”

Ryan Giggs

Maar ook trainers zijn niet veilig. “Pellegrini kijkt al jaren alsof z’n huis net is afgebrand”, zei hij over de toenmalige Manchester City-coach.

En nadat het gerucht rond ging dat er een porno-actrice was gesignaleerd in het trainingskamp van Spanje U21, wist Sier hier zelfs iets van te maken. – “Zegt de naam Carolina Abril u wat? Als u vanavond alleen thuis bent. Of u vrouw slaapt al, dan zou ik even googelen op de naam Carolina Abril. En dan vooral de afbeeldingen. Als u er één vindt waarin ze wel kleren aan heeft en niet iets in haar mond, dan krijgt u een fles Rioja.”

“Ching-ching-ching-ching-ching, “PPGGGG, TSSSH, PAAA” – Het zijn zomaar een paar geluiden die je uit Sierd zijn mond kan horen wanneer er een afstandsschot het doel in belandt.

We zijn dus héél erg benieuwd naar hoe bont De Vos het mag/kan maken in Fifa 20. Weet jij nog een memorabele uitspraak van hem of Ten Napel, drop ze in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Joe Taslim speelt Sub-Zero in nieuwe Mortal Kombat-film

Psychonauts 2 uitgesteld tot 2020