In principe kunnen we het kort houden als het om shiny pokémon gaat. Eerst moet je bedenken welk beest je graag in een alternatieve kleur wil hebben. Ga vervolgens naar het gebied waar de pokémon vaak tevoorschijn komt. De bedoeling is nu dat je keer op keer het gevecht met hem of haar aangaat en hem of haar al die keren verslaat. Hoe vaker je vecht en dat beest neerhaalt, hoe groter de kans is op een alternatief kleurenpalet. Het kan minuten, maar vaak ook uren duren voordat je er eentje tegenkomt. Maar je kunt ook de mazzel hebben dat er ineens eentje spawnt voor je neus.
Shiny pokémon: er zit meer achter
Maar er zit meer achter. Aanvankelijk werd gedacht dat je pokémon moest chainen, zoals in de Pokémon Let’s Go-games. Hoe hoger de chain, hoe groter de kans dat je een shiny beest tegenkomt. Maar daar blijkt niets van waar te zijn. Een post op de officiële Pokémon-website laat zien dat het toch echt anders werkt.
Je kunt er altijd voor kiezen om dezelfde pokémon te chainen als je dat leuker of gemakkelijker vindt, maar het is niet per se nodig. Het is wel sneller als je het doet, maar maak je geen zorgen als je ondertussen een andere pokémon verslaat. Kom je tijdens het chainen van een Gyarados (je bent geen echte pokémon-trainer als je nog nooit een rode Gyarados gevangen hebt) ineens een zeldzamer beest tegen dat je graag wilt vangen of verslaan, dan kun je dat gewoon doen.
De kans dat je een shiny pokémon vindt hangt samen de hoeveelheid je dat beest hebt gezien en verslagen. Je kunt in de Pokédex zien hoe vaak je die Gyarados al verslagen hebt door naar diens pagina te gaan. Op de pagina staat dan een extra getal naast de tekst ‘Number Battled’. Daarr kun je zien hoe vaak je tegen die Gyarados gevochten hebt – hoe vaker je dat doet, hoe groter de kans op een shiny. Check de onderstaande grafiek voor de kansen.
Aantal keer tegen gevonden
100
200
300
500+
Zonder Shiny Charm
1 in 1365,333
1 in 1024
1 in 819.2
1 in 682,6667
Met Shiny Charm
1 in 819,2
1 in 682,6667
1 in 585,1429
1 in 512
In de tabel zie je Shiny Charm staan. Dat is een speciaal item waarmee je de kans op een alternatief kleurenpalet vergroot. Voordat je echter de Charm om je nek kunt dragen, die je de Pokédex eerst helemaal vol te maken. Dit kan al een flinke tijd duren, dus de kans is aanwezig dat je één of meer shiny pokémon tegenkomt tijdens het trainen. Maar er zijn ook trainers die hun hele carrière zonder shiny pokémon leven. Iedereen met de Shiny Charm maakt dus gelukkig veel meer kans.
Andere feiten om rekening mee te houden
Je wilt natuurlijk de beste zijn. Beter dan wie dan ook. Dan is het verstandig om je niet blind te staren op bepaalde pokémon. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk dat je een shiny starter-pokémon krijgt. Je hoeft de game dus niet te blijven resetten in het begin om die kans te vergroten (zoals je dat in het verleden kon doen), want dat is nutteloos. De enige manier waarop je shiny starters krijgt is middels breeding. Maar dat is weer compleet andere koek.
Sommige shiny pokémon vallen niet heel erg op. Wooloo is een goed voorbeeld van een pokémon waarbij dat wel zo is. Maar andere pokémon veranderen van donkergeel naar lichtoranje, of van lichtroze naar donkerroze. Gelukkig kun je zo’n beest op twee manieren herkennen. Je herkent hun shiny-versie bijvoorbeeld aan de animatie wanneer ze in beeld verschijnen tijdens een gevecht of aan het icoontje op de eerste pagina van de Summary. Links onderin zie je dan twee rode sterretjes staan.
Verder is het fijn om te weten dat pokémon van een hoog level geen shiny kunnen zijn. Je hoeft je ook dus geen zorgen te maken of je zo’n shiny beest tegenkomt wanneer je hem nog niet kunt vangen. Je kunt het dus gewoon nog steeds tegen ze opnemen voor een hoop ervaringspunten. Verder is het zo dat de pokémon die in het wild rondlopen, er nooit shiny uitzien. Je weet het pas zeker zodra het gevecht begonnen is. Dynamax-pokémon kunnen ook als shiny tevoorschijn komen.
Pokémon Sword en Pokémon Shield zijn nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.