in

Spider-Man review – Swingend hoogtepunt voor superheldengames


Vanaf de eerste scène is het overduidelijk dat Marvel bovenop het project heeft gezeten. In feite voelt de game als een interactieve comic, met talloze personages die de revue passeren en invloeden uit het filmuniversum en Insomniac Games’ meest iconische titels. Een bijkomend gevaar is dat de game zoals vele verhalen verzandt in een overdosis aan plotlijnen, maar Spider-Man slingert hier gelukkig kundig omheen.

Een menselijk perspectief

Het beste aan de verhaallijn is de nadruk op het sociale leven van Peter Parker. Gedurende de game poogt de jonge wetenschapper een balans te vinden tussen de huur betalen, zijn geliefden in veiligheid brengen en de straten van Manhattan schoonvegen nu Wilson Fisk achter de tralies zit. Dit tweede perspectief toont een belangrijk stukje menselijkheid van het personage, waardoor met name het slotstuk extra emotioneel beladen is. De game doet er dan ook goed aan zich te focussen op twee superschurken die normaliter dichtbij Peter staan, terwijl de tweedimensionale figuren uit de trailers slechts dienen om de boel verder te slopen.

Het duurt even voordat het verhaal op gang komt, maar we zijn blij dat de game de tijd neemt om ons kennis te laten maken met de schattige Mary Jane Watson, Aunt May en anderen. De game speelt hier en daar met verwachtingen van spelers en biedt leuke verassingen die het geheel boeiend houden. Daarbij wordt er zeer overtuigend geacteerd in Spider-Man. Dit komt tot uiting wanneer Peter even met de handen in het haar zit, op momenten dat hij de draak steekt met vijanden en wanneer J. Jonah Jameson hem op hilarische wijze afzeikt.

Voor MJ is ook een belangrijke rol weggelegd, die als journalist voor The Daily Bugle terechtkomt in spannende sluipmissies om bewijsmateriaal te verzamelen. In lijn met de simpele, doch leuke puzzels die je als Peter Parker oplost, bieden deze scènes variatie binnen de gameplay zonder te veel af te leiden van de kern van de game.

Juichen

Die kern bestaat voornamelijk uit zo spectaculair mogelijk door het prachtige New York City slingeren en boeven in elkaar meppen. De mogelijkheid om letterlijk elke denkbare beweging te maken en de waanzinnige snelheid geven ons een fantastisch superheldengevoel. Spidey kan zichzelf katapulteren vanaf daken, over muren rennen, trucs maken voor extra ervaringspunten en landen wanneer je maar wilt. Spider-Man wordt alsmaar sneller en leniger naarmate hij in level stijgt en je zijn vaardigheden uitbreidt middels de skill tree. Tegen het einde van de game waan je je daardoor de ultieme superheld.

Het gros van de missies bevat een of meerdere vuistgevechten met groepen vijanden, waarin de heerlijke flow van het slingeren terug te vinden is. Het vechtsysteem is vergelijkbaar met de Batman: Arkham-games, maar dan met veel meer bewegingsvrijheid. Als een superatleet ontwijk je kogels, slinger je motoren door de lucht en laat je boeven met vliegensvlugge stoten en trappen alle hoeken van de stad zien. Dankzij uitgebreide stealth-opties en typische Insomniac-gadgets, zoals de trip mine, een spinnendrone en een krachtveld, verveelt knokken zelfs na dertig uur niet.

Op enkele momenten slaat de actie dusdanig op hol dat we juichen van het spektakel op het scherm. Spider-Man bevat een aantal doldwaze actiescenes, deels in beeld gebracht met quick-time events, die in een stripboek weergegeven zouden worden als epische spreads. Veelal betreft het een destructief einde van een achtervolging, of een confrontatie met een superschurk. Hoewel dergelijke ontmoetingen vaak spectaculair eindigen, vallen de eindbaasgevechten zelf wat tegen. De sleutel tot succes is vrijwel altijd hetzelfde, terwijl er veel meer mogelijk is met de uiteenlopende slechteriken die je te lijf gaat en Parkers obsessie met gadgets.

Een blokje om slingeren

Buiten het meeslepende verhaal overlaadt Spider-Man je met een duizelingwekkende hoeveelheid zijactiviteiten. Denk aan overvallers oppakken, duiven vangen, torens activeren, onderzoeksstations openen, foto’s maken van trekpleisters en rugtassen met Peters oude spullen verzamelen. Op het eerste oog lijken de icoontjes op de map een poging om de speelduur te rekken, maar in feite zijn ze, los van de radiotorens, niet essentieel om progressie te maken in het verhaal.

We vergeven het Spider-Man, want hoewel inbrekers oppakken op den duur repetitief wordt en we liever geen torens hacken, zijn dit soort zijactiviteiten té verleidelijk om niet even mee te pakken. Een foto schieten is slechts een kwestie van in de lucht je camera trekken en het kost geen moeite om een blokje om te slingeren voor een rugzak met een leuk achtergrondverhaal. Uiteindelijk is Spider-Man een game waarbij je zó dicht bij de honderd procent voltooide missies komt, dat je die laatste uurtjes toch wel blijft rondhangen.

Bovendien beloont elke heldendaad je met bijbehorende punten om te besteden aan gadgets of pakken. Naarmate de superheld in level stijgt, komen prachtige kostuums beschikbaar, ieder met unieke vaardigheden uit de bijbehorende comics. Het zou zonde zijn om te verklappen welke er allemaal beschikbaar zijn, maar de nerd in ons wilde ze allemaal verzamelen.

Dakfeestje in New York

Vanwege het schitterende uiterlijk van New York City is het daarnaast absoluut geen straf om er op uit te gaan. De stad zit vol details, inclusief hints naar bekende personages en fictieve trekpleisters als de Avengers-toren en Alias Investigations. Van bovenaf is alles nog mooier en drukbevolkte daken zien eruit alsof je er een prima barbecue of dakfeest kunt geven.

Spider-Man doet met een haarscherp en kleurrijk uiterlijk sowieso een poging de mooiste PlayStation 4-game tot nu toe te zijn. Er is wat bespaard op de voetgangers, maar aspecten als textuurverschillen tussen Spider-Mans pakken springen in het oog en gedetailleerde personagemodellen brengen de hoofdrolspelers tot leven. Tijdens de reviewperiode was de fotomodus helaas nog niet beschikbaar, maar dat weerhield ons er niet van prachtige screenshots te maken van onze favoriete, allesonthullende momenten.

Snakken naar meer

Spider-Man is praktisch gezien het speelbare equivalent van een goede Marvel-film of -comic. Er is plaats voor de menselijke kant van het superheldenberoep, de actie is een lust voor het oog en de samenkomst van bekende personages is voor de liefhebber genieten. Dat betekent ook dat Spider-Man een verhaal zonder einde is en bepaalde plotwendingen en hints ons doen snakken naar meer. Insomniac en Marvel kunnen nog alle kanten op met de serie, en wat ons betreft zit een trilogie er wel in.

Spider-Man verschijnt op 7 september voor PlayStation 4.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Die Hard 6 gaat ‘McCLANE’ heten

E-sports waarschijnlijk toch geen onderdeel van olympische spelen