in

SteelSeries Apex 9 Mini – Review

Inleiding

In mijn zoektocht naar een nieuw toetsenbord was de mogelijkheid om de SteelSeries Apex 9 Mini te testen een perfecte uitkomst om te kijken hoe een toetsenbord van dit formaat bevalt. Ik gebruik het toetsenbord veel voor mijn werk als software ontwikkelaar, maar privé ook om documenten te typen en af en toe te gamen. Kortom is het toetsenbord in een paar weken zeer intensief gebruikt.

Bouwkwaliteit

De SteelSeries Apex 9 Mini is stevig gebouwd. Het toetsenbord bestaat uit een combinatie van een aluminium bodemplaat en een behuizing van hard plastic. Er zit een kleine speling in het geheel, maar tijdens het dagelijks gebruik is dit niet merkbaar. Het gewicht van 676 gram en de stevige rubberen voetjes zorgen ervoor dat het toetsenbord goed op zijn plek blijft staan tijdens gebruik.

Switches en Keycaps

De PBT keycaps voelen erg prettig aan, zelf heb ik het toetsenbord maar een aantal weken getest dus de vraag of er snel slijtage optreedt kan ik helaas niet beantwoorden. De keycaps zitten allemaal stevig bevestigd op de switches, bij de grote toetsen (Enter, spatiebalk, backspace) is ook nauwelijks speling op te merken en overal worden toetsaanslagen goed geregistreerd.

Het toetsenbord maakt gebruik van de OptiPoint switches van SteelSeries, deze lineare switch voelt erg prettig maar vooral ook snel aan. Persoonlijk heb ik altijd Cherry MX blue switches gebruikt, een tactile switch met een duidelijk voelbaar aanslag punt. Het niet hebben van de toetsaanslag bevestiging in de vorm van een klik was even wennen maar persoonlijk heb ik dit als zeer prettig ervaren. De OptiPoint switch heeft de mogelijkheid om te wisselen tussen twee actuatiepunten), zo kun je via de SteelSeries GG software kiezen voor Typing of Gaming -Mode, waarbij de actuatiepunten op respectievelijk 1,0mm of 1,5mm liggen. Persoonlijk vond ik het verschil tussen deze 2 modi niet echt groot, het enige wat opviel is dat ik in de Gaming mode tijdens het typen af en toe wat ongewenste of dubbele toetsaanslagen had.

Functietoetsen

Zelf gebruik ik de functietoetsen veel voor mijn werk als software ontwikkelaar, ik was dan ook erg benieuwd hoe de ervaring zou zijn zonder losse functietoetsen. Zeker in de eerste dagen van gebruik zat ik vaak verkeerd en kwamen ongewenste toetsaanslagen regelmatig voor, maar al snel kreeg ik de sneltoetsen en de posities van de functietoetsen door en sindsdien werkt het prima. Toch blijft het voor de werkzaamheden die ik dagelijks uitvoer niet ideaal.

Een minpunt vind ik dat de functietoetsen niet goed leesbaar zijn op het toetsenbord, zeker als de toetsenbord verlichting op maximale helderheid staat kan het aflezen van de functietoetsen erg lastig zijn.

Positief vind ik dat alle functietoetsen via de software configureerbaar zijn, zo kun je zelf je eigen functietoets indeling maken die voor jou goed werkt.

Software (SteelSeries GG)

Zelf had ik de SteelSeries GG software al geïnstalleerd voor gebruik van een SteelSeries headset, het toetsenbord werd hier meteen herkend en ik kon dus direct aan de slag. De GG suite bied veel mogelijkheden op het gebied van verlichting, macro functies en het (re)mappen van toetsen. Wat ik een groot voordeel vind is dat alle instellingen op het toetsenbord zelf worden opgeslagen, zo kun je het toetsenbord inclusief de gemaakte instellingen overal mee naar toe nemen.

Conclusie

Initieel was ik erg sceptisch over een toetsenbord van dit formaat, maar ik ben overtuigd dat dit formaat ideaal is voor de gebruiker die weinig ruimte heeft op zijn bureau of simpelweg van minimalistisch houd. Het toetsenbord is makkelijk mee te nemen en de bouwkwaliteit laat niks te wensen over. De combinatie van de OptiPoint switches en PBT keycaps maken het prettig om langdurig op dit toetsenbord te typen. Persoonlijk vind ik het toetsenbord voor dagelijks gebruik en gamen perfect werken. Het enige (persoonlijke) nadeel vind ik het niet hebben van losse functietoetsen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.4/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
11 maanden geleden

Leuk stukkie. Ik game eigenlijk niet op een pc en voor mijn werk fungeert mijn huidige toetsenbord prima. Wel leuk om een keer een hardware-review te lezen.

Screenshot Sunday #105

SteelSeries Apex 9 mini Review