in , ,

Stelling van de week: Fighting games hebben hun beste tijd gehad

Het is de laatste maanden rustig op Inside.gamer. Dus ik vind het hoog tijd om de wekelijkse stelling weer eens te droppen, zodat we allemaal lekker kunnen discussiëren. Ik ga proberen om er iedere woensdag/donderdag een te plaatsen, maar als jij ook een goede stelling hebt, plaats m gerust, dan sla ik een weekje over. 

De eerste stelling luidt:

Fighting games hebben hun beste tijd wel gehad. 

Zelf heb ik een aantal Fighting games helemaal grijs gespeeld. Tekken 3, Mortal Kombat (2011) en Soul Calibur 2 zijn voor mij de beste voorbeelden. Echter zijn de laatste drie/vier games die ik aanschafte  uit het genre vrij snel in de spellenkast of op Marktplaats beland.

Veel personages ken ik al en de meesten hebben nog steeds hun eigen moves. Sub-Zero kan nog steeds ijsballen schieten en Dahlsim heeft de lange armen nog steeds. Als ik een dergelijke game nu opstart heb ik vaak t gevoel dat het  een opgepoetste versie van het vorige deel is. De vernieuwing is zelden groots. Hoewel ik wel weer zin heb om een keer te knokken, wacht ik bewust tot de nieuwe Street Fighter, Tekken en Mortal Kombat in de budgetbakken liggen. Dan is het niet zo erg dat je er na enkele weken op uit bent gekeken en m enkel sporadisch speelt wanneer er iemand over de vloer is die ook van het genre houdt. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lavalera
17 dagen geleden

Ik denk niet dat fighting games hun beste tijd wel gehad hebben. Fighting games lijken juist populairder dan ooit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de verkopen van fighting games is bijvoorbeeld Mortal Kombat 11 het best verkochte deel uit de serie.
Kijk je naar de inhoud van fighting games? Ja dan is het veel kopieer en plak werk. Zoals je zelf ook al zegt sub zero is sub zero alleen dan met iets meer pixels en een hipper uitziend pakje. Er worden wel steeds meer pogingen gedaan om ook modes toe te voegen voor single players, maar het blijft vooral 1 op 1 vechten tegen AI of andere spelers. En voor mij persoonlijk wordt dat snel eentonig vaak.
Het gaming landschap is ook wel enorm veranderd. Vroegah speelden we fighting games op arcade kasten of je had je vrienden over de vloer om een potje locale coop te doen. Tegenwoordig is alles online. En dat is toch minder leuk dan met je vriendjes in dezelfde kamer lekker competetief zijn en kijken wie nou weer de beste is.
Leeftijd en smaak spelen ook wel een rol in hoe je games nu ervaart. Ik pak voor mezelf even het voorbeeld RTS games. Vroegah speelde ik die grijs. Command & Conquer, Age of Empires, Starcraft etc speelde ik echt uren op een dag. Tegenwoordig? Ik heb het idee dat ik het genre wel “uitgespeeld” heb en het niet zo veel lol meer oplevert zoals toen. Het zijn nu vooral andere types games die ik leuker ben gaan vinden door de tijd heen.

Als je dus puur naar verkopen kijkt is het populairder dan ooit, kijk je naar andere factoren is het samey en weinig innoverend. Dus is het genre over het hoogtepunt heen? Nee, alleen de mensen die het spelen verschuiven steeds meer.

PS. Het is hier inderdaad vrij rustig de laatste maanden. Het groepje mensen dat ietst plaats of reageert op de wekelijkse topics wordt steeds kleiner. Heb ook wel het idee dat inside gamer steeds minder op de voorkant wordt gepromoot. TOen ik hier net begon stonden er regelmatig linkjes op gamer.nl naar topics hier en was het wel wat drukker. Moeten we even kijken of we via de redactie iets kunnen melden en bedenken waardoor er weer volk komt hier.

Laatst bewerkt 17 dagen geleden door Lavalera
Lavalera
17 dagen geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Klopt. Zonder Rainking was deze site al lang uit elkaar gevallen ben ik bang. Ik mis vooral inspiratie om dingen te plaatsen. Heb wel eens ideeen gehad maar als ik dan de pen op het spreekwoordelijke papier zette kwam er niets uit. Was wel de serie van retrogames begonnen, maar daarna praktisch alleen maar nieuwe games gespeeld dus dat is helaas ook een beetje stille dood gestorven.
Ik vind het op zich wel jammer. Een jaar geleden keek ik elke dag nog wel hier of er wat geplaatst was tegenwoordig is het vaak alleen nog rond de wekelijkse topics. En ik vind het op zich wel leuk om andermans meningen te lezen. Op reddit zitten vaak azijnzeikers en ook op discord moet je geluk hebben dat je een goede plek vindt. En qua sites is er ook niet echt veel waar je als members via die soort soort topics gewoon kan babbelen met elkaar.
Misschien dat een soort forum constructie hier handiger is, maar dan moet je ook weer gaan modereren en daar heeft denk ik de redactie ook niet veel tijd voor.

Ik weet natuurlijk niet of dit op de redactie ook wel eens besproken wordt. Maar hoe kijkt de redactie aan tegen insidegamer? Is daar nog aandacht en tijd voor en hebben jullie ideeen zodat we dit wat meer kunnen promoten?

Rainking
11 dagen geleden
Antwoord aan  Luigi1985

“Nu is het vooral Rainking die de boel nog enigszins in leven houdt.”

Ja en nee. Aan de ene kant ben ik dankbaar voor de kudo’s, maar ik breng niet bepaald hoogstaand werk. Ik doe twee standaard rubrieken, waarvan er eentje alleen maar de vraag is wat we spelen. Wat dat betreft baal ik wel dat mijn vorige computer ermee ophield, want daarop had ik twee artikelen bijna volledig uitgeschreven. Ik wil nog een keer gaan kijken of ik die nog kan redden, want het is al veel te lang geleden dat ik een echt artikel heb geplaatst. En anders zal ik ze opnieuw moeten gaan schrijven. Hopelijk wordt het ‘t eerste.

Zonder inzenders voor Screenshot Sunday ben ik ook niks, dus ik ben elke inzender die mee wil doen dankbaar. En als dat af en toe wisselt, dan vind ik dat wel mooi dat je soms wat andere namen voorbij ziet komen. Of zoals ik altijd zeg, geen verplichting, wél blij mee.

edwinkox
16 dagen geleden

Nee vind ik niet SF6 en Mortal 1 doen weer iets nieuws hoe klein ook. Ik speel af en toe SF5 of SF4 omdat ik dan even wil vechten en button bashen, daarna ben ik ook klaar mee na 4 of 5 potjes. Daarom is een fighting gewoon als tussendoortje.

Rainking
11 dagen geleden
Antwoord aan  edwinkox

Zowel Street Fighter IV als V spelen erg lekker. Beide slinger ik nog wel eens aan.

Rainking
17 dagen geleden

Ik ben een behoorlijke casual qua fighting games, maar er zijn er toch wel een paar waar ik vroeger best wat uren in heb gestoken. Soul Blade, Soul Calibur II en Super Street Fighter II: The New Challengers heb ik echt veel gespeeld. #Cammy4Life!

Mijn go-to fighting game reeks blijft dan ook de Street Fighter serie. De combinatie van de gameplay en karakters trekt me toch het meest. De Street Fighter IV delen en Street Fighter V heb ik met veel plezier gespeeld, ook al kwam die laatste erg traag op gang qua content.

Wat dat betreft vind ik het ergens ook jammer dat fighting games nog best veel uitgemolken worden met DLC. Ik ben dan van een wat oudere generatie, maar ik vond het vroeger gewoon mooi als een spel uitgebracht werd en een goed, uitgebreid roster had. Dat was natuurlijk nog vóór de tijd van de standaard DLC en microtransactions. Toen moest een spel gewoon compleet in de winkel liggen en dat mis ik wel eens. Character passes koop ik vaak later in de aanbieding en een hele enkele keer lukt het me om te wachten tot er een complete edition inclusief alle DLC uitkomt, áls die al verschijnt.

Street Fighter 6 heb ik natuurlijk gekocht toen die uit kwam en daar heb ik al best wat plezier mee beleefd. Mortal Kombat 1 wil ik ook gaan halen, al ben ik niet de grootste fan van die serie. Op de één of andere manier leek het een beetje als een frisse wind in de reeks, maar dat zal nog moeten blijken.

Een andere IP die ik zelf wel gaaf vind is Injustice. Het zal misschien wel bekend zijn dat ik een fan ben van DC Comics, dus dat is voor mij een gouden combinatie. Ergens baal ik dan ook wel een beetje dat ze na Mortal Kombat 11 geen Injustice 3 gemaakt hebben, maar Mortal Kombat 1, maar hopelijk komt dat later nog.

Zelf ben ik niet van mening dat het genre zijn beste tijd heeft gehad, maar qua innovatie in de gameplay houdt het hier en daar misschien wel een beetje op. Dat vind ik niet zo heel erg, want er zijn nog wel andere manieren om uit te pakken. Zo zie je de laatste jaren bijvoorbeeld meer story modes, waarin je een heel verhaal doorloopt en diverse karakters bestuurt. Daarvóór zag je veel grappige mini-games, zoals Tekken Bowling.

Ik denk dat de gevechten van de nieuwere games het meer moeten hebben van de grafische pracht en praal, maar dat maakt me niet echt uit, als de combat maar solide is en er wat goede karakters met toffe moves in zitten.

Zo kan ik nog altijd met heel veel plezier Super Street Fighter II: The New Challengers opzetten. Vergeleken met de fighting games van tegenwoordig is dat nog behoorlijk basic, maar ik vind het heerlijk spelen en meer heb ik niet nodig. Je zou je dan kunnen afvragen of ik Street Fighter 6 eigenlijk wel echt nódig heb. Oh, hell yes!

Kunstschilder1987
16 dagen geleden

ik zie t al voorbij komen: Super Street Fighter II: The New Challengers, noemt m al.
Voor mij hebben fighters altijd dezelfde uitwerking: is ie goed dan krijg ik zin in de beste aller tijden op te starten, namelijk SSF2 en dan specifiek de uitvoering van de SNES, welke met nostalgie door mijn jeugd grotendeels doorkleeft is.
Zijn fighters niet goed, dan krijg ik zin in een fatsoenlijke… namelijk SSF2 op de snes! hahaha. kortom, ik ben voor eeuwig bedorven in dit genre.

Nu izjn er gewoon sommige genres waarin ik altijd naar dezelfde game terug grijp, 2(.5)d fighters zijn daar een goed voorbeeld van. En zo hoef ik ook geen tig voetbal games, of voetbal management games…. nee dat zijn genres waarin ik altijd die ene de beste spel. ieder potje is uiteindelijk toch weer anders en daarom verveelt de beste game nooit. even los van het feit of jullie het eens zijn met mijn keus voor de beste, is de reden dat ik dus geen fighters meer hoef omdat ik toch alleen ‘die ene wil spelen’ het korte antwoord op de stelling 🙂

Rainking
11 dagen geleden
Antwoord aan  Kunstschilder1987

Wist je dat je aan het begin van het menu van Super Street Fighter II, vlak voor je de mode kiest, je de snelheid van de game kan aanpassen? Serieus? Ik kwam er ook pas jaren later achter.

Kunstschilder1987
11 dagen geleden
Antwoord aan  Rainking

serieus jaren later pas? hahaha dat wist ik al toen ik in groep 3 zat! onze oppas nam deze game altijd mee, en daarna heb ik toen ik de communie kreeg zelf een snes met deze game gekregen.. .en toen wist ik het al. komop ik verwacht ietsje meer klasse en kunde van de hoofdstukjesschrijver van deze site 😉

Laatst bewerkt 11 dagen geleden door Kunstschilder1987
Rainking
11 dagen geleden
Antwoord aan  Kunstschilder1987

#underachiever

Kunstschilder1987
11 dagen geleden
Antwoord aan  Rainking

hahaha dus toch! 😀

aRc
14 dagen geleden

Ah een stelling, leuk initiatief.

In mijn beleving is/zijn fighting games wel een redelijk niche product in de game wereld.
Qua populariteit is het door het online gedeelte wel behoorlijk gegroeid.
Ik heb zelf de tijd van de arcade hallen niet actief meegemaakt en mijn eerste echte fighting game die ik gespeeld heb was streeft fighter IV en toen was het al een paar jaar uit.
Mijn toetsenbord en combo’s die je moet uitvoeren waren geen “vriendjes”.
Uiteindelijk heb ik Skullgirls nog wel een poosje met kennissen gespeeld maar daar bakte ik ook niet veel van .

Maar ik vermoed dat het voorlopig nog niet op z’n retour is, deze type games.

Rainking
11 dagen geleden
Antwoord aan  aRc

Ik was zelf niet zo’n arcade ganger, maar Street Fighter II en Soul Edge (de japanse naam van Soul Blade) heb ik nog wel op een arcade kast gespeeld. Erg leuke ervaringen.

Street Fighter IV is sowieso geen verkeerde om mee te beginnen. Het is de fighting game die het genre weer een beetje tot leven heeft gewekt. Skullgirls is ook wel tof, trouwens.

Laatst bewerkt 11 dagen geleden door Rainking

Screenshot Sunday #121

Heeft iemand nog wat tijd te koop?