in , , , , , ,

Stelling van de week: Ik kan wel aan abonnementen wennen

Net als bij muziek, films en series zien we ook bij games steeds meer abonnementsdiensten opduiken. Hoewel het aantal gebruikers groeiende is, gaat het toch niet super snel. Volgens een van de topmannen van Ubisoft, verantwoordelijk voor diens abonnementsdiensten, komt dit omdat de gamer nog niet is gewend aan abonnementen. 

De stelling van deze week luidt: Ik kan wel aan abonnementen wennen. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
CarnifeX
1 maand geleden

Voor muziek en films gebruik ik met name de streamingdiensten. Ben hier ook helemaal aan gewend. Toch koop ik zo en dan nog films op dvd of blu-ray, omdat ze dan nergens te zien zijn en ik perse die ene film wil kijken.

Bij games heb ik een beetje een dubbel gevoel. Ik ben er helemaal aan gewend om games digitaal te kopen. De laatste fysieke game die ik voor pc kocht was Sims 4. Bij thuiskomst bleek ik een hoesje met slechts een cd key gekocht te hebben. Voor ps en Xbox koop ik zowel digitaal als fysiek afhankelijk van de deal.
Ik vindt het wel heel hatelijk als bedrijven besluiten dat ik hun spel ineens niet meer kan spelen of zelfs installeren. Bij MP only begrijp ik het nog enigszins, maar een single player campaign zou ik gewoon altijd moeten kunnen spelen als ik hiervoor betaald heb. Dat gaat met een fysiek spel toch vaak makkelijker

Ruaidri1981
Ruaidri1981
1 maand geleden

Als er geen gamepass was geweest, had ik geen XBOX gekocht en had ik mij wel vermaakt met emulators en SNES games. En mijn collectie van DS en 3 DS games. Ik heb er zo’n 60.

Maar door gamepass en het overzichtelijke bedrag per maand, vond ik het wel verantwoord om mijn kinderen en mijzelf moderne games te gunnen.
We hebben de XBOX nu ruim 2 jaar en hebben in totaal 4 games gekocht. Een ouderwets in een hoesje, die stond nog ouderwets op 2 dvd’s. De andere 3 online.
Ik zie mijzelf niet gauw weer een hele bibliotheek aan games aanleggen zoals ik met de DS heb gedaan. Vele speel je toch Max 1 keer en liggen daarna enkel stof te happen. Ik heb ook een bibliotheek van meer dan 250 boeken en daar geldt over het algemeen hetzelfde voor.

Mijn collectie series en films eigenlijk hetzelfde.
3 jaar geleden in de Corona periode ben ik er eens doorgegaan, heb 10 films eruit gehaald die ik echt nog eens wilde zien, wat onbekendere films, met meestal wel grote sterren. Er liggen er nog steeds 7 onder mijn tv, op de stapel die ik nog ff moet kijken.

Dus ja, voor mijn gevoel wil ik alles bezitten, want ik wil het wannneer ik maar wil het weer zien, spelen. Maar in praktijk kijk, speel ik het een keer en dan ligt het stof te happen, dus rationeel is een dienst als gamepass, Netflix, bibliotheek. Veel logischer voor mij.

Lavalera
1 maand geleden

Ik ben wel fan van de streaming en online diensten. Ik ben zelf al jaren abonnee bij Spotify en heb sinds jaar en dag ook afwisselende abonnementen bij Netflix, Disney, Amazon, Hbo etc. Het enige nadeel op het gebied van films en series: Het worden er TEVEEL. Vroegah was het makkelijker, zon beetje alles staat op Netflix en dan dacht je niet eens na om het abonnement op te zeggen (zeker aangezien ik al jaren geen lineaire TV meer kijk.

Bij games kocht ik mijn games altijd . Dit was vooral digitaal op de PC. De pc markt is eigenlijk sinds de opkomst van Steam al jarenlang steeds meer naar digitaal aan het gaan en mede dankzij steam, GoG etc zijn games uit de oudheid nog steeds goed te spelen op de moderne pc’s. Wat dat betreft lopen consoles hopeloos achter, alhoewel met name Xbox deze generatie hard heeft ingezet op backwards compatibility, is het nog lang niet zo goed als PC’s.

Maar goed ik dwaal af. Qua Gamepass en Ps plus? Ik ben enorme fan van gamepass, Ik ben deze generatie pas echt begonnen met console gamen. De mogelijkheid om een xbox te kopen met een abonnement die me 100en games geeft voor een paar euro per maand? Dat was een absolute no brainer. Zeker aangezien je niet zo 1,2,3 even een bibliotheek aan games koopt op een apparaat. Het grootste voordeel is dat ik mede dankzij gamepass spellen gespeeld heb die ik anders nooit zou spelen. Soms probeer ik eens een indie game of een AA/AAA game uit in een genre dat ik normaal niet speel en als ik het dan niet leuk vind heb ik niet het idee dat ik geld verkwist heb. Ik heb dan ook een redelijk aantal spellen dat ik dan wel leuk vind en zeker nog eens ga spelen gekocht nadat ik ze op gamepass gekocht heb. Als ik dan de bedragen uitreken van de gespeelde spellen die ik niet gekocht heb, ben ik vele malen goedkoper uit dan dat ik die spellen los had moeten kopen. Dus voor mij kan gamepass er absoluut uit in een jaar. Helemaal door de games die dag 1 op de service komen.
PS Plus is dan voor mij wat minder. Ik had premium vorig jaar met korting gekocht maar als ik kijk hoeveel ik uit die bibilotheek nog wil spelen en wat het me nu kost heb ik besloten om het niet te verlengen. Ik ben momenteel dan ook PS Plus loos sinds gisteren. Wie weet wat er de komende tijd nog aan komt, maar de laatste maanden zat er zowel op essential/extra/premium voor mij persoonljjk gewoon te weinig bij.

Zolang we maar niet gaan versplinteren zoals bij films zie ik op zich het goed komen met de abonnementsdiensten. Er is een grote groep mensen die dankbaar gebruik maken van deze diensten en voor hun is het fantastisch. Maar ik snap ook dat er mensen zijn die liever hun games fysiek kopen. Ieder zo zijn ding he 🙂

aRc
1 maand geleden

Gemengde gevoelens heb ik bij dit type van abonnementen.

Nu merk ik vooral dat ik oudere spellen nog wel is opstart, met het idee om het multiplayer nog te kunnen spelen. Zolang er nog een LAN modus in zit is het via een omweg met Hamachi of Tungle meestal wel werkend te krijgen om met de desbetreffende kennissen er dan een middag voor te gaan zitten en het vervolgens een jaar weer niet aan te raken :v .

Maar ik merk dat als het een een game was die altijd online moest zijn dat het dan niet meer start. (Test drive Unlimited 2 als een nog wat recenter voorbeeld)

Dus als je met een abonnement dan ziet dat games uit de catalogus verdwijnen is toch iets wat ik wat minder vind.

Maar goed, consorten als Netflix en Spotify gebruik ik nauwelijks. Ligt niet zozeer aan de content die wordt aangeboden maar meer aan mij als persoon.

Ik zoek af en toe iets uit wat ik wil zien qua serie of film en daarna kan er rustig een half jaar voorbij gaan zonder dat ik z’n applicatie weer start.

Games kocht ik vroeger voor handhelden en consoles altijd fysiek, puur omdat het dan iets meer “eigen” voelt.

Maar voor de PC koop ik sinds ik aan Steam begonnen ben vrijwel alles via dat platform.
Dus beetje een contradictie wat dat betreft.

Kunstschilder1987
1 maand geleden

ik heb een tijdje de xbox gamepass variant gehad en merkte dat ik er toch nauwelijks gebruik van maakte, dus wat dat betreft… #ikdoenietmeermee 😀
blijkt dus dat ik 2 dingen met famke Louise gemeen heb, de hashtag en dat we er beide uitzien als een lelijke ouwe kerel 😛

ik heb wel netflix, waar ik toevallig weer een paar dagen actief ook gebruik van maak, maar daarvoor maanden nauwelijks en dat ik het aan houd voor mensen waar ik het abo mee deel.

en ik heb de duurbetaalde youtube advertentie vrij… eigenlijk is die belachelijk geprijsd, de prijs van mijn netflix abo, maar aangezien ik dat nog het meest gebruik is het dat wel waard.

Nee in games zal ik er nooit aan wennen, maar nu ben ik ook een retrogamer in hart en nieren… anders dan dat ik wel ook heel graag de rommetjes voor emulatie en flashcarts hanteer. maar als ik iets speel en leuk vind wil ik het ergens achter de hand hebben om later te herspelen… dat vind ik een prettig idee.

Laatst bewerkt 1 maand geleden door Kunstschilder1987
Rainking
1 maand geleden

Disclaimer: Ik hou het niet helemaal netjes en word lichtelijk pissig in mijn reactie.

Qua gaming heb ik op het moment maar één abonnementsdienst en dat is Game Pass. Ik had met Zwarte Vrijdag (niet te verwarren met die van de strip XIII) een Xbox Series X gekocht en toen had ik dat abonnement nog steeds lopen, dus dat kwam op zich wel goed uit. Uiteindelijk zou ik de exclusieve spellen die me het meest bevallen (Flight Simulator, Starfield, Forza Horizon en Motorsport) op dat apparaat gewoon fysiek (of desnoods digitaal) willen kopen en de dienst opzeggen. Wat dat betreft blijf ik toch een verzamelaar die het liefst doosjes met schijfjes in de kast heeft staan.

Wat dat betreft wil ik gewoon een spel kunnen spelen wanneer ik het wil spelen en niet wanneer het toevallig op een abonnementsdienst staat. Ik snap dat Microsoft’s first-party games de dienst nooit zullen verlaten, maar ik vind het ook prettig als ik een spel gewoon kan opstarten als het internet er toevallig uit ligt. Games-as-a-service spellen niet meegerekend uiteraard. Wat dat betreft mis ik de tijd dat je een compleet spel op schijf of cartridge had wel eens.

De bewuste topman van Ubisoft, Philippe Tremblay, zegt op een gegeven moment: “One of the things we saw is that gamers are used to, a little bit like DVD, having and owning their games. That’s the consumer shift that needs to happen.” Waarop ik zeg dat Flipje de tering kan krijgen. Ik moet niets. Zo lang ik fysieke spellen kan krijgen, zal dat gaan gebeuren.

Of, zoals ik het als reactie op een YouTube video voorbij zag komen:
“Ubisoft: Get comfortable with not owning your games.
Me: Get comfortable with not owning our money.”

Pure poëzie.

Laatst bewerkt 1 maand geleden door Rainking
CarnifeX
1 maand geleden
Antwoord aan  Rainking

Me: Get comfortable with not owning our money.” Dit dacht ik ook na Flip zijn omerking.

Denk alleen wel dat Flip hier niet zo van onder de indruk is. De massa zal het wel slikken verwacht ik, waarna wij allemaal mee moeten of afhaken. Ik kan mij nog een zekere user hier herinneren (we weten allemaal wie) die dit Ubisoft idee dit waarschijnlijk de beste beslissing had gevonden sinds gesneden brood.

Ik vrees dat ik voor de meeste uitgevers niet meer de doelgroep ben. Dat zijn de schapen geworden die het geen probleem vinden om 20 euro neer te leggen voor een sticker op je pistool.

Rainking
1 maand geleden
Antwoord aan  CarnifeX

Ja, dat blijft altijd wel het ‘probleem’. Net zoals bij FIFA Ultimate Team wordt het massaal gekocht en zien de ontwikkelaars en uitgevers de knaken massaal binnen komen, terwijl ze er zelf minimale inspanning voor hoeven te doen.

Review: Anno 1800

Boardgame review: Everdell