in , , , , , ,

Stroomvreter

Sinds kort heeft mijn zusje een probleem , namelijk de stroom rekening , Het loopt in de honderden euro’s. 

Het is namelijk zodat mijn neefje met zijn gamecomputer en een GTX1080Ti gemiddeld 3 tot 4 uur gamed per dag. en dat voor zeker 6 dagen per week.  Ze wil eigenlijk dat de computer niet meer aangaat voor een bepaalde tijd en er na. Maar hoe doe je dat. Ik schat dat zijn verbruik minstens voor zijn pc 450 watt. (spec ryzen 5 2600 gigabyte moederbord,  16 gigabyte geheugen, ,m2 ssd en 2 harde schijven en een 120gb 2,5 inch ssd. )

Vraag aan de lezer laat je gedachte gaan en bedenk een methode waardoor mijn neefje nog kan gamen maar veel minder stroom zonder de fps en dat de game zeker op medium 1080p gespeeld kan worden.,  Een console is een mindere optie omdat je vastzit aan xbox live gold of playstation live en duurdere games.  Misschien kan een slim iemand me uitleggen hoe je een videokaart zoals gtx1080ti undervolt zonder dat je kans loopt dat de videokaart voor altijd stuk is.  De fan staat volop te blazen als hij een game op hoge fps speelt en high graphics.   

Toevoeging er is een artikel op XGN waar het gaat over het stroom besparen van een game pc. en wat erin stond was dat je RGB uit moet zetten en dat het bespaard in het stroom gebruik.  Er stond ook in wat logisch zet de apparaten die niet gebruikt worden uit, En experimenteer met undervolten maar hoe je dat veilig kan doen werd niet uitgelegd. 

Aanvulling ik heb vraag ook gesteld bij YoDM maar kwamen met een dooddoener doordat meer tochstrips moet kopen. Ik heb besloten om oude games op xbox360 maar weer ter her spelen dat scheelt stroom van een gamecomputer en ik probeer zoveel mogelijk tv te kijken om mijn monitor als tv , ipv dat ik hele pc aanzet om tv te streamen, ,dan kan je wel  altijd wel lekker multitasken, maar dat is dan minder scheelt zeker 80 watt.   Ik kijk nog uit naar een minpc met een stroom gebruik van maximaal 25 watt met hdmi aansluiting, die kan ik aansluiten aan de overgebleven hdmi op mijn monitor. 

Alvast bedankt voor jullie tijd en gedachte en ik hoop dat er een oplossing tussen zit. 

Update Msi Insider op youtube gaat een workshop geven hoe je je processor en videokaart kan undervolten zowel Intel als Ryzen., Ik heb gevraagd om het zo simpel mogelijk uit te leggen zodat ik het zelfs snap, of ze dat gaan is de vraag. Maar bespaar volgens TechYesCity tot 20 procent van stroomgebruik als je het extreem uitvoert. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1.5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jelster
Jelster
1 jaar geleden

Een herkenbaar verhaal. Ben altijd een fanatieke pc gamer geweest en heb me nooit druk gemaakt om stroomverbruik.
Maar sinds 2 maanden heb ik een variabel contract en is de boel hier helemaal omgeslagen.
Het is een prachtige combinatie, mijn LG CX oled tv op volle kracht met high end pc ernaast…. tot je ziet wat het verbruikt. En dan geeft het ineens geen voldoening meer.
Dus, P1 stroommeter erbij gehaald en eens gaan testen.
PC kant: valt veel te winnen. Ik switch nu regelmatig tussen energie schema’s. Gebalanceerd of energiezuinig. Undervolten is een hoop gedoe en helaas weinig winst. Resolutie naar beneden gooien of graphic settings afschalen heeft duidelijk een beter effect qua verbruik. En de pc zal ook stiller en rustiger opereren. De computer wordt zeker trager, maar dat is dan maar zo. Af en toe bij een nieuw spel of dikke film gaat de hele set weer naar standje extreem, maar nooit te lang. Ook een fijne optie die ik heb geprobeerd is xbox cloud gaming. Je hebt dan weer een abonnement maar je streamt dan je games op de hoogste settings. Dus, stille pc en de dikste graphics. Erg fijn, maar niet elk spel is op die manier beschikbaar.

En dan toch die console erbij halen. Mijn ps5 tovert veel meer moois voor veel minder stroom op mijn scherm. Consoles zijn veel efficiënter qua verbruik. Dus ook dat kan wat waard zijn.

Maar goed, dus voor je pc. Energieschema’s gebruiken, eerst resolutie en dan eventueel graphic settings afschalen. Vergeet je monitor ook niet, zet dat ding op eco of iets dergelijks.

En buiten dit alles heb je nog iets prachtigs wat ‘schermtijd’ genoemd wordt. Buitengewoon prettig voor gameverslaafde neefjes. Windows heeft daar zeer prettige opties voor. Na 2 uur spelen is het hier, poef, afgelopen.

Zo, een lekker onsamenhangend verhaal op de ochtend maar je weet er vast wel wat uit te halen. Succes!

Robert-Frans
Robert-Frans
1 jaar geleden

Begrijp ik het goed dat je neefje bij je zus inwoont en dus van haar stroom tapt? Want in dat geval is de oplossing vrij eenvoudig: haar huis, haar rekening, haar regels. Als zij wil dat hij zijn PC-gebruik beperkt, dan heeft hij zich daarnaar te schikken.
Ze kan hem echter natuurlijk ook laten delen in de kosten. Dan leert hij heel snel vanzelf wel zuiniger te gamen.

Ongetwijfeld zul je hier nog prima technische oplossingen krijgen, waar ik zelf geen verstand van heb.
Op dat gebied moet ik me beperken tot: de PC echt helemaal met stekker en al uitzetten als je hem langer dan 2 uur niet zal gebruiken, niet-noodzakelijke programma’s op de achtergrond afsluiten als je gaat gamen en de game-instellingen flink versoberen en daar gewoon aan wennen (dat is makkelijker dan je denkt).
Wat natuurlijk ook kan, is het simpelweg spelen van minder veeleisende games. Er zijn genoeg prachtige games op de markt, die helemaal niet zoveel van de PC eisen.

Maar als het gaat om het huishoudelijke aspect, is je zus mijns inziens gewoon leidend. Dan maar wat minder uren gamen; ook daar is prima aan te wennen en misschien nog een stuk gezonder ook.

Wat spelen we dit weekend? 1 en 2 oktober

Screenshot Sunday #74