in

Studentenleven: De Sims 3 vs. De Sims 4


Wij zochten het uit door de uitbreidingen op een aantal aspecten met elkaar te vergelijken en te kijken of we erop vooruit zijn gegaan. Laat het studentenleven maar beginnen!

Sims 3 university

De campus

Een van de grootste frustraties bij de Sims 3 was het feit dat de speler niet de mogelijkheid krijgt om studentenkamers en de campus aan te passen. Je kan knoeien met de inrichting en de muren binnen het gebouw, maar de mogelijkheid om zelf een gebouw te creëren of de buitenmuren aan te passen was er niet. Een term die hier ook wel voor wordt gebruikt is ‘shells’: het zijn lege omhulsels. Deze frustratie keert helaas terug bij de appartementen van Studentenleven in de Sims 4, al is er een soort van oplossing voor bedacht.

Er zijn namelijk stukken grond waarop de gebruiker zelf iets kan bouwen. Drie hiervan zijn bij het starten van een nieuwe game bezet door huizen. De speler krijgt ook de optie een van deze huizen te huren wanneer de sim gaat studeren, vergelijkbaar met de Sims 3. En hoewel de campussen op een vaste plek staan, kan je de buitenmuren aanpassen en eventueel een verdieping toevoegen.

sims 4 university

Tijd om te gaan studeren

De Sims 3 pakte vergeleken met de Sims 4 wat meer uit met betrekking tot het inschrijven bij een universiteit. In de Sims 4 ga je naar je postbus of laptop en stuur je een brief/mail naar de universiteiten, in de hoop dat je wordt aangenomen voor een van beide. In de Sims 3 komt er een mascotte naar je sims huis met een kit, met daarin een T-shirt en een test . De sim voert de test uit en op basis van een aantal aspecten wordt een school aangeraden. Deze aspecten zijn je bijvoorbeeld de vaardigheden van je sim. De Sims 4 maakt hier ook gebruik van, maar de mooie mascotte ontbreekt helaas.

Een ander aspect van studentenuitbreidingen in de Sims zijn de kosten voor het studeren zelf. In de Sims 3 kunnen spelers financiële assistentie krijgen, maar nog niet in de vorm van een beurs die je moet aanvragen. Tijdens de test wordt er gekeken of je recht hebt op assistentie en als je sim een bepaalde score behaalt op de universiteit kan je nog extra geld aanvragen. Dit kan meerdere malen en het bedrag kan oplopen tot wel 5000 simoleons, dat is even andere koek dan de 750 die je in de Sims 4 krijgt.

In de Sims 4 kan je sim van tevoren een beurs aanvragen en dan wordt er gekeken of je sims er recht op heeft. Er zijn een aantal verschillende soorten beurzen, zoals een beurs voor inwoners van Britechester. In de Sims 4 zijn alle kosten echter lager dan in de Sims 3, waardoor de beurzen weinig zin hebben, zeker als je speelt met het startbedrag van een huishouden. Dat startbedrag is in beide spellen 20.000 simoleons en omhoog, het ligt eraan hoeveel mensen er in het huishouden zitten.In beide games kiest de speler een vakkenpakket en is het van belang dat je een bepaald aantal vakken haalt om af te kunnen studeren. Het aantal lessen wordt van tevoren geselecteerd en komt dan in het rooster van je sim te staan, dat in de Sims 4 niet veel is veranderd. Het rooster vind je in beide games in het menu waar je ook de werktijden van een baan vindt. Voor nieuwe spelers is het menu wellicht wat verwarrend, dus wat dat betreft is het jammer dat EA dit niet heeft verbeterd.

Tevens is het in beide games zo dat de lessen niet bijgewoond kunnen worden, je sim verdwijnt en volgt de les. Wanneer deze les is afgelopen kan de speler zijn/haar sim weer besturen. Het is een gemiste toevoeging, alhoewel het bijwonen van lessen wellicht als nutteloos gezien kan worden omdat je alleen studeert. De Sims 4 heeft dit concept op bepaalde dingen wel geschrapt, zo zijn er een aantal banen waarbij de speler met de sim mee kan, maar helaas niet tijdens het studeren.

Sims 3 university

Creëer-een-Sim- en bouwvoorwerpen

De creëer-een-sim- en bouwvoorwerpen van Studentenleven in de Sims 4 zijn een stuk uitgebreider dan in de Sims 3. Waar je in de Sims 4 met vrij gemakkelijk een huis en sim kan creëren met alleen voorwerpen uit de Studentenleven-uitbreiding en de base game, is dat in de Sims 3 bijna onmogelijk – tenzij je een heel karig huis wil maken. Wel was er in de Sims 3 de optie om zelf kleuren en texturen aan te passen. Dat betekent dat één kledingstuk en één meubelstuk oneindig veel kleurmogelijkheden heeft, en dat heeft de Sims 4 niet.

De map in de Sims 3 is wel wat uitgebreider, voornamelijk omdat de Sims 3 ook gebruikmaakte van een openwereldsysteem. Dit is in de Sims 4 geschrapt omdat dit het spel dusdanig vertraagde dat het voor een hoop spelers niet meer speelbaar was. Hetzelfde geldt voor het kleurwiel in de Sims 3, alhoewel het veel meer maatwerkopties bood, was het voor veel pc’s te zwaar.

sims 4 discover university

Extra’s

In de Sims 4-versie van Studentenleven kan je als speler onderdeel worden van het debatteam, voetbalteam, e-sportteam of de geheime gemeenschap. Het nadeel van je aansluiten bij deze organisaties is dat je sim daarnaast geen tijd meer heeft om te werken. Erg onhandig als je schoolgeld moet betalen. In de Sims 3 is er ook de mogelijkheid om een bijbaan te nemen of bijvoorbeeld deel te nemen aan een radioshow voor je sim .

Een groot verschil tussen de Sims 3 en de Sims 4 is dat je in die eerste sociale groepen hebt. In het echte leven kom je ze ook wel eens tegen, maar voornamelijk in Amerikaanse tv-series over het studentenleven. In de Sims 3 zijn er in totaal drie: de Nerds, de Rebels, en de Jocks. Dit zijn groepen met sims die over het algemeen dezelfde interesses en vaardigheden hebben en blijven bestaan nadat de sim afstudeert.

Het is mogelijk om onderdeel te zijn van meer dan een groep door te netwerken en als je sim populair wordt in de groep, dan kan dat uiteindelijk betekenen dat er nieuwe banen worden vrijgespeeld aan het einde van het studentenleven. Nerds kunnen game-ontwikkelaar worden (want dat doen nerds), Rebels kunnen kunstschatter worden en kunnen Jocks sportmanager worden. In de Sims 4 hoeven de banen niet op deze manier vrijgespeeld te worden, maar kan je wel hogerop beginnen als je een studie in de juiste richting hebt afgerond.

sims 4 discover university

Een verbetering?

Wanneer beide uitbreidingen naast elkaar worden gelegd zijn er niet bijster veel verschillen. Wat wel te merken is, is dat EA gewerkt heeft aan de minpunten van Studentenleven in de Sims 3. Denk aan de grotere selectie aan creëer-een-sim- en bouwvoorwerpen, maar ook het feit dat de campussen geen omhulsels meer zijn. Anderzijds is er een aantal elementen in uit Sims 3-uitbreiding dat niet terugkomt in de Sims 4, zoals de sociale groepen. Eigenlijk hadden we deze aspecten graag teruggezien in de Sims 4. Er zijn uiteraard leuke buitenschoolse activiteiten, maar die bieden na de universiteit weinig extra’s.

Welke van de twee uitbreidingen dus het beste is, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur. Wij kiezen voor die van de Sims 4, maar er zijn ook genoeg mensen die de het studentenleven in de Sims 3 beter vinden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vanaf 4 december worden lootboxes met Blueprints vervangen in Rocket League

Nieuwe Spec Ops-content in CoD: Modern Warfare-update