Hellingen bijvoorbeeld, en de mogelijkheid om een zelfgemaakt level met iemand anders samen te spelen. Super Mario Maker 2 voegt het allemaal toe, plus een heleboel meer. De level-editor is uitgebreider, de online Course World (het gedeelte waar je levels online deelt) handiger en de variatie in stijlen is nog groter.
Leren Bouwen
Voor wie de vorige games op de Wii U en 3DS heeft overgeslagen kan dat allemaal best overweldigend overkomen. Om spelers voorzichtig kennis te laten maken met de wondere wereld van Super Mario Maker zijn er ook deze keer weer door Nintendo gemaakte levels aanwezig. In de Story Mode is het uiteindelijke doel om het kasteel van Peach opnieuw op te bouwen. Dat doet Mario door allerlei klusjes aan te nemen die allemaal neerkomen op het uitspelen van een level. Verdien je hierbij genoeg muntjes, dan komt er een nieuw deel van het kasteel in de steigers te staan.
De story mode is vooral een uitstekende manier om een heleboel goede levels te spelen. Reken er maar op dat ze bij Nintendo weten hoe je een uitdagend parcours maakt voor Mario. Het heeft daarnaast ook een handige tweede functie: door deze levels te bestuderen doe je ook meteen inspiratie op voor je eigen creaties.
Level-constructie 2.0
Een groot deel van Super Mario Maker 2 draait namelijk om het zelf maken van levels. Dat gaat met een editor die grotendeels hetzelfde oogt als in de vorige game. Het verschil zit hem deze keer onder andere in dat het bouwen op twee manieren kan.
Met een controller wordt iedere knop en pook benut voor het besturen van de menu’s en het opzetten van een level. Het werkt en met een beetje oefening is het best efficiënt, maar het voelt nog niet zo voor de hand liggend als het gebruik van de Gamepad op de Wii U. Door de Switch uit zijn dock te halen en het touch scherm te gebruiken kom je daarbij toch het meeste in de buurt. Helemaal knoppenvrij wordt het sowieso niet, maar een trap in elkaar zetten of een reeks Goomba’s op deze manier plaatsen werkt prima.
Maken met een twist
Met de besturing onder de knie is de enorme hoeveelheid bouw-opties het volgende dat overdondert. Er zijn deze keer veel meer verschillende thema’s. Onder andere bos, woestijn en ijsvlakte zijn aan het bestaande lijstje toegevoegd. Of wat te denken van verschillende objectives in levels; een level waarin je alle muntjes moet verzamelen of een P-block naar het einde moet meeslepen behoren bijvoorbeeld nu tot de opties. De compleet nieuwe stijl van Super Mario 3D World brengt bovendien nog meer mogelijkheden met zich mee. Mario’s kattenoutfit zorgt hier dat hij tegen muren op kan klimmen en de doorzichtige buizen zijn in deze stijl ook voor vijanden toegankelijk.
Dan zijn er ook nog tal van kleinere details die tijdens het maken van een level grote gevolgen kunnen hebben. Het plaatsen van een maan zorgt ervoor dat je een speciale nachtversie van een level kan spelen. Hierin wordt subtiel met de regels geknoeid. Goomba’s beginnen hier te zweven, of het bosthema krijgt in het donker giftig water. De mogelijkheden gaan ondertussen nog veel verder: Hoe de camera zich door een level voortbeweegt is aan te passen, levels kunnen nu verticaler gebouwd worden en een simpele aan-en-uitknop kan grote gevolgen hebben voor een level.
Likes en filters
De opties zijn eindeloos en het is duizelingwekkend als je erbij stilstaat hoeveel meer er in dit vervolg allemaal mogelijk is. Het is daarom wel zo fijn dat de Course World een flinke update heeft gekregen. Zo zijn levels nu te koppelen aan zoektermen. Autoscrollers of levels die goed geschikt zijn voor de multiplayer kunnen hierdoor makkelijker gevonden of genegeerd worden.
Minstens zo handig is het feit dat je goede levels weer kan belonen met een like en misbaksels een ‘boo’ kan geven. Voor uitgebreidere feedback is er het Miiverse-achtige platform dat helemaal in de game geïntegreerd is. Spelers kunnen hiermee tekeningen en opmerkingen achterlaten in specifieke delen van je levels.
Dat heeft hopelijk als resultaat dat echt goede levels succesvoller worden. Succesvolle Makers krijgen voor goede levels niet alleen veel likes, ze verdienen ook medailles en speciale Mii-outfits die in hun profiel zijn te bekijken. Het lijken misschien op kleine toevoegingen, maar het zou je zomaar verder kunnen motiveren om vooral levels te blijven maken en beoordelen.
Vrolijke chaos
Zelfs als je helemaal niets met het maken-en-delenaspect van Super Mario Maker 2 hebt, is er altijd wat nieuws te zien en te doen. Het online delen van levels zorgt ervoor dat er een constante stroom aan uitdagingen is en dat hoef je deze keer ook niet alleen te spelen. Meerdere Switches kunnen online of lokaal met elkaar verbinden, waardoor je het tegen Luigi, Toad en Toadette kunt opnemen in races door de levels of juist samen kunt proberen om het level uit te spelen.
Dat gaat natuurlijk gepaard met de vrolijke chaos die ook al in New Super Mario Bros. is terug te vinden. Je kunt op elkaars hoofd springen en elkaar in een afgrond duwen. Dat is niet altijd even handig als je samen het einde van een level probeert te bereiken, maar wanneer je het in een race tegen elkaar opneemt vooral hilarisch. Super Mario Maker 2 heeft daarom ook enorme potentie als partygame.
Het lijkt daarom helemaal goed te komen met Super Mario Maker 2 en dat is best iets om vrolijk van te worden. Een vervolg op een game die al zoveel goeds doet en alleen nog maar van dat goeds weet te doen is precies wat Mario Maker nodig heeft.
Super Mario Maker 2 is vanaf 28 juni verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.